Trump vyhlásil, že by nechránil spojencov z NATO, ktorí neplatia. Reagoval aj Stoltenberg

Donald Trump Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký exprezident a favorit republikánskych primárok Donald Trump vyhlásil, že ak sa stane prezidentom, USA nebudú chrániť spojencov v NATO, ktorí na obranu nevynakladajú dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), v prípade, ak by ich napadlo Rusko. Jeho slová sa stretli s kritikou. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg napríklad varoval pred podkopávaním „bezpečnosti nás všetkých vrátane USA”.

Na sobotnom predvolebnom mítingu Trump pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že keď bol prezidentom, členom Severoatlantickej aliancie povedal, že musia platiť. „Povedal som, ‚Všetci musia platiť‘. Oni povedali, ‚no ak nezaplatíme, budete nás stále chrániť?‘ Povedal som ‚Určite nie‘. Nemohli tej odpovedi uveriť,“ nechal sa počuť Trump.

Americký exprezident dokonca povedal, že by Rusko v prípade útoku na neplatiaceho člena NATO „povzbudzoval“, aby si robilo, čo len sa mu zachce.

Kritika prišla z Bieleho domu, Bruselu aj z NATO

Biely dom Trumpove slová okamžite odsúdil. „Podporovať inváziu našich najbližších spojencov vražedným režimom je strašné a nepríčetné a ohrozuje to americkú národnú bezpečnosť, globálnu stabilitu a našu domácu ekonomiku,“ uviedol hovorca Bieleho domu Andrew Bates.

„Akýkoľvek návrh, že sa spojenci nebudú navzájom brániť, podkopáva bezpečnosť nás všetkých vrátane USA,“ vyjadril sa zas generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Aliancia je podľa neho naďalej „pripravená a schopná brániť všetkých spojencov“. „Akýkoľvek útok na krajinu NATO sa stretne s jednotnou a silnou odpoveďou,“ zdôraznil. Dodal, že bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb v USA očakáva, že Washington zostane silným a oddaným spojencom NATO.

Predseda Európskej rady Charles Michel označil slová Trumpa voči spojencom NATO za „bezohľadné“. Podobné vyjadrenia podľa neho „opätovne zdôrazňujú, že EÚ musí urýchlene ďalej rozvíjať svoju strategickú autonómiu a investovať do svojej obrany“.

Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Exprezidenta USA za jeho najnovšie vyjadrenia o NATO kritizoval aj poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. „Myšlienka, ktorou sa riadi NATO – ‚Jeden za všetkých. Všetci za jedného‘ – je pevným záväzkom… Podkopávanie spoľahlivosti spojeneckých krajín oslabuje celú Severoatlantickú alianciu,“ uviedol šéf poľského rezortu obrany. Dodal, že predvolebná kampaň nie je ospravedlnením pre „zahrávanie sa s bezpečnosťou Aliancie“.

V podobnom duchu sa vyjadrilo aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí. „Jeden za všetkých a všetci za jedného. Toto krédo NATO chráni viac ako 950 miliónov ľudí – od (mesta na Aljaške) Anchorage po (turecké mesto) Erzurum,“ uviedlo. Trumpove slová však priamo nespomenulo.

Podľa článku 5 zakladajúcej zmluvy NATO je útok na jedného člena Aliancie útokom na všetkých a všetci členovia NATO príjmu kroky potrebné na ochranu napadnutého spojenca. Tento článok bol zatiaľ aktivovaný iba raz – po teroristických útokoch na Spojené štáty v septembri 2001.

Trump spojencov kritizuje dlhodobo

Trump dlhodobo kritizuje členov aliancie, ktorí si nespĺňajú svoj záväzok vynaložiť minimálne 2 percentá HDP na obranu. Mnohé krajiny však v posledných rokoch zvýšili svoje výdavky na obranu, pričom členovia Aliancie začali do obrany investovať viac predovšetkým po invázii Ruska na Ukrajinu v roku 2022.

Podľa agentúry AP však zásluhy za zvýšenie spojeneckých výdavkov na zbrojenie chcel Trump pripísať sebe a svojim vyhrážkam.

Pripomeňme, že Trump je momentálne jednoznačným favoritom na zisk republikánskej nominácie pre tohtoročné americké prezidentské voľby. V boji o Biely dom si pravdepodobne opäť zmeria sily so súčasným prezidentom, demokratom Joeom Bidenom. Prieskumy v tomto súboji favorizujú Trumpa.

(tasr, mm)


Ďalšie články