Nové pravidlá mobilizácie či zmrazovanie spermií vojakov. Čo všetko zvažujú na Ukrajine, keď velenie vyčerpanej armády preberá Syrskyj

Troops from the 24th Mechanized Brigade in a trench in the Donetsk region of Ukraine, Jan. 19, 2024. (Tyler Hicks/The New York Times) Ukrajinskí vojaci v zákope na fronte v Doneckej oblasti minulý mesiac. Foto: Tyler Hicks/New York Times

Ukrajina má vážny nedostatok vojakov a diskutuje o tom, ako nájsť ďalších. Potenciálne rozšírenie vojenských odvodov s cieľom doplniť vyčerpanú a dotlčenú armádu sa stalo emocionálnou a politicky vypätou témou. Exkluzívna reportáž New York Times približuje problém i návrhy riešení, ktoré štát zvažuje.

Vojaci bojujú v mrazivých, blatistých zákopoch ostreľovaných delostrelectvom alebo v mestských bojoch v spleti spálených a vybuchnutých domov. Počet obetí je vysoký a nebezpečných misií, ako sú napríklad útoky na stromoradia obsadené nepriateľom, je veľa.

Pri plánovaní obnovy ukrajinskej armády v extrémnych podmienkach bývalý najvyšší veliteľ krajiny aj jeho nástupca zdôrazňovali ten istý hroziaci problém: potrebu uvoľniť vyčerpané, dotlčené jednotky, ktorých služba trvala takmer dva roky.

Počas búrlivého týždňa pre ukrajinské vojnové úsilie prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok odvolal svojho hlavného veliteľa generála Valerija Zalužného, zatiaľ čo pomoc od najväčšieho zdroja zbraní a munície pre krajinu, Spojených štátov, bola v Kongrese predmetom pochybností.

Pokiaľ ide o zbrane, Ukrajina sa spolieha na spojencov, no doplnenie armádnych stavov je domácou výzvou. V opozícii proti návrhu parlamentu rozšíriť odvody o mladších mužov vypukli drobné protesty, ale zákonodarcovia zatiaľ toto opatrenie len pomaly odsúvajú.

Vojenskí analytici sa väčšinou zhodli na tom, že Ukrajina v tomto roku v najlepšom prípade udrží existujúce frontové línie v pozemných bojoch s novým prílevom amerických zbraní – a bez nich riskuje ústup. Ukrajina plánuje doplniť svoje rady prostredníctvom mobilizácie a zároveň vyviesť Rusko z rovnováhy diaľkovými útokmi dronov a sabotážnymi operáciami za nepriateľskými líniami a vnútri Ruska.

Pri oznámení vymenovania generála Oleksandra Syrského za veliteľa armády Zelenskyj uviedol, že pre ozbrojené sily chce „nový riadiaci tím“. Poukázal na potrebu hľadania novej stratégie, ktorá by zohľadnila vyčerpanosť vojakov na fronte v miliónovej ukrajinskej armáde, ktorá vedie najväčšiu vojnu v Európe od druhej svetovej vojny.

Navrhol čiastočnú nápravu tým, že by sa viac vojakov z pozícií v tyle presunulo do boja, ale naznačil aj „nový prístup k mobilizácii a náboru“ bez toho, aby to bližšie špecifikoval.

Mobilizácia bola jedným z faktorov, ktoré prispeli k odvolaniu generála Zalužného. Plány na povolanie ďalších vojakov do pochmúrnej zákopovej vojny boli niečím, s čím nikto z ukrajinského vojenského ani civilného vedenia nechcel byť spájaný. Generál Zalužnyj a Zelenskyj boli od decembra vo verejnom spore na tému mobilizácie.

Príslušníci tankovej brigády cvičia na čistenie zákopov v Doneckej oblasti minulý mesiac. Foto: Foto: Finbarr O’Reilly pre New York Times

Zelenskyj na tlačovej konferencii v decembri povedal, že štáb generála Zalužného požiadal o povolanie 450 000 až 500 000 mužov, čo podľa opozičných politikov malo za cieľ presunúť na armádu zodpovednosť za rozhodnutie odviesť toľko vojakov.

Generál Zalužnyj odpovedal, že rozhodnutie o povolaní ďalších vojakov nie je v kompetencii armády. Uviedol, že ozbrojené sily pripravili odhady svojich potrieb personálu, aby umožnili rotáciu tých, ktorí slúžia teraz, nahradili vojakov padlých alebo zranených v boji a predvídali budúce straty.

„Potrebujeme delostrelecké náboje, zbrane a ľudí,“ povedal generál Zalužnyj. „Všetko ostatné urobia orgány, ktoré majú príslušnú právomoc.“

Vo vyhlásení po svojom vymenovaní vo štvrtok generál Syrskyj medzi svoje priority zaradil „život a zdravie vojakov“ a uviedol, že armáda sa bude snažiť o „rovnováhu“ medzi nasadením na fronte a výcvikom.

V tejto otázke, pre Ukrajinu mimoriadne citlivej, „sa vytratila jednota“, povedala v rozhovore Iryna Frizová, poslankyňa opozičnej strany Európska solidarita. „Otázka mobilizácie bola sabotovaná pre politiku.“

Návrh zákona o mobilizácii prešiel v ukrajinskom parlamente v prvom čítaní. Znížil by sa ním vek povolania do armády z 27 na 25 rokov a sprísnili by sa tresty pre tých, ktorí sa vyhýbajú odvodu.

Ukrajina v súčasnosti odvádza mužov vo veku od 27 do 60 rokov. Podľa právnych predpisov uplatňovaných v čase vojnového stavu majú všetci muži vo veku od 18 do 60 rokov zakázané opustiť krajinu, aby bola možnosť povolať ich do armády.

Muži s tromi a viac deťmi sú z toho vyňatí, ale muži s tromi a menej deťmi, ktorí sa do armády prihlásili dobrovoľne alebo ktorých rodiny sa počas služby rozrástli, nemajú povolenie opustiť armádu.

Návrh zákona v parlamente tiež umožňuje demobilizáciu vojakov po troch rokoch služby, pričom pre vojakov, ktorí bojovali od invázie v roku 2022, sa otvára možnosť takejto úľavy približne o rok. Očakáva sa, že zákon bude schválený tento mesiac a nadobudne účinnosť v marci, napísal na Telegrame Jaroslav Železňak, člen opozičnej strany Holos (Hlas).

Chodník medzi hrobmi ukrajinských vojakov zabitých po ruskej invázii na cintoríne v ukrajinskom Ľvove. Foto: Finbarr O’Reilly pre New York Times

Zákopová vojna je pre mužov, ktorí môžu byť povolaní do armády, strašnou vyhliadkou. Vojaci umierajú pod paľbou delostrelectva a ostreľovačov, pri výbuchoch dronov a v boji zblízka s ruskými silami. Všadeprítomné ruské míny odpálili nohy alebo chodidlá tisícom ukrajinských mužov. A bunkre, v ktorých vojaci spali minulú zimu, obsadili hlodavce, ktoré priťahuje teplo guľatinových alebo hrubých drevených konštrukcií, čo zhoršuje nepríjemné podmienky na fronte.

Vojaci na fronte zvyčajne trávia približne tri dni spaním na zmeny v zákopoch a bunkroch pod paľbou, po ktorých nasledujú tri dni v menej rizikových záložných pozíciách, ako sú opustené domy v blízkych dedinách.

Poslankyňa Frizová uviedla, že ukrajinská vláda a parlament musia vypracovať odvodový plán tak, aby vyvážili potreby armády a hospodárstva a udržali politickú stabilitu, čo sú všetko problémy nad rámec povinností armády.

Zníženie odvodového veku by napríklad prinieslo do boja viac vitálnych a zdravých vojakov, ale vzhľadom na demografický vývoj krajiny predstavuje dlhodobé riziko pre udržanie budúceho počtu obyvateľov Ukrajiny.

Podobne ako vo väčšine bývalých sovietskych štátov, aj na Ukrajine je generácia dvadsiatnikov relatívne málopočetná, pretože počas hlbokej hospodárskej krízy v 90. rokoch minulého storočia sa prudko znížila pôrodnosť. V dôsledku tejto demografickej krízy je v súčasnosti na Ukrajine trikrát viac štyridsiatnikov ako dvadsiatnikov.

Odvedenie väčšieho počtu dvadsiatnikov by vzhľadom na pravdepodobné straty v boji znamenalo riziko zníženia počtu narodených detí v tejto malej generácii Ukrajincov, čo by po desaťročiach viedlo k poklesu počtu mužov v odvodovom a produktívnom veku a ohrozeniu budúcej bezpečnosti a hospodárstva krajiny.

V snahe zmierniť obavy mužov, ktorí sú povolaní do armády, ale chcú mať deti, parlament zvažuje návrh zákona o úhrade zdravotných nákladov pre vojakov, ktorí si chcú nechať zmraziť svoje spermie, aby umožnili partnerkám otehotnieť v prípade, že zomrú v boji.

Ukrajinský vojak sa hrá so svojím malým synom počas návštevy Odesy v lete minulého roka. Foto: Emile Ducke pre New York Times

Pracovná sila na Ukrajine sa už značne zmenšila v dôsledku exodu žien utekajúcich pred vojnou a mobilizácie mužov.

Dav rozhorčený pre odvody zablokoval minulý týždeň cestu pri západoukrajinskej dedine v búrlivej konfrontácii s vodičmi a políciou, čo ukázalo politické riziká rozšírenia mobilizácie.

Dediny na západe boli hlavným zdrojom vojakov pre ukrajinskú armádu a celková podpora vojny bola väčšia na západe krajiny než na celej Ukrajine. Strata mužov si však v mnohých rodinách vybrala svoju daň.

Zátarasy sa objavili v utorok v obci Kosmač v Ivanofrankivskej oblasti a začali sa nepodloženými správami v miestnych četových skupinách, o tom, že príslušníci odvodového oddelenia prišli nájsť zvyšných mužov z dediny, uviedla polícia vo vyhlásení. Približne sto žien zablokovalo cestu a protest sa zmenil na násilný, keď si pomýlili ženu zo susednej dediny s odvodovým úradníkom, uviedli policajti.

Žena Ivanna Vandžuraková napísala v príspevku na Facebooku, že dav kričal, že je „sliedička“ miestneho vojenského náborového úradu. Toto obvinenie bolo ozvenou rozšírených obáv v ukrajinskej spoločnosti, že špióni v ich radoch, známi ako sliediči“, pomáhajú Rusku identifikovať raketové ciele, ale v tomto prípade bol zdrojom obáv vojenský náborový systém.

Dmytro Mochnačuk, predseda rady, ktorá spravuje dedinu a okolité obce, pre miestne médiá povedal, že ženy súhlasili s rozchodom, ale povedali mu, že „bojujú proti pracovníkom odvodového úradu“.

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times. Všetky práva vyhradené.


Ďalšie články