Liberalizácii úradných zmien pohlavia pomáhal aj Mikulcov rezort vnútra. Exminister tvrdí, že o tom nevedel

Redakcii Štandardu sa podarilo získať list ministerstva vnútra z čias, keď bol šéfom rezortu Roman Mikulec. Vedenie v ňom inštruuje matriky, aby vykonávali zmeny pohlavia len na základe lekárskeho potvrdenia. A to aj napriek tomu, že šéf OĽaNO vtedy presadzoval opak.

Na snímke zľava minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia Ústredného krízového štábu na Ministerstve zdravotníctva SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák Vladimír Lengvarský a Roman Mikulec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Keď sa počas vlády Eduarda Hegera úzka skupina LGBT aktivistov snažila presadiť požiadavky transloby, nepomáhal im v tom zjavne len minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Redaktorovi Štandardu sa podarilo získať list datovaný prvého decembra 2022, teda ešte z obdobia, keď ministerstvo vnútra riadil Roman Mikulec. Ministerstvo v ňom v podstate vyzýva matriky, ktoré odmietajú robiť zmeny pohlavia na základe Lengvarského pravidiel, aby ich akceptovali.

List v prospech LGBT organizácií

Z listu je evidentné, že vznikol po tom, čo sa v novembri 2022 zástupcovia LGBT organizácií sťažovali na výbore pre práva LGBTI osôb. Prekážalo im, že matriky odmietajú vykonávať úradné zmeny pohlavia aj osobám, ktoré neboli zbavené reprodukčnej schopnosti. Teda ľuďom, ktorí chcú napríklad získať ženské doklady totožnosti, aj keď majú mužské pohlavné orgány.

Mikulcov rezort následne napísal všetkým matrikám na Slovensku list, v ktorom ich inštruoval v zmysle požiadaviek LGBT organizácií, ktoré vzniesli na spomínanom výbore.

„Ministerstvo vnútra SR naďalej odporúča, aby matričné úrady do jednoznačného doriešenia danej problematiky v zmysle vyššie uvedeného, vykonávali administratívnu zmenu pohlavia v matrike na základe lekárskeho potvrdenia, ktoré potvrdzuje plne indikovanú medicínsku zmenu pohlavia, skutočnosť, že transrodový stav je u pacienta nezvratný a nemenný,“ píše sa v liste adresovanom matrikám.

Pripomeňme, že v minulosti museli osoby žiadajúce o úradnú zmenu pohlavia doložiť aj dokument, ktorý potvrdzoval, že boli zbavené reprodukčnej schopnosti. A to z mnohých praktických dôvodov. Napríklad aj preto, aby nedošlo k prípadu, že osoba, ktorá je evidovaná ako muž otehotnie a porodí dieťa.

Matovič proti Lengvarského zmenám bojoval

Zarážajúce na celej skutočnosti je, že list bol odoslaný v čase, keď bola pozastavená platnosť odborného usmernenia ministerstva zdravotníctva, ktorá rušila nutnosť podstúpenia zákroku, ktorý zbaví žiadateľa reprodukčnej schopnosti. Dôvodom bola koaličná kríza, ktorú minister Legvarský vyvolal vydaním odborného usmernenia, ktoré liberalizovalo možnosti úradnej zmeny pohlavia.

Paradoxne, tento fakt na výbore nikto nespomenul. Naopak, Martina Matejková, ktorá na výbore zastupovala ministerstvo vnútra, uisťovala zástupcov LGBT organizácií, že úradné zmeny aj naďalej prebiehajú a ak by mal niekto pri ich vybavovaní problém, nech sa na ňu obráti.

Druhou zarážajúcou skutočnosťou je, že tento list zaslalo vedenie ministerstva v čase, keď ho viedol Roman Mikulec, ktorý bol vtedy (a dodnes je) blízkym spolupracovníkom Igora Matoviča. Líder OĽaNO (dnes hnutie Slovensko) v tom období zároveň ostro vystupoval voči Lengvarského zmenám v oblasti úradných zmien pohlavia.

Matovič v tejto súvislosti v decembri 2022 a januári 2023 uverejnil na sociálnej sieti viacero statusov týkajúcich sa úradných zmien pohlavia. Dňa 20. decembra zdieľal na svojom účte na Facebooku článok o tom, že Americký súd nezakázal biologickým mužom súperiť so ženami. Šéf Obyčajných ho komentoval „CHORÉ A NEFÉR.“ Potom zasa 2. januára napísal status, v ktorom sa uvádzalo, že „netúžime deti na základných školách vystaviť drístom o tom, ako sa môžu v ich veku slobodne a zodpovedne rozhodnúť, že síce s pipíkom, ale budú dievčatká. VEĎ TO JE CHORÉ!“ Neskôr v denníku Postoj uviedol, že „pánovi Lengvarskému som povedal, nech sa rozlúči s takýmito debilinami“ (…) a, že tieto sprostosti v žiadnom prípade nemôže podpísať.

Paradoxne, v ten istý deň, keď bol list odoslaný, Mikulec ustál odvolávanie, k čomu mu na sociálnej sieti blahoželal aj Matovič.

Neviem, netuším

Redakcia Štandardu oslovila so žiadosťou o reakciu exministra Romana Mikulca, ako aj Igora Matoviča. Mikulca sme sa pýtali, či schválil zaslanie takéhoto usmernenia. Odpovedal, že o danom liste nič nevie. Na nadväzujúce otázky ohľadne toho, ako je možné, že takýto list bol odoslaný, prípadne, kto mohol schváliť jeho odoslanie, odpovedal „neviem, netuším.“

Igor Matovič si od redaktora Štandardu po zaslaní otázok vypýtal spomínané usmernenie rezortu vnútra, po jeho zaslaní spolu s ďalšími podkladmi však už na naše urgencie nereagoval.

Na záver dodajme, že uznesenia výboru pre LGBTI osoby nie sú záväzné. Ministerstvo sa ním teda nemuselo riadiť. Je preto evidentné, že pokyn na odoslanie listu schválil buď minister, alebo niekto, kto mal na ministerstve natoľko silnú pozíciu, že to mohol urobiť aj bez jeho vedomia. Zároveň to musel byť niekto, komu na tejto téme záležalo natoľko, že nedbal na spoločenské, politické ani právne dôsledky toho, že bude túto agendu presadzovať aj napriek verejnému a politickému odporu a napriek právnym rozporom v tejto problematike.

Igor Matovič nám po zverejnení článku zaslal svoje stanovisko, ktoré uvádzame v plnom znení:

„Vždy sa nájde na ministerstve človek, ktorý je schopný v správnej chvíli urobiť nesprávnu vec. Zrejme aj na ministerstve vnútra bol nejaký ideologický aktivista, ktorý svojim postojom podporil úplne chorú vec priečiacu sa zdravému rozumu.“


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok