Ste živnostník a čaká vás podanie daňového priznania. Ako môžete získať vyšší bonus na deti

Väčšina zamestnancov vidí isté prilepšenie k výplate, ktoré pochádza ešte z čias Matovičovej vlády, každý mesiac. To sa však netýka živnostníkov, ktorí aktuálne riešia podávanie daňových priznaní v riadnom termíne, čiže do konca marca. Majú tak príležitosť si v nich daňový bonus na deti konečne uplatniť. A existuje aj možnosť, ako získať viac.

pexels-yan-krukau-5792896 Rodičia a deti. Ilustračné foto: Pexels.com

Štandard sa problematike daňového bonusu na deti už venoval. Bezprostredne po zavedení noviniek sa totiž ukázalo, že rodičia s nižšími príjmami si na plné sumy bonusov nesiahnu, na rozdiel od tých bohatších, či dokonca najbohatších. Vyplácanie bonusov u zamestnancov potrápilo nejednu mzdovú účtovníčku. Odborníci sa zároveň zhodujú na tom, že celý systém sa dosť skomplikoval.

A chybičky krásy reflektovala po voľbách aj nová vláda, ktorá v programovom vyhlásení avizovala zmeny aj pri vyplácaní tejto pomoci. „V oblasti zdanenia príjmov fyzických osôb vláda navrhne zaviesť vyššiu progresivitu úpravou pásiem základu dane bez negatívneho dosahu na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva a sociálne spravodlivejšie nastaví daňový bonus na dieťa,“ avizuje materiál.

Ministerstvo financií SR aj na základe Programového vyhlásenia vlády SR v utorok pre Štandard potvrdilo, že uvažuje o zmenách v oblasti daňového bonusu. „V tejto chvíli je však ešte predčasné hovoriť o podrobnostiach, prípadne o konkrétnych parametroch,“ reagoval tlačový odbor rezortu s dôvetkom, že cieľom je zefektívniť systém daňového bonusu a nastaviť spravodlivejšie podmienky jeho vyplácania.

Preverte si, či máte nárok na bonus na dieťa

Náročné dostať sa k plnej výške podpory na dieťa to majú aj samostatne zárobkovo činné osoby, teda živnostníci či takzvaní malí podnikatelia. Tu sa totiž ročné príjmy, ktoré by mali dosiahnuť, aby dostali na dieťa plný daňový bonus, šplhajú naozaj vysoko. U detí nad 18 rokov je pritom mesačný bonus nižší, predstavuje ročne 600 eur. Už pri jednom dieťati je však na uplatnenie si tejto sumy nutné ročne zarobiť vyše 16-tisíc eur.

Na dieťa do 18 rokov môže štát poskytnúť viac – maximálne 140 eur mesačne, čiže 1 680 eur ročne. Tu je na uplatnenie si plného bonusu na jedno dieťa mladšie ako 18 rokov potrebné mať príjem takmer 30-tisíc eur, pri dvoch potomkoch dokonca 35 871 eur. Z toho vyplýva, že živnostníci, ktorí si priemerne mesačne fakturujú menej ako 2,5- či 3-tisíc, uvidia len pomernú časť tohto bonusu.

Je niekoľko podmienok, ktoré musíte spĺňať, aby ste si o bonus vôbec mohli požiadať. Zároveň platí, že si ho môže uplatňovať len jeden z rodičov, môžu sa však striedať. Novinkou je aj to, že je možné započítať si aj čiastkový základ dane druhého rodiča. Okrem toho musí vyživované dieťa žiť s daňovníkom v jednej domácnosti. Ten musí byť daňovým rezidentom Slovenska.

Ak ide o nerezidenta, musí jeho príjem zo Slovenska v príslušnom období tvoriť z jeho celosvetových príjmov najmenej 90 percent. Zákon umožňuje uplatnenie bonusu viacerými osobami – ak sa totiž rodičia nedohodnú, uplatňuje sa na všetky deti v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba.

Pre určenie výšky daňového bonusu sú rozhodujúce vek dieťaťa a výška základu dane, respektíve čiastkového základu dane, ktorý je krátený príslušným percentom. Výška tohto percenta sa pritom odvíja od počtu vyživovaných detí.

Podľa veku dieťaťa prináleží rodičovi konkrétna mesačná suma. Ale výška jeho základu dane, vypočítaná percentom, určí, či si daňovník siahne na celý bonus, alebo sa mu suma bude krátiť. Plnú sumu daňového bonusu pre vybranú vekovú kategóriu dieťaťa si môže daňovník uplatniť len vtedy, ak základ dane po uplatnení príslušného percenta dosiahne túto plnú sumu, prípadne vyššiu.

Pre samostatne zárobkovo činné osoby platia rovnaké percentuálne limity prislúchajúce počtu vyživovaných detí. Suma sa teda určuje percentuálne rovnako ako u zamestnancov.

Daňový bonus je najviac suma:

  • 20 percent čiastkového základu dane pri 1 dieťati,
  • 27 percent čiastkového základu dane pri 2 deťoch,
  • 34 percent čiastkového základu dane pri 3 deťoch,
  • 41 percent čiastkového základu dane pri 4 deťoch,
  • 48 percent čiastkového základu dane pri 5 deťoch,
  • 55 percent čiastkového základu dane pri 6 a viac deťoch.


Je nevyhnutné mať príjem zo zamestnania alebo z podnikania. Pokaľ príjmy rodiča pochádzajú napríklad len z predaja nehnuteľností či cenných papierov, nárok na daňový bonus na deti nemáte.

Vyhodnoťte výdavky, ktoré si uplatníte

Pre živnostníkov alebo podnikateľov, ktorí sú napríklad najatí na prácu inou spoločnosťou, je často náročné preukazovať výdavky. Veľa obchodných zástupcov alebo akvizičných manažérov pracujúcich na IČO dostane od obchodného partnera k dispozícii firemné auto, a tak je vecí, ktoré môžu figurovať v mesačných nákladoch pri podnikaní, minimum.

Okruh ľudí aj odvetví, kde zamestnanci uprednostnia živnosť pred trvalým pracovným pomerom, sa z roka na rok rozširuje. Pri nižších príjmoch je pre nich pri vyrovnaní sa so štátom v rámci daní výhodné uplatniť si takzvané paušálne výdavky. Ide o také, ktorých výška sa jednoducho určí percentom z dosiahnutých príjmov. Podmienkou je, aby podnikateľ nebol platiteľom DPH, respektíve ju platil len časť zdaňovacieho obdobia a nebude dokladovať preukázateľné výdavky.

Paušálne výdavky sa uplatňujú vo výške 60 percent z úhrnu príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. „Pre zdaňovacie obdobie 2023 je výška paušálnych výdavkov obmedzená sumou 20-tisíc eur,“ informuje na svojom portáli finančná správa. Živnostník sa môže rozhodnúť len pre jeden spôsob uplatnenia daňových výdavkov – buď si vyberie preukázateľné výdavky alebo výdavky percentom z úhrnu týchto príjmov.

Pri skutočných výdavkoch je to komplikovanejšie. Vo všeobecnosti je takým výdavkom každý, ktorý slúži na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov, ktorý je preukázateľne vynaložený daňovníkom a zaúčtovaný v účtovníctve alebo zaevidovaný v evidencii podľa zákona o dani z príjmov. Finančná správa detailne vysvetľuje, kto, kedy a aké musí viesť účtovníctvo v tomto článku.

Jeden bonus, dve možnosti

Na to, že práve typ uplatnených výdavkov má vplyv aj na daňový bonus na deti, upozornil odborník na dane Jozef Mihál prostredníctvom svojho statusu na facebookovej stránke Daňové a odvodové tipy. Ukázal to na príklade živnostníka, ktorý by si uplatnil daňový bonus na dve deti do 18 rokov, pričom v minulom roku manželka poberala rodičovský príspevok, čo znamená, že ona žiaden čiastkový základ dane nemá. Za rok 2023 mal zdaniteľný príjem 20-tisíc eur.

Výdavky percentom z príjmov

Pokiaľ by si uplatnil paušálne výdavky, išlo by o 60 percent z príjmov, čiže 12-tisíc eur. Okrem toho si odráta aj vlani zaplatené odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne, ktoré platil z minimálneho základu. Do Sociálnej poisťovne tak smerovalo za 12 mesiacov 2 408,64 eura a do zdravotnej poisťovne 1 017,24 eura, čo je spolu 3 425,88 eura.

Za rok 2023 by mu vyšiel čiastkový základ dane (ČZD) 4 574,12 eura. Základ dane zníži o nezdaniteľnú časť na daňovníka a má nárok aj na nezdaniteľnú časť na manželku (v plnej sume, keďže manželka sa starala o dieťa vo veku do 3 rokov a nemala žiaden vlastný príjem). Jeho daň z príjmu tak bude 15 percent z (4574,12 – 4922,82 – 4500,86) = 15 percent z 0 eur = 0 eur. A ostáva aj na minimálnych odvodoch.

Plná suma daňového bonusu za rok 2023 je na dve deti je 3 360 eur. Súčasne je daňový bonus najviac 27 percent ČZD a to je 1 235,01 eura. To bude aj výsledná suma daňového bonusu tohto daňovníka.

Skutočné výdavky

Z pravidiel na výpočet výšky bonusu vyplýva, že na čo najvyššiu sumu bonusu má vplyv výška čiastočného základu dane a percentuálny pomer odvíjajúci sa od počtu detí. V prípade spomínaného daňovníka by bolo v jeho záujme práve zvýšenie čiastkového základu dane. Mihál vyčísľuje, že ak si uplatní skutočné výdavky vo výške 9 203 eur (nižšie ako tie paušálne), dosiahne čiastkový základ dane 7 371,12 eura.

Aj vtedy budú výdavky vyššie, povinnosť platiť daň mu nevznikne. Daňový bonus vo výške 27 percent však bude vyšší – 1 990,20 eura, čo by predstavovalo aj výslednú sumu daňového bonusu o 755 eur vyššiu ako pri paušálnych výdavkoch.

Ide však len o modelový príklad a pravda je, že v konkrétnych prípadoch je nevyhnutné sa obrátiť na skúsenú účtovníčku. Špekulácie by totiž mohli viesť k nežiaducemu efektu. Pri znížení výdavkov totiž daňovník zaplatí nielen vyššiu daň, ale môže sa stať, že mu v nasledujúcom období významne stúpnu aj odvody. A tam by už nadobudnutá suma na bonuse nemusela pokryť spomínané zvýšenie.

Uvedený príklad má daňovníkom skôr pripomenúť, že paušálne výdavky nemusia byť ideálne, ak si chcú daňový bonus na deti uplatniť. Prepočty však radšej treba zveriť do rúk odborníkov.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok