Rodičovský bonus sa bude vyplácať jednorazovo v júni. Jeho maximálna suma mierne poskočila

Prezentovanými zmenami rodičovského dôchodku minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš vlani rozvíril značnú diskusiu. Najprv sa hovorilo o zrušení, neskôr o jeho financovaní prostredníctvom dvoch percent z daní z príjmov, ktoré po mnoho rokov pomáhajú záujmovým či občianskym združeniam a mimovládnym organizáciám. Nakoniec ostal zachovaný tak, ako ho poznáme. Nastala iba kozmetická zmena.

dôchodcovia Ilustračná foto: pvproduktions / Freepik.com

V roku 2024 sa mal rodičovský dôchodok (nazývaný tiež bonus) vyplácať na mesačnej báze. No predovšetkým pre administratívnu náročnosť sa v tomto roku poskytne jednorazovo. Dôchodcovia, ktorí na naň majú nárok, môžu prilepšenie očakávať v júni. Dobrou správou je aj to, že túto dávku nie je možné zrušiť, pretože je zakotvená v ústave.

O zavedenie rodičovského dôchodku sa vo veľkej miere zaslúžila ešte bývalá vláda. Opatrenie navrhol exminister práce Milan Krajniak ešte v roku 2022. Do konca septembra bol rodičom vyplácaný taktiež jednorazovo. Deti, ktoré s jeho poskytnutím nesúhlasili, to mohli Sociálnej poisťovni oznámiť. Príspevok má byť totiž akousi odmenou za výchovu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.