Kto najviac ohrozuje Pellegriniho kandidatúru a prečo už Michelko nehovorí za šéfa SNS

Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko si komunikáciu o ďalšom postupe v súboji o Prezidentský palác vyhradil len pre seba. Nechce nechať za seba hovoriť ľudí, ktorých má vo svojom okolí.

Snímka obrazovky 2023-10-17 o 19.16.39 Andrej Danko. Foto: Martin Baumann/TASR

Existuje jedna novinárska športová disciplína, ktorá spočíva v naháňaní kandidátov s otázkou, kto sa má v prospech koho vzdať. Tentoraz to asi nebude až tak často počuť, keďže najčastejšie v nej vynikajú médiá vyzývajúce kandidátov dnešnej opozície, a tá je pred prvým kolom pomerne jednotná.

Do úvahy prichádza možno Patrik Dubovský, ktorý kandiduje s podporou Veroniky Remišovej, dvoch poslancov Kresťanskej únie a ďalších poslancov z klubu Igora Matoviča. Ten to však sám mierne naznačil, nebude ho treba k tomu ani vyzývať. V prípade prezidentského kandidáta Matoviča je pravdepodobné, že napokon podporí Korčoka, ale ešte predtým sa mu chystá klásť otázky, na ktoré ľudia potrebujú, ako sám tvrdí, odpovede.

Okrem toho, že časť voličov si nemusí nájsť v ponuke svojho kandidáta, je práve preskupenie síl jednou z tém, ktorá môže trochu pohnúť preferenciami. Túto tému tak trochu netradične pred prezidentskými voľbami otvorili sami politici, prekvapivo z SNS.

Poslanec Roman Michelko (klub SNS) cez víkend hovoril, že ak by predvolebné prieskumy naznačovali, že Danko nie je najpreferovanejším z ponuky národných a konzervatívnych kandidátov, tak by sa mohol pred prvým kolom volieb prezidenta vzdať kandidatúry a odporučiť iného kandidáta.

Kandidáti, ktorých by mohol Danko odporučiť, veľa nie je. Do úvahy prichádzajú najmä niekdajší minister spravodlivosti za HZDS a sudca Štefan Harabin, prípadne Ján Kubiš, bývalý minister zahraničných vecí vo vláde Roberta Fica. Je nepravdepodobné, že by Danko mohol uvažovať o Marianovi Kotlebovi (ĽSNS) alebo o niekom inom.

Keď už politici SNS túto otázku otvorili, zisťovali sme, ako o nej uvažujú.

Pakt o neútočení

Michelko cez víkend na otázku, či sa Danko vzdá v prospech Harabina, odvetil, že to nevylučuje. „Je tam nejaká dohoda, nazvime to pakt o neútočení. Nevylučujem túto možnosť, že nepôjde do poslednej míle, ale že nejaký čas – týždeň, desať dní pred voľbami – sa povie, nebudeme trieštiť sily  a odporučíme iného kandidáta,“ povedal poslanec klubu SNS.  

Oslovili sme poslanca a chceli vedieť viac. Najnovšie však už Michelko nechce hovoriť, akú stratégiu Danko zvolí a či by šéf SNS uprednostnil Harabina. „Pán Danko si vyhradzuje právo vyjadriť sa v čase, keď bude vhodné sa k tomu vyjadriť, ak to bude vôbec potrebné,“ uviedol Michelko pre denník Štandard.

Danko otázku pokračovania svojej kandidatúry pre Štandard nechcel komentovať.

Líder SNS meno kandidáta, ktorého by podporil, nepovedal ani vo vysielaní portálu Infovojna. „Nie sme úzkoprsí, máme dohodu s rozumnými kandidátmi. Čakáme na prieskumy a verte tomu, že my sme nikdy národný hlas nerozbíjali a rozbíjať nebudeme. Treba si počkať na vývoj preferencií. My komunikujeme s každým, s kým sa rozumne komunikovať dá,“ povedal Danko.

Dodal, že urobia v SNS všetko pre to, aby posilnili národný hlas tak, ako to urobili v parlamentných voľbách.

V prieskumoch má navrch Harabin

Prieskumy verejnej mienky z okruhu dvojice kandidátov Danko-Harabin zatiaľ favorizujú Harabina.

V prieskume agentúry Focus pre reláciu Na telo televízie Markíza sa v januárovom meraní podpory prezidentských kandidátov umiestnil na prvom mieste predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas) s 38,1 percentami hlasov. Druhý skončil Ivan Korčok s podporou 35,6 percenta. Tretí Harabin mal 10,9 percenta. Štvrtým bol so ziskom  4,9 percenta Ján Kubiš. Piatemu Dankovi agentúra namerala 3,3 percenta.

Líder SNS sa najviac vymedzuje proti Pellegrinimu. Myslí si, že šéf Hlasu nedokáže v prezidentských voľbách poraziť Korčoka. Premiér a šéf Smeru Robert Fico, naopak, Pellegriniho podporuje. Otázne je, či voliči Smeru budú rešpektovať stranícke odporúčania a Pellegriniho podporia.

Riaditeľ prieskumnej agentúry Ipsos Jakub Hankovský v relácii televízie TA3 Pozrime sa na to hovoril, že kampaň nebude pokojná. Podľa neho bude záležať na tom, ako sa Danko a Harabin budú vymedzovať voči Pellegrinimu. Podľa šéfa Ipsosu v parlamentných voľbách bývalí voliči Harabina volili stranu Smer, pre Pellegriniho môže mať preto zásadný význam, či vypočujú voliči Smeru odporúčanie Fica. Andrej Danko, ktorý Pellegriniho nazýva zradcom, sa snaží osloviť práve túto časť voličov a prihovára sa im odkazom, že najlepší prezident by bol Fico, keďže však nekandiduje, vstúpil do volieb on.

Otázka znie, či to môže rozkývať voličov Smeru a zneistiť ich smerom k Pellegrinimu.

„Ak Danko a Harabin urobia Pellegrinimu medvediu službu a v prvom kole ho, takpovediac, budú okopávať do takej miery, že odporúčanie strany Smer možno nebude kľúčový faktor pre voliča, ktorý v posledných voľbách volil Harabina,“ povedal Hankovský a dodal, že pozícia Pellegriniho sa môže oslabiť.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok