Zosnulého riaditeľa nahradí v krajskom zastupiteľstve oravská primátorka. Aké má plány?

TRSTENÁ – Po smutnej správe o úmrtí Štefana Kristofčáka, riaditeľa oravského Gymnázia Martina Hatalu v Trstenej, ostalo voľné aj jeho miesto v krajskom zastupiteľstve. Obsadí ho primátorka Trstenej, ktorej sme sa spýtali na jej agendu a pocity zo svojho uvedenia do funkcie.

Primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková Pani primátorka nás privítala vo svojej kancelárii. Foto: D. Markovič

Primátorka Trstenej Magdaléna Zmarzláková je vo vedení mesta už od roku 2017. Práve uprostred svojho druhého volebného obdobia sa chystá zasadnúť na stoličku krajskej poslankyne za volebný obvod Tvrdošín. Žilinský Štandard sa preto s primátorkou stretol, aby sa jej opýtal na jej ambície a agendu, ktorú do Žiliny prinesie.

„Do krajského zastupiteľstva prichádzam s agendou, ktorú som občanom a voličom pôvodne sľubovala pri svojej kandidatúre do ŽSK. Spoločne so zosnulým pánom Kristofčákom a starostom obce Habovka pánom Lajčinom sme mali niekoľko programových priorít, ktoré mali priniesť lepší život ľuďom v regióne,“ povedala nám pri stretnutí primátorka Zmarzláková.

„Za jednu zo základných priorít svojho pôsobenia vidím oblasť dopravy, a to tak cestnej, ako aj cyklistickej. Radi by sme videli dokončený projekt cyklotrasy okolo Oravskej priehrady a pokračovanie cyklotrasy Trstená – Dolný Kubín. Chcem sa o to zasadiť aj z pozície obcí, ktorých sa tieto cyklotrasy týkajú,“ uviedla primátorka.

Dôležité je pre ňu aj zdravotníctvo, a to najmä zachovanie a modernizácia Hornooravskej nemocnice. „Aktívne v otázke potrieb nemocnice komunikujem s pánom riaditeľom Tholtom,“ dodala. Marián Tholt v novembri minulého roka opätovne obhájil pozíciu riaditeľa nemocnice, o čom sme písali v samostatnom článku.

„Veľmi citlivo vnímam otázku školstva a športu. Sama som pôsobila ako riaditeľka Základnej školy Rudolfa Dilonga v Trstenej. Zastávala som teda rovnakú funkciu, ako nebohý Štefan Kristofčák. Namiesto neho teraz budem pôsobiť aj v komisii školstva a športu. Župa je zriadovateľom niekoľkých školských zariadení, preto verím, že vieme zlepšiť postavenie našich škôl. Zároveň mám veľmi rada deti a mládež,“ dodala, pričom podľa vlastných slov vidí svetlú budúcnosť najmä v modernizácii škôl a tried.

Medzi ďalšie oblasti, ktorým sa chce venovať, patrí cestovný ruch, kultúra a sociálna oblasť. „Som za každú aktivitu a podujatie, ktoré je v prospech seniorov. Pokiaľ môžu chodievať na výlety, alebo tráviť čas užitočnejšie, stojí to za to. Verím, že potom naberá staroba úplne iný rozmer,“ vyjadrila sa.

Vstup do politickej strany zatiaľ neplánuje. „Doteraz som kandidovala vždy ako nezávislá, hoci s podporou strany KDH. Do krajského zastupiteľstva tiež nastupujem ako nezávislý kandidát. Nezvažujem vstup do žiadnej politickej strany, hoci hodnotovo je mi najbližšie práve spomínané KDH,“ dodala na margo svojho pôsobenia v ŽSK.

Podľa našich informácií sa primátorka už stretla so župankou kraja Erikou Jurinovou, dostala potrebné materiály na preštudovanie a najbližšie sa zúčastní rokovania krajského zastupiteľstva 26. februára.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac