Most ponad priehradu tak skoro neopravia, kraj nemá dostatok peňazí

Pre nedostatok financií sa v najbližšej dobe nemôžeme tešiť na rekonštrukciu mosta v Námestove. Ten je pre región mimoriadne dôležitý, no jeho technický stav je zlý. Dobrou správou je, že rekonštrukcia mosta pri Oravskej Jasenici pokračuje podľa plánu.

Oravská Jasenica - most Takto vyzerali opravy mosta v Jasenici ešte z minulého roka. Vďaka teplejšiemu počasiu sa začína s rekonštrukciou už vo februári. Foto: I. Janckúlik

Opravy mosta pri Oravskej Jasenici sa začali ešte minulý rok na jeseň. Most na úseku I/78, ktorý pokračuje z Námestova do Lokce, Hruštína a Oravského Podzámku, je dôležitou spojnicou pre vodičov z Hornej Oravy. Most prešiel v minulosti diagnostikou nosníkov, ktoré sa ukázali byť v poriadku.

Od 20. februára sa na moste opäť začne pracovať. Viac k situácii nám povedal poslanec ŽSK Igor Janckúlik. „Nosníky sú údajne v poriadku. Minulý rok začali opravovať spodok, teraz vďaka počasiu budú opravovať vrchnú časť v polovičnom profile. V opravách sa bude pokračovať približne do augusta,“ prezradil pre Žilinský Štandard. Dopravu tak bude zrejme riadiť semafor a vodiči by mali počítať so zdržaním.

V minulosti sme sa téme mostov v regióne venovali v osobitnom článku. Vtedy získal Žilinský Štandard informácie o tom, že most pri Oravskej Jasenici musí prejsť rekonštrukciou, aby sa mohlo pristúpiť ku opravám hlavného mosta č. 2273, ktorý vedie ponad Oravskú priehradu. Ten je v takmer havarijnom stave. Doprava by sa tak pri jeho rekonštrukcii musela odkloniť na prvý spomínaný most, ktorý by musel vydržať väčší nápor kamiónov, nákladných a osobných áut.

Most je v zlom stave už roky, napriek tomu je jeho rekonštrukcia v nedohľadne. Dôvodom sú financie. Foto: David Markovič

Podľa najnovších informácii však k oprave „veľkého mostu“ nedôjde. „Bohužiaľ, most ponad Oravskú priehradu opravovaný zatiaľ nebude. Žilinský kraj na to nemá dostatok financií, zatiaľ neprebehlo ani verejné obstarávanie. To by samo o sebe trvalo približne rok,“ povedal nám Janckúlik.

Projektová dokumentácia rekonštrukcie je už pritom hotová, ŽSK mal s opravami dokonca veľké a ambiciózne plány. Tie však zatiaľ ostanú v zásuvke pre nedostatok prostriedkov.

Je možné, že počas opráv sa niektorí vodiči vyberú cez „veľký most“, aby sa vyhli čakaniu. To však most viac zaťaží. Dokedy to rozpadajúci sa kolos vydrží?


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac