Calzona povedie Neapol aj našu reprezentáciu. Slovenský futbalový zväz si stanovil jasné podmienky

Slovensko - Island Tréner Slovenska Francesco Calzona oslavuje postup na ME 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona povedie aj taliansky klub SSC Neapol. Na lavičke úradujúceho majstra, ktorý sa však v aktuálnej sezóne Serie A trápi, nahradí Waltera Mazzariho. Na oboch postoch bude pôsobiť do posledného zápasu Neapolu v sezóne. Slovenský futbalový zväz netradičný krok povolil za vopred stanovených podmienok.

Talian Calzona sa s Neapolom dohodol na kontrakte na štyri mesiace do konca tejto sezóny. Už v utorok povedie svoj prvý tréning. Ešte predtým by ho mali oficiálne predstaviť na stretnutí so zástupcami médií. Neapol povedie už v stredajšom úvodnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov proti FC Barcelona.

V pozícii hlavného trénera aktuálneho držiteľa scudetta, teda talianskeho ligového titulu, bude v prebiehajúcej sezóne už tretím mužom. Odchádzajúci tréner Mazzari nahradil v polovici novembra Rudiho Garciu.

„Je bolestivé vyhodiť priateľa, ako je Mazzarri. Poďakoval som mu za to, že prišiel vo chvíli ťažkostí, ale musíme tiež byť schopní dať niečo viac Neapolu a jeho fanúšikom. Teraz sa o to pokúsi Calzona, ktorý tu pracoval so Sarrim a potom so Spallettim a ktorý pozná 80 percent našich hráčov. Zajtra ho predstavíme hráčom,“ uviedol šéf klubu Aurelio De Laurentiis v rozhovore pre Sky Sport Italia.

Neapolu sa totiž v tejto sezóne veľmi nedarí. S 36 bodmi figurujú na deviatom mieste, pričom na štvrtú pozíciu, ktorá garantuje účasť v elitnej Lige majstrov, strácajú deväť bodov, na prvý Inter až 27 bodov. Vyhral iba dva z uplynulých ôsmich duelov a v tabuľke figuruje až na deviatom mieste. Cez víkend doma iba remizoval 1:1 s FC Janov.

Vlaňajšiu edíciu Serie A pritom s 90 bodmi suverénne ovládol. Na druhé Lazio mal Neapol náskok až 14 bodov. K zisku titulu im dopomohol aj slovenský reprezentant Stanislav Lobotka, ktorému sa tak podarilo to, čo sa nepodarilo jeho krajanovi a klubovej legende Marekovi Hamšíkovi. Ten v klube spod Vezuvu v 408 zápasoch nastrieľal 127 gólov, a získal taliansky pohár, no na ligový titul žiaľ „Partenopei” v jeho ére nesiahli.

Pôvodne sa uvádzalo, že práve Hamšík bude pod Calzonom pôsobiť ako asistent v Neapole, no bývalý kapitán reprezentácie zrejme nakoniec nebude súčasťou realizačného tímu SSC, uvádza Sky news.

Marek Hamšík a Francesco Calzona si preberajú cenu najlepší kolektív za slovenskú futbalovú reprezentáciu. Foto: Jakub Kotian/TASR

SFZ udelil Calzonovi výnimku, no za vopred stanovených podmienok

Slovenský futbalový zväz (SFZ) udelil Calzonovi súhlas viesť reprezentáciu aj Neapol do konca prebiehajúcej sezóny za vopred stanovených podmienok.

SFZ sa pritom už minulý týždeň dohodol s talianskym koučom na novej zmluve do konca roka 2025, ktorá sa v prípade postupu na MS 2026 automaticky predĺži až do konca účinkovania slovenskej futbalovej reprezentácie na záverečnom turnaji.

Tréner je povinný dodržať všetky zmluvné záväzky, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy so SFZ. Kouč musí byť k dispozícii pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vždy, avšak nie výlučne, počas asociačných termínov futbalových reprezentácií určených medzinárodným futbalovým kalendárom. Takýto postup odsúhlasili všetci členovia výkonného výboru SFZ.

„Slovenský futbalový zväz si uvedomuje, že ide o neštandardné rozhodnutie, ktoré môže vo verejnosti vyvolávať obavy. Chápe však aj výnimočný vzťah Calzonu ku klubu, v ktorom dlhodobo pôsobil a chce mu pomôcť v súčasnej neľahkej situácii. Tréner Calzona opakovane deklaroval, že hlavnou prioritou jeho činnosti zostáva slovenská futbalová reprezentácia a jej príprava na záverečný turnaj EURO 2024,“ informoval zväz.

Calzona do reprezentácie prišiel práve z Neapola

Na lavičku slovenskej reprezentácie pritom Calzona prišiel práve z Neapola, kde pôsobil naposledy ako technický tréner v rokoch 2021 až 2022. Predtým (od 2015 do 2018) bol v SSC asistent hlavného trénera Maurizia Sarriho.

Na lavičke Slovenska je od augusta 2022. Na post trénera ho navrhol Hamšík, ktorý si ho pamätal ešte z pôsobenia v „Partenopei”. Jeho príchod sa však stretol s kritikou laickej i odbornej verejnosti, keďže nedisponoval skúsenosťou hlavného trénera. Problémom mala byť aj jazyková bariéra, čo SFZ vyriešil neustálou prítomnosťou tlmočníka.

Pod Calzonovým vedením odohrala reprezentácia štrnásť zápasov s bilanciou sedem víťazstiev, štyri remízy a tri prehry. Pamätné je najmä víťazstvo proti Bosne na jar minulého roku, ktoré naštartovalo úspešnú kvalifikáciu na tohtoročný európsky šampionát v Nemecku.

Francesco Calzona: Foto: Martin Baumann/TASR

(tasr, mm)


Ďalšie články