Ruský pilot dezertoval na Ukrajinu, zastrelili ho v Španielsku. Šéf ruskej rozviedky vyhlásil, že bol mŕtvy už dávno

Captain Maksim Kuzminov, Pilot Of A Russian Military Mi-8 Helicopter In Kyiv, Ukraine - 05 Sep 2023 Maxim Kuzminov. Foto: Facebook

Šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin uviedol, že dezertéra Maxima Kuzminova považoval za morálneho zločinca, ktorý bol mŕtvy už dávno.

Ruský pilot Maxim Kuzminov uniesol vrtuľník Mi-8 v auguste minulého roka. Ako uviedol denník Ukrajinská pravda, okrem neho boli na palube dvaja členovia posádky, ktorí boli „v dôsledku operácie tajnej služby eliminovaní“.

Podobný osud stihol aj Kuzminova, dňa 19. februára ho našli zastreleného v Španielsku. Presťahoval sa tam aj so svojou expriateľkou. V blízkosti miesta činu objavili zhorené auto, v ktorom sa údajne ukrývali jeho vrahovia.

Kuzminov v lete pristál s vrtuľníkom v Charkovskej oblasti. Odtiaľ vrtuľník aj so súčiastkami do lietadiel transportovali do Kyjeva. Kuzminov zostal v krajine tiež, aby sa stretol s rodinou, ktorú tam previezli v predstihu. Za prevoz vrtuľníka dostal odmenu 500-tisíc dolárov v ukrajinských hrivnách.

Pilot následne vystúpil v ukrajinskej televízii, kde vyhlásil, že zbehol z vlastnej vôle. V dokumente o zostrelených ruských pilotoch odvysielanom Kuzminov apeloval aj na svojich bývalých spolubojovníkov, aby ho nasledovali. „Ak urobíte to, čo ja, nebudete to ľutovať. Do konca života bude o vás postarané. Bude vám ponúknutá práca, kdekoľvek budete chcieť. Objavíte svet farieb,” zdôraznil 28-ročný mladík.

Na úmrtie pilota, ktorého konaním zomreli dvaja členovia jeho vlastnej posádky, zareagoval šéf ruskej rozviedky SVR Sergej Naryškin. Ten novinárom povedal, že „o mŕtvych sa hovorí buď dobre, alebo vôbec“.

„Tento zradca a zločinec sa stal morálnou mŕtvolou už vo chvíli, keď plánoval svoj špinavý a hrozný zločin,“ povedal Naryškin novinárom.


Ďalšie články