Výbor o SIS nerokoval. Kolíková plánuje štatút tajnej služby napadnúť na generálnej prokuratúre

Poslanci odsúhlasili reformu súdnej mapy, poèet KS ostane zachovaný Mária Kolíková Foto: Jakub Kotian/TASR

Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) nerokoval o štatúte tajnej služby. V pléne parlamentu totiž pokračovala rozprava, čo opozícia označila ako prekážku rokovania výboru. Opozícia tvrdí, že o štatúte SIS by sa nemalo rokovať v utajenom režime. Ide o dokument, ktorý by mal umožniť, aby tajnú službu viedol ako námestník Pavol Gašpar.

Poslanec Martin Dubéci z Progresívneho Slovenska (PS) uviedol, že parlament de facto zabránil rokovaniu výboru. Poslanci totiž schválili, aby parlament rokoval bez obednej prestávky až do polnoci, teda aj počas rokovania výboru.

Dubéci, ktorý je členom výboru na kontrolu SIS, sa oboznámil s utajeným štatútom SIS. „Bez toho, aby som išiel do konkrétnejších detailov, považujeme obavy verejnosti za opodstatnené,“ poznamenal. Poslanec dodal, že medializované informácie o tom, ako má dôjsť k zmene vedenia SIS, sú pravdivé.

Vláda vo štvrtok minulý týždeň schválila zmenu štatútu SIS, v ktorom sa vraj uvádza, že námestník SIS, ktorý má plné právomoci riaditeľa, môže inému námestníkovi prideliť svoje kompetencie.

Predsedníčka výboru na kontrolu SIS Mária Kolíková (SaS) plánuje podať návrh na Generálnu prokuratúru SR, či štatút nie je v rozpore so zákonom. Mení totiž to, čo hovorí zákon. Podľa zákona SIS vedie riaditeľ a v štatúte sa vytvára priestor, ako povedala Kolíková, aby tajnú službu viedol človek, ktorý nemá žiadny vzťah s predchádzajúcim riaditeľom riadne vymenovaným prezidentkou.

Vláda navrhla na post riaditeľa SIS Pavla Gašpara, štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti, ktorý je zároveň synom poslanca Tibora Gašpara.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že vymenovanie riaditeľa SIS nechá až na nového prezidenta. Vláda reagovala zmenou štatútu SIS. Vďaka tomu by pravdepodobne mohol Pavol Gašpar nastúpiť do SIS ako zamestnanec a potom sa stať námestníkom, pričom by mal kompetencie ako riaditeľ SIS.

Výbor na kontrolu SIS by sa mal zísť znovu v stredu ráno.


Ďalšie články