Fico nakoniec až tak nestrašil. Európa sa zahráva s ohňom

Snímka obrazovky 2024-02-27 o 17.12.59 Robert Fico a Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

V pondelkovom komentári som predpokladal, že Fico to zrejme preháňa, pretože nasadenie západných vojakov na Ukrajine by nemalo byť horúcou témou samitu. Bol to omyl, európski lídri otvorili aj túto výbušnú otázku. A zahrávajú sa s ohňom.

Polemiky o tom, či si Fico vymýšľa, ukončili výstupy z Macronovho samitu. Viacerí európski lídri potvrdili, že na stole boli aj návrhy na nasadenie západných vojakov na Ukrajine – nie v rámci NATO, ale v rámci dvojstranných dohôd s Ukrajinou.

Potvrdil to Macron. Priznal, že na tomto scenári nateraz nie je zhoda, no vylúčiť sa nedá nič. O niečo presnejší bol poľský prezident Duda. Podľa neho sa najvášnivejšia debata viedla práve o otázke západných kontingentov na Ukrajine. A nakoniec: rokovanie o tejto veci potvrdil aj nemecký kancelár Scholz. Priznal, že viacerí partneri žiadali Nemecko, aby Ukrajine dodalo strely s plochou dráhou letu Taurus, čo by si vyžadovalo prítomnosť nemeckých vojakov na ukrajinskom území.

Nemecko to však rázne odmieta.

Slová nemeckého kancelára naznačili aj účel prípadného nasadenia západných vojakov na Ukrajine. Servisné jednotky z krajín NATO by obsluhovali moderné zbrane, na ktoré Ukrajinci nemajú výcvik. Konkrétne by išlo o bojové lietadlá alebo vyspelé raketové systémy. Trochu zjednodušene povedané: dodávky najmodernernejšej vojenskej techniky pre Ukrajinu by si vyžadovali prítomnosť západných vojakov priamo na mieste. Pretože výcvik ukrajinských vojakov v krajinách NATO nefunguje podľa plánov.

Tým sa dostávame k podstate veci.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami