Vyzerajú ako hlodavce, no sú príbuzné slonovi. Bratislavská zoo má netradičné prírastky

BRATISLAVA – Od januára tohto roka má bratislavská zoo o jeden druh živočícha navyše. Pribudol tam totiž pár damanov stromových, ktorí sa nachádzajú v pavilóne primátov.

daman_2 Pár damanov stromových si zvyká na nové prostredie. Foto: ZOO Bratislava

Damany stromové sú nočné tvory, ktoré okrem toho, že sú priamymi príbuznými slonov, sa môžu pýšiť množstvom zaujímavostí. Vážia od jedného do štyroch kilogramov, ich horné rezáky neustále rastú a môžu vyzerať ako malé kly.

Na pohľad pripomínajú damany hlodavce, no patria do veľkej skupiny cicavcov nazývanej Afrotheria. V tejto skupine sa nachádzajú jedni z najmenších cicavcov na svete tenreky, hrabáče, sirény, ale aj obrovské slony. „Damany stromové sme priviezli koncom januára zo ZOO Ostrava,“ priblížila Bratislavskému Štandardu PR manažérka ZOO Bratislava Alaxandra Ritterová.

Prirodzeným prostredím tohto živočícha je dažďový prales, savana alebo skalnaté oblasti. Obľubuje listy, stonky, semená, zrná a orechy. Jeho chodidlá pozostávajú z vankúšikov, medzi ktorými je malá plôška, pomocou ktorej sa pohybom vytvorí podtlak. Týmto spôsobom je schopný sa rýchlo a obratne pohybovať po konároch stromov.

Len niekoľko zariadení na svete sa pritom môže pochváliť výskytom týchto cicavcov, keďže o ich živote ešte vieme málo.

Nie je to ale jediná novinka, ktorou sa bratislavská zoo môže pochváliť. Počas celého týždňa totiž svojim návštevníkom ponúka zaujímavý program komentovaných kŕmení zvierat, ktoré sú sprevádzané skúsenými chovateľmi. Pri prechádzke sa tak dozviete množstvo zaujímavých informácií o exotických a domestikovaných živočíchoch.

Atraktívnou novinkou sú komentované kŕmenia vtákov, do rodiny ktorých v zoo pribudli aj ary zelené a krkavec čierny. Návštevníci sa môžu dozvedieť viac aj o kengurách červených, antilopách, oryxoch arabských či sitatungách západných.

Počas jarných prázdnin sa budú komentované kŕmenia konať aj pri medveďovi hnedom, žirafách Rotschildovych, zebrách Chapmanovych, surikatách vlnkavých alebo dikdikoch Kirkovych.

Návštevníci si môžu pobyt v zoo aj predĺžiť, a to až o dve hodiny. Od prvého marca sa totiž brány zoo zatvoria až o 18:00.