Nový internetový podvod: Na takéto správy zásadne nereagujte

Na sociálnych sieťach sa rozmohol ďalší podvod, ktorý od ľudí láka citlivé informácie. Tentokrát sa podvodník vydáva priamo za vlastníka Facebooku. Pochybnú správu od „Mety" dostala aj naša redakcia.

william-hook-9e9PD9blAto-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: Unsplash

„Vážený, Váš účet bude deaktivovaný. Je to preto, že vaša stránka alebo aktivita na nej nie je v súlade s našimi zmluvnými podmienkami,“ píše „spoločnosť Meta“ do súkromnej správy na Facebooku.

Hrubý preklad do slovenčiny však pôsobí ako päsť na oko. Podľa tejto správy porušuje profil zmluvné podmienky, ktoré sa každý užívateľ Facebooku pri založení profilu zaväzuje dodržiavať.

„Ak nebudete potvrdení, náš systém váš účet automaticky zablokuje a nebudete ho môcť znova používať. Ďakujeme, že nám pomáhate zlepšovať naše služby,“ stojí v správe.

V správe nie je uvedený ani žiaden termín, do ktorého musí človek údaje vyplniť. Takéto výzvy treba jednoducho ignorovať. Foto: archív ŽŠ

Na správu v žiadnom prípade netreba reagovať a nežiadúceho odosielateľa si jednoducho zablokujte. V správe býva priložený aj link, v ktorom je človek nabádaný, aby vyplnil svoje osobné údaje. V čase písania článku však už priložený link nefunguje.

Množstvo internetových podvodov sa stále zvyšuje a najmä starší ľudia by si mali dávať pozor. Ľahko totiž môžu prísť o peniaze či citlivé údaje, akými sú číslo kreditnej karty alebo občianskeho preukazu.

Napriek tomu, že sme údaje nevyplnili, náš profil „porušujúci zmluvné podmienky“ funguje aj naďalej. V prípade, že by zo strany používateľa došlo ku porušovaniu zmluvných podmienok, Facebook by jednoducho jeho stránku zablokoval.