Trapas nemeckého námorníctva. Fregata Hessen strieľala omylom na americký dron, obe rakety zlyhali

profimedia-0851778682 Fregata Hessen. Foto: Profimedia.sk

Nemecké námorníctvo spochybnilo svoju pripravenosť, keď zaútočilo na americké bezpilotné lietadlo. Vážnosť omylu znásobuje fakt, že obe rakety použité na streľbu zlyhali.

Nemecká bojová loď Hessen v rámci misie v Červenom mori strieľala na nesprávny cieľ. Počas akcie zameranej na elimináciu útokov zo strany Husíov omylom zaútočila na americký bezpilotný stroj Reaper MQ-9, pričom jej zlyhali obe rakety typu SM2.

Podľa denníka Bild incident z pondelkového večera odráža dezolátny stav nemeckej armády, keď loď ohrozila dron, ktorého hodnota sa v prepočte pohybuje na úrovni 30 miliónov eur.

Rezort obrany na svoju obhajobu uvádza, že fregate sa podarilo zostreliť aj dva nepriateľské stroje.

Za normálnych okolností by však strely z bojovej lode nemali mať problém so zostrelením cieľa vo výške 12 kilometrov, v ktorej sa pohyboval americký Reaper, nakoľko ich účinný dostrel dosahuje výšku 20 kilometrov.

Hovorca nemeckého rezortu obrany Michael Stempfle priblížil, že vedenie fregaty sa pred pokusom o elimináciu drona pýtalo všetkých spojencov, komu patrí.

Pre vystrelenie rakiet sa mali rozhodnúť, až keď sa k nemu nikto neprihlásil. V regióne však Spojené štáty prevádzkujú aj drony nesúvisiace s operáciou v Červenom mori, ako vysvitlo neskôr.

Frigata Hessen bola vyslaná do Červeného mora v rámci misie Európskej únie spustenej 19. februára. Jej cieľom je pomáhať chrániť obchodné lode v Červenom mori pred útokmi húsíov. Fregata dorazila do Červeného mora cez víkend po tom, čo nemecký parlament v piatok schválil jej účasť v tejto misii.

Húsíovia, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, útočia od vlaňajšieho novembra na dôležitú námornú obchodnú trasu v Červenom mori. Tvrdia, že tak robia zo solidarity voči Palestínčanom v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Spojené štáty stoja na Blízkom východe na čele vlastnej námornej koalície a proti húsíom v Jemene už podnikli útoky aj v spolupráci s Britániou.

(tasr, mm)


Ďalšie články