Koniec jednej lži

profimedia-0852534331 Ukrajinský tank v Doneckej oblasti. Foto: Profimedia.sk

Nespočetne veľakrát sme za ostatné dva roky počuli, že ruská invázia na Ukrajine bola nevyprovokovaná. Po zverejnení textu vo Wall Street Journal to už hovoriť nemožno. Píše Vladimír Palko.

Americký denník Wall Street Journal zverejnil návrh mierovej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou z apríla 2022. Zmluva hovorila, že Ukrajina zostane neutrálnou krajinou, to znamená nestane sa členskou krajinou NATO. Aliancia v čele USA sa snažila o začlenenie Ukrajiny do NATO od samitu v Bukurešti v roku 2008.

Takže zmluva garantovala splnenie hlavnej ruskej požiadavky, ktorú chcelo Rusko dosiahnuť „špeciálnou vojenskou operáciou“, ako nazývalo inváziu z februára 2022.

Zmluva mala tiež garantovať, že na Ukrajine nebudú cudzie vojská, cudzí vojenský personál a cudzie zbrane, vrátane rakiet. I táto podmienka spadá do napĺňania zmyslu neutrality.

Zmluva hovorila o znížení stavov vojakov a zbraní v ukrajinskej armáde. To znamená splnenie zámeru demilitarizácie, ktorý sa uvádzal ako ďalší cieľ, ktorý Rusko chcelo dosiahnuť inváziou.

Toto všetko by bolo dohodou dosiahlo Rusko.

Zmluva nevyriešila otázku Krymu a otázku častí Luhanskej a Doneckej oblasti, ktoré ale beztak neboli už roky pod kontrolou Kyjeva. Ukrajina by však dosiahla mier a záchranu kolosálneho počtu ľudských životov, ktoré boli stratené za dva roky vojny, a záchranu nevyčísliteľných materiálnych statkov. 

Ale táto zmluva podpísaná nebola. A Boris Johnson sa takmer po dvoch rokoch priznal, že počas svojej nečakanej návštevy Kyjeva v apríli 2022 Volodymyra Zelenského pred podpísaním zmluvy varoval. A Zelenský nepodpísal.

Odvtedy zomreli státisíce vojakov aj civilov, a umierajú stále. Vojna sa rozširuje a hovorí sa o nevyhnutnosti vojny medzi NATO a Ruskom.

Lebo sa zmluva nepodpísala.

Koniec jednej lži


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami