Blanár rokoval s Lavrovom. Povedal mu, že podľa vlády nemá konflikt na Ukrajine vojenské riešenie

blanár lavrov Juraj Blanár a Sergej Lavrov. Foto: Facebook

Juraj Blanár rokoval s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Stretli sa na diplomatickom fóre v tureckom meste Antalya. Informáciu aj krátke video stretnutia priniesla ruská agentúra RIA Novosti.

„Uskutočnila sa výmena názorov o najpálčivejších medzinárodných otázkach vrátane situácie na Ukrajine. Ruská strana potvrdila pripravenosť obnoviť vzťahy so Slovenskom – na medziparlamentnej úrovni, v kultúrnej, humanitárnej a vojenskej pamiatkovej oblasti,“ uviedol ruský rezort zahraničia.

Rokovanie sa konalo v uzavretom formáte, novinári neboli prítomní.

Okrem Blanára sa mal ruský minister zahraničných vecí stretnúť aj so svojimi kolegami z Uzbekistanu, Kirgizska a s kráľom Svazijska.

V piatok sa šéf nášho rezortu obrany stretol s americkým náprotivkom a rokoval s ním o záväzku voči NATO či o vojne na Ukrajine.

Vojna sa neskončí bez diplomacie, reaguje naša diplomacia

Slovenské ministertvo zahraničných vecí uviedlo, že Blanár sa s Lavrovom stretol na žiadosť ruskej strany. „Bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie kríz a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia,“ povedal Blanár po schôdzke.

Šéfovi ruskej diplomacie tlmočil aj postoj vlády SR, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie.

„Informoval som ho tiež o pozícii vlády SR postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Ruskému ministrovi tiež zdôraznil, že „to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať“. Blanár dodal, že SR je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. „Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier,“ doplnil.

Lavrova zároveň ubezpečil, že Slovensko nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

Je to vyvážená politika, hodnotí Fico

Slovenský premiér Robert Fico v minulosti povedal, že chce normalizovať vzťahy s Ruskom a podnikne v tomto smere kroky.

Stretnutiu oboch šéfov diplomacie porovnal s návštevou amerického ministra obrany Lloyda Austina, za ktorým vycestoval šéf obranného rezortu Robert Kaliňák. 

“Nech je príkladom našej vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politiky na všetky svetové strany stretnutie ministra obrany Roberta Kaliňáka s jeho americkým kolegom a súčasne stretnutie ministra zahraničných veci Juraja Blanára s jeho ruským náprotivkom,” vyhlásil Fico vo videu na sociálnej sieti. 

“Plne podporujem takúto vyváženosť,” dodal s dôvetkom, že Blanárovi stretnutie sám odporučil. 

Reakcie opozície

Na fotografiu Lavrova s Blanárom zareagovala ako prvá šéfka strany Za ľudí.

„Človeku je z toho zle, ako táto skorumpovaná lokajská partia dehonestuje Slovensko medzi slušnými demokratickým partnermi na medzinárodnej scéne. Putin si mädlí ruky, ako mu nejaká – ináč celkom bezvýznamná nula – Fico (s Blanárom) robia užitočných idiotov a servilných lokajov, ktorí slúžia ruským záujmom,“ napísala na Facebooku Veronika Remišová.

Dodala, že obeťou takejto politiky sú všetci tí, ktorí nechcú, aby po nich opäť dupala železná ruská bagandža.

Neskôr stretnutie okomentoval aj poslanec za Progresívne Slovensko a podpredseda strany Tomáš Valášek. Uviedol, že Blanár sa stretol s predstaviteľom krajiny, „ktorá označila Slovensko za svojho nepriateľa“.

„Členovia strany Smer, vrátane Blanára, hovoria o mieri, ale ich činy a slová podporujú proruské naratívy, vrátane návrhov, aby sa Ukrajina vzdala vlastného územia,“ napísal na Facebooku a dodal, že stretnutie je v rozpore so slovenskou orientáciou na Európsku úniu a NATO.

Mariána Čaučíka z KDH by zaujímalo, či Blanár povedal Lavrovovi „to, čo hovorí doma – že Slovenská republika podporuje Ukrajinu ako mierovú, demokratickú, teritoriálne celistvú krajinu“. Pripomenul aj výroky o členstve Ukrajiny v Európskej únii.

Čaučík doplnil, že Slovensko by na obnovu rusko-slovenských vzťahov malo pristúpiť až po stiahnutí ruských vojsk z územia Ukrajiny.

Opozičná SaS považuje stretnutie ministrov za nepriateľské gesto voči našim spojencom, uviedol bývalý minister školstva Branislav Gröhling. Blanár si mal poslanca Juraja Krúpu predvolať ruského veľvyslanca v súvislosti so smrťou opozičného aktivistu Alexeja Navaľného.

„Sergej Lavrov má pritom spolu s Putinom krv na rukách a je priamo zodpovedný za smrť Navaľného a tiež tisícok mŕtvych na Ukrajine,“ uviedol Krúpa a pripomenul, že Lavrov sa nachádza aj na sankčných zoznamoch.

(est, min)


Ďalšie články