Riaditeľka knižnice pre mládež vs. vedúca odborov. O čo v ich spore ide a kto má pravdu?

BeFunky-collage (6) Riaditeľka KMK Kamila Prextová (vľavo), vedúca odborov v KMK Eva Petrášová (celkom vpravo). Foto: META- Kamila Prextová, kosice.sk. koláž/redakcia

KOŠICE – Knižnica pre mládež mesta Košice (KMK) čelí konfliktu medzi riaditeľkou Kamilou Prextovou a predsedníčkou základnej odborovej organizácie Evou Petrášovou. Vedúca odborov v KMK uviedla Košickému Štandardu hneď niekoľko dôvodov na odstúpenie riaditeľky z funkcie, ktorá však vníma situáciu len ako vymyslený konflikt.

Petrášová tvrdí, že nikdy nebolo také „zlátané obdobie“, ako je teraz. Podľa jej slov ťahali za pôsobenia predošlej riaditeľky všetci zamestnanci za jeden povraz a vzťahy boli dobré. Doplnila, že po nástupe Kamily Prextovej sa vzťahy v knižnici narušili a prišli problémy.

„Keď pani riaditeľka Kamila Prextová nastúpila do funkcie, tak sa zmenila. Na novom poste začala mať problémy s tým, ako zvládnuť moc – o všetkom by chcela rozhodovať sama, správa sa arogantne k zamestnancom a začali sa prejavovať jej autokratické spôsoby,“ uviedla Petrášová.

Zamestnancom odmietla zmeniť pracovný čas

Petrášová tiež spomenula, že riaditeľka im odmietla sprístupniť informácie a odmietla im zmeniť pracovný čas, ktorý nebol v súlade so zákonom. Dodala, že problém bol aj s kolektívnou zmluvou: „Nevedeli sme sa dohodnúť, preto sme mali konanie pred rozhodcom, ktorý zmluvu uzavrel. Riaditeľka ju však nechcela podpísať. Nakoniec sme podali návrh na priestupkové konanie, ktoré bolo zastavené – potom ju podpísanú zverejnila.“ 

Eva Petrášová (vpravo) počas mestského zastupiteľstva v Košiciach/Zdroj: kosice.sk

Predsedníčka odborov tiež zdôraznila, že situácia vedie k napätiu medzi zamestnancami, ktorých riaditeľka rozoštváva: „V roku 2021 odišla aj ekonómka vzhľadom na pomery, aké tam vládli. Napísala tiež list riaditeľovi magistrátu aj primátorovi mesta, kde popísala to, čo sa v knižnici deje, a žiadala, aby pomohli jej kolegom.“

Vo vyjadrení tiež spomenula, že riaditeľka prišla s tým, že chce podpísať s odborovou organizáciou dohodu na 70 až 75 percentách. „My sme s tou dohodou súhlasili. Potom nastala zmena zákonníka práce a chcela, aby sme zmenili dohodu podľa zákona s tým, že ju chcela antedatovať – to sme odmietli,“ dodala na záver.

Skúste viesť knižnicu, a až potom ohovárajte, odkazuje Prextová

Podľa slov riaditeľky bola pred štyrmi rokmi pri zvažovaní kandidatúry na post riaditeľky knižnice práve Petrášová tou, ktorá ju o tom presviedčala. „Volala mi niekoľkokrát do dňa a veľmi ma presviedčala. Nakoniec som súhlasila. Možno si myslela, že mnou bude manipulovať. Pri prvom vyjadrení môjho názoru so mnou skončila,“ konštatuje Prextová.

Vysvetľuje tiež, že na post riaditeľky nastúpila s nejakou víziou, ale zvyšok práce je práve jej iniciatívou, pretože nevie len nečinne sedieť. „Rada vymýšľam nové veci a angažujem sa, ale je mi vytýkané, že som na fotkách, v televízii… že opäť som tam ja,“ dodala riaditeľka a odporučila ľuďom vyskúšať si viesť knižnicu, a až potom ohovárať.

Vpravo: Zamestnanci knižnice počas mestského zastupiteľstva v Košiciach/Zdroj: kosice.sk

Riaditeľka vníma situáciu ako vymyslený konflikt

„Súčasný stav vnímam ako vymyslený konflikt,“ poznamenala riaditeľka zdôrazňujúc, že verí vo vyriešenie vecí v prospech zúčastnených strán. Vyjadrila aj svoje prianie po kolektívnej zmluve, ktorá by bola prospešná celej organizácii.

Prextová tiež otvorene hovorila o svojom pohľade na jej postavenie v organizácii a vzťahu s predstaviteľkou odborov: „Bohužiaľ, vo svojich funkciách nie sme rovnocenní partneri, hoci mi pani Petrášová do očí povedala, že áno. Vysvetlila som jej, že len v kolektívnom vyjednávaní, inak je moja podriadená,“ doplnila a na záver vyjadrenia dodala: „Často používam jednu myšlienku: Na konci vždy všetko dobre dopadne. A ak to dobre nedopadlo, tak to potom ešte nie je koniec.“

S vedúcou odborov je vraj ťažké komunikovať

Mediátorom medzi riaditeľkou a predsedníčkou odborov bol poslanec Róbert Schwarcz. „Problém je, že ciele strán nie sú rovnaké. Cieľ riaditeľky je dobrá atmosféra na pracovisku, harmonické vzťahy a napredovanie knižnice. Zo strany predsedníčky odborov bola jediná požiadavka – odstúpenie pani riaditeľky,“ definoval Schwarcz postoje oboch strán.

Ďalej pripomenul, že situácia nie je nová, a že aj s predchádzajúcou riaditeľkou boli podobné problémy. „Z viacerých strán mám informáciu, že s predsedníčkou odborov je zlá a ťažká komunikácia, a že má svoju fixnú ideu, za ktorou si ide,“ ozrejmuje poslanec.

Na čo majú odbory právo?

Ako mediátor vidí Schwarcz hlavný problém v tom, že Petrášová nesprávne rozumie platnej legislatíve, ktorá stanovuje práva a povinnosti odborov. Zákon vymedzuje, že odbory majú právo na spolurozhodovanie a kontrolu, ale existujú aj jasné mantinely, ktoré obmedzujú ich právomoci.

Odbory sa síce môžu vyjadriť k pracovnému poriadku, organizačnej štruktúre, personálnym záležitostiam, ale nemôžu rozhodovať o pracovnom čase a o tom, kto bude plniť pokyny riaditeľky, alebo ktorý zamestnanec bude pôsobiť v ktorej pobočke.

Riaditeľka je osoba na správnom mieste, tvrdí prednostka Beáta Zemková

Prednostka miestneho úradu MČ Košice-Sídlisko Ťahanovce Beáta Zemková zdôraznila svoje pozitívne skúsenosti s knižnicou pod vedením Kamily Prextovej. „Z môjho pohľadu funguje Knižnica pre mládež v aktuálnom stave a pod týmto vedením perfektne,“ zhodnotila Zemková.

Pripomenula tiež aktivitu riaditeľky Knižnice pre mládež: „Riaditeľka získala veľa mimorozpočtových prostriedkov, pobočky sa pod jej vedením zveľaďujú a snaží sa organizovať veľa akcií aj nad rámec toho, čo sa od nej očakáva.“

„Viem, že v minulosti boli problémy s bývalou štatutárkou. Mám pocit, že je tu problém s rešpektovaním autority – pokyny vedúceho, ak nie sú v rozpore zo zákonom, je potrebné rešpektovať,“ uzavrela Zemková.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...