Včasná diagnostika zeleného zákalu môže zachrániť zrak. Zmerajte si vnútroočný tlak zadarmo

KOŠICE – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach sa opäť rozhodla venovať pozornosť otázke glaukómu a jeho včasnej diagnostike počas Svetového týždňa glaukómu, ktorý sa koná každý rok.

zeleny zakal Bezplatné vyšetrenie vnútroočného tlaku bude k dispozícii v UNLP Košice. Foto: unlp.sk

Tento rok nemocnica pripravila sériu osvetovo-preventívnych aktivít s cieľom posilniť verejné povedomie o dôležitosti kontroly vnútroočného tlaku a včasnej detekcii zeleného zákalu.

Oční lekári z UNLP Košice budú v dňoch 13. a 15. marca 2024 poskytovať bezplatné meranie vnútroočného tlaku záujemcom, ktorí môžu prísť na dve vybrané miesta v nemocnici.

Podozrenie na glaukóm vzniká v prípade, že sú zistené vyššie hodnoty vnútroočného tlaku, a vtedy je odporúčané absolvovať kompletné očné vyšetrenie.

Miesta a čas meraní vnútroočného tlaku

Trieda SNP 1, Poliklinika UNLP, 6. poschodie, Očná ambulancia – 13. a 15. marca, od 9.00 do 14.00 hod.
Rastislavova 43, IV. pavilón, Očné oddelenie, 1. poschodie, Glaukómová ambulancia – 13. a 15. marca, od 10.00 do 13.00 hod.

Čo je glaukóm?

Glaukóm je skupina očných ochorení, ktorých spoločným rysom je poškodenie zrakového nervu, obvykle spojené s vysokým vnútroočným tlakom. Zrakový nerv je dôležitá súčasť oka, prenáša vizuálne informácie z očnej sietnice do mozgu.

Poškodenie zrakového nervu spôsobuje stratu zorného poľa, ktorá môže postupovať a viesť k trvalej slepote, ak nie je liečená včas.

Príčiny glaukómu

Vysoký vnútroočný tlak: Väčšina prípadov glaukómu je spojená s vysokým vnútroočným tlakom, ktorý môže poškodiť zrakový nerv.

Genetické faktory: Niektoré formy glaukómu môžu byť ovplyvnené genetickými predispozíciami, čo znamená, že máte väčšiu šancu na vývoj ochorenia, ak máte príbuzných s touto diagnózou.

Vek: Starší ľudia majú väčšie riziko vývoja glaukómu.

Etnická príslušnosť: U niektorých etnických skupín, najmä Afroameričanov a Ázijčanov, je vyššia predispozícia k vývoju glaukómu.

Zranenia oka: Traumatizujúce poranenia oka môžu zvýšiť riziko glaukómu.

Typy glaukómu

Primárny otvorený glaukóm: Najčastejší typ, kde odtok očnej tekutiny nie je dostatočný, čo vedie k zvýšeniu vnútroočného tlaku.

Primárny uzavretý glaukóm: V tomto prípade je odtok očnej tekutiny blokovaný, čo vedie k rýchlemu nárastu vnútroočného tlaku.

Sekundárny glaukóm: Je spôsobený iným ochorením oka alebo inými faktormi, ako sú zranenia, nekontrolovaný diabetický stav alebo užívanie niektorých liekov.

Glaukóm u detí

Glaukóm spojený s poškodením zrakového nervu neobišiel ani deti a novorodencov, kde genetika hrá dôležitú úlohu. „Pacienti s glaukómom môžu pociťovať bolesti hlavy, pobolievanie očí, bolesť za očami a únavu očí,“ upozorňuje primárka Očného oddelenia Barbora Horváthová.

Asymptomatický zvýšený vnútroočný tlak zvyšuje riziko ochorenia, preto je kľúčové pravidelné preventívne meranie vnútroočného tlaku. Prevencia a včasná diagnostika sú nevyhnutné pre minimalizáciu následkov tohto vážneho očného ochorenia.

Prevencia a liečba

Pravidelné očné vyšetrenia s meraním vnútroočného tlaku sú dôležité pre včasné odhalenie glaukómu.
Liečba môže zahŕňať očné kvapky na reguláciu tlaku, chirurgické zákroky alebo laserovú terapiu s cieľom zlepšiť odtok očnej tekutiny.

Foto: unlp.sk

Zvýšené povedomie a pravidelné očné vyšetrenia môžu byť kľúčom k zachovaniu zraku a správnemu riadeniu glaukómu. Ak máte podozrenie na zelený zákal, alebo ste v rizikovej skupine, odporúča sa konzultovať s očným lekárom, prípadne môžete využiť bezplatné zmeranie vnútroočného tlaku v UNLP Košice.

Zdravie očí je cenný dar, a preto je dôležité venovať pozornosť prevencii a včasnej diagnostike očných ochorení.

UNLP Košice sa teší na aktívnu účasť občanov v rámci Svetového týždňa glaukómu a verí, že spoločnými silami môžeme prispieť k zachovaniu zraku a lepšiemu zdraviu očí.

(unlp.sk, zdravoteka.sk)