Na proteste proti kolaborácii s Ruskom vystúpili aj opoziční poslanci. KDH sa nezúčastnilo

Na snímke organizátori protestu zľava Zuzana Izsáková a Rastislav Kalnovič počas protivládneho protestu Zastavme Súmrak: Nebuďme kolaboranti s vojnovým Ruskom, ktoré organizuje iniciatíva Mier Ukrajine, na Námestí slobody v Bratislave 12. marca 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR Na snímke organizátori protestu zľava Zuzana Izsáková a Rastislav Kalnovič počas protivládneho protestu Zastavme Súmrak: Nebuďme kolaboranti s vojnovým Ruskom, ktoré organizuje iniciatíva Mier Ukrajine, na Námestí slobody v Bratislave 12. marca 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Odmietame byť partnerom totalitného režimu a štátu, zaznelo na bratislavskom zhromaždení, na ktorom v rámci svojich vystúpení viacerí politický činitelia vyjadrili podporu Kyjevu. Kresťanskodemokratické hnutie však akciu nepodporilo.

V Bratislave sa počas utorkového večera zišlo niekoľkotisíc ľudí (odhady médií sú zhruba do 5-tisíc) na demonštrácii proti kolaborácii s Ruskou federáciou. Po tom, čo na úvod zaznela siréna, ktorá na Ukrajine ohlasuje letecké útoky, prečítali vyhlásenie zástupcovia iniciatívy Mier Ukrajine.

„Je nevyhnutné dôrazne povedať, že odmietame byť kolaborantmi s vojnovým Ruskom. Odmietame byť partnerom totalitného režimu a štátu, ktorý označuje Slovensko a celý demokratický svet za nepriateľov,“ povedal Rastislav Kalnovič z iniciatívy Mier Ukrajine.

Ako poukázala jedna z organizátoriek Lucia Štasselová, Slovensko sa už raz pomýlilo a pridalo sa na nesprávnu krutú stranu dejín. „Československo bolo roztrhnuté a na Slovensku vznikla kolaborantská vláda. Bola to medzinárodná hanba, tisíce ľudí to stálo život a táto skutočnosť sa stala našou celonárodnou traumou,“ konštatovala.

Na snímke protivládny protest Zastavme Súmrak: Nebuďme kolaboranti s vojnovým Ruskom, ktoré organizuje iniciatíva Mier Ukrajine, na Námestí slobody v Bratislave 12. marca 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Počas zhromaždenia vystúpili aj viacerí predstavitelia opozície. „Putin je vrah a vojnový zločinec,“ vyhlásil napríklad poslanec za SaS Juraj Krúpa. Rečnil aj bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) či progresívec Tomáš Valášek.

Medzi zástupcami opozície chýbali členovia kresťanských demokratov. „KDH podporuje občiansku angažovanosť, ale náš jasný postoj v zahraničnej politike neznamená, že sa automaticky musíme pripojiť ku každej občianskej či politickej iniciatíve, ktorej primárny cieľ je v súlade s naším postojom,“ uviedlo hnutie.

„KDH má v oblasti zahraničnej politiky veľmi jasné postoje, ktoré na všetkých relevantných fórach presadzujeme. A to aj pokiaľ ide o podporu suverenity a rešpektovania územnej celistvosti Ukrajiny či priamu pomoc trpiacemu ukrajinskému ľudu,“ dodalo KDH.

(tasr, denník n, sme)


Ďalšie články