Deti štátnej školy navštívili kláštor v Lorinčíku. Niektoré po rokoch opäť prijali sviatosti

20240314_115329 Žiaci základnej školy na návšteve kláštora v Lorinčíku. Foto: redakcia

KOŠICE – Vo štvrtok (14. 3.) deti štátnej základnej školy Trebišovská 10 navštívili kláštor bosých karmelitánov v Lorinčíku, kde zažili duchovnú obnovu počas obdobia pôstu. Táto iniciatíva podporovaná učiteľmi a vedením školy ponúkla deťom príležitosť posilniť vzťah k Bohu a lepšie porozumieť Cirkvi.

Riaditeľ školy Peter Fábry podporuje aktivity, ktoré zážitkovým spôsobom prehlbujú obsah jednotlivých predmetov a ani náboženská výchova v tomto smere nie je výnimkou. Škola pravidelne organizuje dve návštevy kláštora – jednu počas pôstneho obdobia, druhú v adventnom čase.

Žiaci tak majú príležitosť zúčastniť sa rôznych aktivít, ako sú krížová cesta, modlitba ruženca pri adorácií, svätá spoveď či svätá omša. Program, ktorý ponúka kláštor, umožňuje deťom zamerať sa na ich duchovný rozvoj.

Žiaci základnej školy na návšteve kláštora v Lorinčíku. Foto: Redakcia

V súčasnosti nastupujúceho sekularizmu im musíme vytvárať takéto príležitosti, tvrdí katechétka

Katechétka Andrea Kováčová zdôraznila dôležitosť takýchto aktivít, ktoré umožňujú deťom spoznávať hlbšie tradície Cirkvi a poskytujú im priestor na duchovný rozvoj.

„Mnohokrát deti nevedia, čo je svätá omša a na náboženstvo chodia len kvôli kamarátom, kvôli babke, alebo len tak, zo zvedavosti. Snažíme sa im to priblížiť takým spôsobom, aby sa necítili ako na vyučovaní. Deťom tohto veku viac utkvie v pamäti, keď zažijú niečo pekné a zažijú to spolu. V súčasnosti nastupujúceho sekularizmu im musíme vytvárať takéto príležitosti.“

Mnohé deti svätá spoveď odrádzala

Táto iniciatíva vznikla zo strany učiteľky Lívie Počatkovej, ktorá je katechétkou.

„Napadla mi myšlienka zobrať deti mimo školy, aby videli reálny život. Oslovila som predstaveného kláštora, ktorý je otvoreným človekom pre takéto aktivity a rozumie mladým ľuďom,“ povedala L. Počatková.

S podporou kláštora sa program rozšíril o možnosť svätej spovede, omše a modlitieb, čo pre niektoré deti predstavovalo významný krok v ich duchovnom živote.

„Niektoré deti sa tak vyspovedali po rokoch. Mnohých odrádzalo to, že zo svojho okolia v tom nemali podporu, alebo sa spovede báli, lebo zabudli, ako prebieha. Niektorých stačilo len povzbudiť,“ dodala učiteľka.

Žiaci základnej školy na návšteve kláštora v Lorinčíku. Foto: Redakcia

Karmelitáni deti v kláštore vždy radi uvítajú

Predstavený kláštora otec Andrej Valent vyjadril svoje potešenie z prítomnosti detí a ich aktívneho zapojenia do programu:

„V podstate je to tradícia, ktorá má už hádam aj vyše 10 rokov. Teším sa, že aj vedenie školy je tomu od začiatku naklonené a že umožňuje žiakom náboženskej výchovy mať takúto skúsenosť duchovnej obnovy priamo v kláštore.“

Okrem toho zdôraznil význam otvorenosti v komunikácii medzi karmelitánmi a deťmi.

„Deti majú veľakrát mnoho otázok o tom, ako tu žijeme, čo tu robíme a ako vyzerá náš bežný deň. Dnes sa napríklad pýtali hlavne na naše povolanie a na to, prečo sme si vybrali práve túto cestu. Neraz sú to naozaj zaujímavé otázky, ktoré nám deti dávajú.“

Karmelitáni sa tiež tešia spätnej väzbe od detí vo forme obrázkov, ktoré im, aj pani kuchárkam, po návšteve nakreslia, alebo napíšu naozaj srdečne milé pozdravy a poďakovania, kde spomenú, čo sa im páčilo.

„Zdá sa, že z toho majú pekné zážitky a dojmy, z čoho vyplýva, že majú pozitívny kontakt so zasväteným životom, s rehoľou a s kláštorom,“ dodal otec Andrej.

Žiaci základnej školy na návšteve kláštora v Lorinčíku. Foto: Redakcia

Je to príležitosť pozastaviť sa v tom hektickom živote, tvrdia žiaci

Jedna zo žiačok, Maťka, vyjadrila svoje nadšenie nad možnosťou účasti na tejto duchovnej obnove:

„Je to super, že tu môžeme byť a že máme tú príležitosť. Je to doslova reset a oddych.“ Podobne aj žiačka Soňa vidí túto skúsenosť ako zdroj energie a príležitosť na zastavenie v hektickom živote.

Ďalšia žiačka, Lívia, tiež ocenila túto možnosť: „Môžem sa zamerať na samú seba a na spoznávanie Boha.“

Náboženská výchova vplýva na život detí

Triedna učiteľka Alica Petrášová vyjadrila nádej, že skúsenosti, ktoré deti získajú v kláštore, sa prejavia aj v ich každodennom živote a správaní k svojim spolužiakom a rodine.

Podobne aj triedna učiteľka Jozefína Majorošová podčiarkla pozitívny vplyv náboženskej výchovy na život detí: „Je veľmi vidieť, že deti zaujíma duchovná stránka. Keď v škole rozdávam papiere na písomku, tie deti sa žehnajú a hovoria Pane Bože, pomôž mi. Tam je viditeľné, že keď majú starosti, tak sa k Bohu utiekajú.“


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...