Furča stojí aj vďaka horizontálnym vrtom. Čaká ich očista, niektoré rovno vymenia

KOŠICE – Sídlisko Dargovských hrdinov postavené na kopci Furča je unikát. V bývalej ČSSR patrilo medzi najdrahšie a najnáročnejšie na výstavbu. Hlavne kvôli náročnému terénu a ílovitému podložiu.

Horizontálne vrty Furča1 Horizontálne vrty prispievajú k stabilite kopca Furča. Treba ich však udržiavať a obnovovať. Foto: Boris Macko

Ešte pred začiatkom výstavby sídliska museli na niektorých miestach navŕtať horizontálne vrty (HV), ktoré slúžia na odvodnenie svahu. To zabezpečí jeho väčšiu stabilitu. Paneláky môžu stáť na kopci aj vďaka horizontálnym vrtom, ktoré odvádzajú vodu z podzemia. No vrty si vyžadujú osobitný prístup i počas užívania a údržby, aby bola zachovaná stabilita a nedošlo ku zhoršovaniu, alebo narušeniu geologických pomerov územia. Inými slovami, treba ich udržiavať.

Desiatky vrtov dosahujú niekoľko kilometrov

V posledných rokoch spravuje HV na Furči Správa mestskej zelene (SMsZ). Len pre zaujímavosť, horizontálne vrty boli urobené ešte v rokoch 1975 – 1979. Sú ich desiatky a ich dĺžka dosahuje dokopy niekoľko kilometrov. Vrty sú sledované a v určitých intervaloch ich treba prečistiť, pripadne zrekonštruovať. Niekedy dokonca treba navŕtať nové. Ďalšia etapa prác obnovy a údržby HV sa už chystá.

„SMsZ pokračuje v pravidelnom monitoringu a údržbe horizontálnych vrtov na sídlisku Dargovských hrdinov. Momentálne prebieha príprava 17. etapy, v rámci ktorej bude vykonaná výmena konkrétnych vrtov vzhľadom na ich životnosť (15 – 20 rokov). Pre pripravovanú etapu je spracovaná projektová dokumentácia, prebieha stavebné konanie a nasledovať bude verejné obstarávanie na dodávateľa prác,“ informoval Košický Štandard hovorca SMsZ Marek Lukáč. K výmene vrtov dôjde po ukončení výberového konania.

Hoci sa z času na čas objavia fámy o tom, že Furča spolu so sídliskom sa zosúva, našťastie to nie je pravda. Vďaka HV, pilótam, ktoré pod niektorými panelákmi siahajú desiatky metrov do zeme a ďalším opatreniam pri výstavbe sídliska je zatiaľ všetko stabilné. Na sledovanie prípadných podpovrchových deformácií slúžia ďalšie vrty. Porovnaním jednotlivých meraní vedia odborníci zistiť veľkosť posunu v rôznych hĺbkach za sledované obdobie, orientáciu a rýchlosť pohybu v určitých časových intervaloch.