O novú kalváriu v Strečne je pred Veľkou nocou väčší záujem

STREČNO – V tomto pôstnom období pred Veľkou nocou je o krížovú cestu na kopec Bôrek, ktorý sa vypína nad obcou, väčší záujem, čomu pomohol aj skorý príchod jarného počasia.

krížová cesta Strečno Krížová cesta na kopec Bôrek nad Strečnom. Foto: Farnosť Strečno

Novú krížovú cestu, ktorú požehnali iba vlani v septembri, najviac navštevujú veriaci zo Strečna. No nielen oni.

„Z okna fary vidím, že počas celého pôstneho obdobia ľudia chodia na kalváriu, čo ma teší. Väčšiu účasť veriacich možno čakať na Veľký piatok 29. mája, keď sa tu o 10:00 uskutoční krížová cesta, ktorú organizujú mladí,“ povedal pre Žilinský Štandard Farár Farnosti Strečno Michal Keblušek.

Najlepší prístup, ako sa na ňu dostať z obce, je poza kostol. „Prejdete cez otvorenú bránku a potom zabočíte doľava. Miestni to poznajú, ale táto informácia je pre tých, ktorí prichádzajú do Strečna iba na návštevu. Keď prídete autom, môžete ho zaparkovať pred farským úradom,“ dodal.

Kalvária je pre tamojšiu kresťanskú komunitu veľkým darom. Požiadavka ju vybudovať prišla od veriacich. Budovali ju svojpomocne a zrealizovali ju pod záštitou strečnianskeho farského úradu. Na stavbe sa zúčastňovali dobrovoľníci, ktorí v rámci možností prikladali ruku k dielu, čím sa ušetrilo veľa peňazí. Každý, kto podporil túto myšlienku svojím milodarom, dostal ďakovný list so svojím menom.

Krížová cesta má 14 betónových kaplniek, jednotlivé zastavenia sú vyrobené z lipového dreva. Drevené plastiky pochádzajú z dielne umeleckého rezbára Jána Palka zo Štiavnika. Nádherný kríž na samom vrchu kopca Bôrek vytvoril Rastislav Mikula.

„Život je poklad a má zmysel vtedy, ak ho dokážeme prežívať s trpiacim Kristom, ktorý na krížovej ceste premohol každé utrpenie a na kríži zvíťazil nad smrťou,“ dodal pre Žilinský Štandard farár Keblušek.