Je to o spoločenstve, pomoci a solidarite. Krajská župa odovzdá výťažok z burzy kníh deťom

KOŠICE – Výzva čítať a pomáhať sa stala súčasťou kultúry mnohých komunít. A práve táto idea je základom podujatia organizovaného pod záštitou krajského úradu.

burza kníh Burza kníh mala dobrovoľnícky charakter. Foto: Lenka Dercová

Burza kníh, ktorú organizoval Košický samosprávny kraj, sa konala v stredu priamo pred župným úradom. V tomto jedinečnom podujatí sa stretli milovníci kníh a dobrovoľníci, ktorí túžia pomôcť.

„Hľadáme riešenia, ktoré sú nápomocné pre všetkých zainteresovaných. Spolu s krajskými knižnicami z Rožňavy, Spišskej Novej Vsi, Michaloviec, Trebišova, Košíc a Kráľovského Chlmca otvoríme stánky, aby si zvedaví východniari kúpili naj knihu pre seba a blízkych, a zároveň tak podporili deti z krajskej nadácie,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.


Knihy, ktoré si bolo možné kúpiť za dobrovoľný príspevok alebo symbolickú sumu priamo pred župným úradom, pomôžu hneď dvakrát. Pomôžu deťom z Nadácie Košického samosprávneho kraja, a zároveň potešia svojich nových majiteľov.

Ako povedal Pablo Neruda: „Knihy sú tichí priatelia, ktorí nás povzbudzujú, podporujú nás a robia nás silnejšími.“ Toto podujatie teda nebolo len o čítaní a nákupoch kníh. Je to aj o spoločenstve, pomoci a solidarite.

Stovky kníh najrôznejších žánrov pre čitateľov najrôznejšieho veku ponúkalo šesť krajských knižníc z Rožňavy, Spišskej Novej Vsi, Michaloviec, Trebišova, Košíc a Kráľovského Chlmca. Prispeli aj úradníci, ktorí darovali knihy na predaj v stánku župného úradu.