Máte hlad? Na Street Food Parku sa naje každý

BRATISLAVA – Je to tu! Marec a s ním aj prvý tohtoročný Street Food Park pri Starej tržnici. Viac ako sedemnásť predajcov kvalitného jedla a pitia zahájilo sezónu pouličného občerstvenia. Takto nám budú pripravovať gastronomický zážitok vždy počas piatich dní v každom mesiaci, až do októbra.

Pred Starou tržnicou sa začal prvý tohtoročný Street Food Park Párance už nie sú jedlom pre chudobných ale gastronomickou pochúťkou. Foto: Miroslava Pavlíková

Slané alebo radšej sladké pokrmy? Slovenské, ale aj zahraničné jedlá typické pre krajinu, ktoré si môžete vychutnať s priateľmi, s rodinou alebo len tak sami v obkolesení ruchu ulice.

Svoje karavany a prívesy predajcovia a šéfkuchári zaparkovali, tak ako vždy pred tržnicou, kde ponúkajú okrem slovenských aj gruzínske, brazílske, indické alebo ázijské jedlá. Máte tak na výber z rôznych druhov mäsa, ryže, morských plodov, cestovín, smash burgerov, hranoliek, plnených zeleninových žemličiek, rýb, syrov, vegánskych jarných roliek, parených buchiet, knedlí, ovocných dezertov alebo párancov.

Čo sú to párance? Podľa slov predavačky z Golianova boli párance jedlom chudobných. Tento jednoduchý pokrm taktiež vedel dodať potrebnú silu ťažko pracujúcim mužom. Na prípravu týchto cestovín vám postačí len múka, voda, zemiaky a soľ. A prečo sa volajú párance?

„Tak ich nazvali drevorubači. Bolo to ich tradičné jedlo,” odpovedá s úsmevom pani a zároveň pára v rukách ďalšie chudé pásiky. Cesto sa totiž nekrája na chudé pásiky, ale pára v rukách.

Na otázku, či by takéto jedlo zvládla pripraviť aj moderná Bratislavčanka, skúsená pani odpovedá s úsmevom. ,,Myslím si, že áno, keď je šikovnejšia. Len tú zručnosť musí získať, lebo to je cesto, ktoré sa naťahuje a do vriacej vody trhá.”

Jeden z obľúbených predajných karavanov. Foto: Miroslava Pavlíková

Svoj Food Truck Vyzreté mäso si tu aj tento rok tiež našiel miesto aj so svojimi dobrotami z kvalitného vyzretého mäsa zo Slovenska, ktoré sa používa na steaky.

„Robíme primárne burgery, dnes máme špeciálny jahňací, výborný cheese burger, alebo kto nemá rád mäsko, tak si dá grilovaný syr z farmy s nakladanou zeleninkou a limetkovou majonézou,” láka návštevníkov Rasťo Viskup.

Na otázku, či je majiteľ a zároveň šéfkuchár a vodič v jednom, vtipne odpovedá. „Nie, ja len pomáham tuto manželke, to je šéfová!” Pani sa skromne usmeje a nechá ďalej odpovedať svojho manžela.  

Nemáte radi mäso? Potom určite neobíďte ani stánok vegetariánskeho bistra Foodstock. Ich zakladatelia sa riadia mottom, že zdravé jedlo je skvelá voľba pre dobrú náladu. 

Stánok ponúka slovenské pochúťky. Foto: Miroslava Pavlíková

Ak by ste mali ešte chuť na niečo typicky slovenské, určite sa zastavte pri malom stánku Knižkov hotdog s tradičnými údeninami spod Tatier. 

Dobré jedlo sa musí aj dobre zapiť. Okrem kvalitnej sódovej vody, ktorá sa vyrába priamo v Starej tržnici, môžete svoje chuťové poháriky potešiť aj prírodným ciderom od Richarda Domanižu, ktorý svoj prvý cider vyrobil kvasením v garáži.