Teroristov z Moskvy dovliekli pred súd zbitých. Prestaňte mučiť našich väzňov, odkazuje Rusom IS

Traja muži podozriví z útoku na predmestí Moskvy priznali vinu Saidakrami Račabalizoda (uprostred) počas eskorty na súd v Moskve. Foto: TASR/AP

Štvorica islamských teroristov zodpovedných za útok v moskovskej koncertnej sieni Crocus City Hall, ktorý si vyžiadal viac ako 130 obetí, sa pred súd dostavila zbitá. Jedného museli priviezť na vozíku, ďalší mal obviazané oči. Na sociálnych sieťach kolujú zábery, ako jednému z nich bezpečnostné zložky prikladajú elektródy na genitálie.

Moskovský súd obvinil Dalerdžona Mirzojeva (32), Saidakramiho Račabalizodu (30), Muchammadsobira Faizova (19) a Šamsidina Fariduniho (25) zo spáchania skupinového teroristického útoku. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.

Prišli dobití a s monoklami

Útočníci nehovoria po rusky a na súde vypovedali pomocou tlmočníka. Traja zo štyroch podozrivých už priznali vinu. Ruské médiá uviedli, že Tadžikov počas výsluchov mučili bezpečnostné služby.

Na súde sa objavili s modrinami a opuchnutými tvárami. Faizova priviezli na súd priamo z nemocnice na invalidnom vozíku, počas celého procesu sedel so zavretými očami a dohliadali naňho lekári.

Račabalizoda mal obviazané ucho. Bezpečnostné zložky podľa miestnych médií jednému z mužov počas výsluchu odrezali ucho. Račabalizoda, je ženatý a má dieťa, informovala ruská stanica RT.

Saidakrami Račabalizoda sedí v súdnej sieni v Moskve. Foto: TASR/AP

Intímne elektrošoky

Na sociálnych sieťach začali kolovať zábery, na ktorých je jeden z útočníkov, Fariduni, na zemi so stiahnutými nohavicami a trenkami. Ku genitáliam ma pripojené káble a na tvári bolestivú grimasu.

Zdroj napätia má byť komunikačné vojenské zariadenie TA-57, ktoré podľa telegramového kanálu Grey Zone dokáže vyprodukovať napätie až 80 voltov. Na mučeného sa potom naleje voda, aby sa bolesť zintenzívnila.

Šamsidin Fariduni, ktorý je mučený elektrošokmi. Foto: Grey Zone/telegram

Islamský štát údajne opäť hrozí

Islamský štát údajne hrozí ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi ďalším teroristickým útokom. Informoval o tom na sociálnej sieti X bývalý poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko.

Podľa neho iránske médiá s odvolaním sa na Al Azaim, propagandistickú sieť IS-Chorásán v Tadžikistane, šíria plagát s vyhrážkami Putinovi na protest proti mučeniu teroristov ruskými bezpečnostnými zložkami.

„Všetkým divokým Rusom. Prestaňte mučiť väzňov Islamského štátu,“ píše sa na plagáte, ktorý zverejnil Geraščenko. ISIS tak údajne hrozí Rusku ďalším útokom.

„Nemyslite si, že nemáme príležitosť pomstiť sa vám za našich zajatých bratov,“ je ďalej uvedené na plagáte. Geraščenko ale dopĺňa, že informácie o vyhrážkach neboli overené či potvrdené.


Ďalšie články