Zdravotníka, ktorý vytiahol za ruku pacienta von z oddelenia, vzala nemocnica na milosť

KOŠICE – Prípad sanitára Daniela, ktorého zviditeľnilo dramatické video z urgentu Univerzitnej nemocnice na Triede SNP v Košiciach, sa pre mladého muža skončil tak, ako zrejme ani sám nečakal. Zdravotník začiatkom júna minulého roku odtiahol pacienta za ruku z oddelenia centrálneho príjmu na dvor. Mal však smolu, incident zachytil jeden z návštevníkov nemocnice a video následne uverejnil na sociálnej sieti.

Zdravotník Dano Prípad zdravotného brata Daniela jeho nadriadení vyriešili k spokojnosti UNLP i zamestnanca. Foto: fcb Ferko Temeress/fcb D.M.

Zdravotný brat to mal v práci spočiatku dosť nahnuté. Nadriadení chceli, aby dobrovoľne odišiel, on však rázne odmietol podpísať výpoveď. Tvrdil, že len splnil príkaz. Okrem toho zdôrazňoval, že svoju prácu má rád a nechce sa jej vzdať. Napokon boli psychický nátlak a vyčerpanosť také veľké, že Daniel skončil na péenke. V súčasnosti je už s odstupom času situácia úplne iná.

Košický Štandard kontaktoval muž, ktorý pri nedávnej návšteve nemocnice na Terase spoznal medzi personálom muža z videa, ktoré vtedy obletelo celé Slovensko. „Sedel som v čakárni a len tak z nudy som pozoroval prácu zdravotníkov. Vtedy som si ho všimol. Overoval som si to neskôr u pracovníčky na recepcii. Tá mi so smiechom potvrdila, že je to on,“ hovorí mladý Košičan.

Prezradila mu, že zdravotník bol pomerne dlho práceneschopný, ale už niekoľko mesiacov riadne pracuje. „Recepčná mi rozprávala, ako je rada, že sa ten cirkus okolo kolegu skončil, vraj problémy s pacientom, ktorého vtedy vytiahol na dvor, nie sú ojedinelé. Vždy sa nájde niekto, kto ľudí v službe uráža, alebo fyzicky na nich útočí,“ povedal náš zdroj.

V snahe overiť si tieto informácie sme kontaktovali komunikačné oddelenie nemocnice. „UNLP postupovala pri riešení situácie v súlade s právnymi a internými predpismi. S dôrazom na dodržanie ochrany osobných údajov našich zamestnancov neposkytujeme informácie týkajúce sa ich pracovno-právnych pomerov,“ uviedla hovorkyňa Monika Krišková.

Podarilo sa nám skontaktovať aj s hlavným aktérom udalosti. „Je to pravda, od septembra riadne pracujem. Predtým som sa však zišiel s vedením oddelenia. Všetko som im vysvetlil a zdôvodnil. Napokon súhlasili, aby hneď potom, keď ukončím maródku, som riadne nastúpil do práce. Veľmi ma to potešilo,“ povedal zdravotník. Dodal, že už mu bolo smutno za kolegami a chýbala mu aj pracovná aktivita.

„Všetko teraz ide tak, ako predtým. Kolegovia ma milo privítali a videl som, že sa tešia z môjho návratu. Aj tesne po incidente stáli za mnou, čo mi dodávalo silu prekonať mimoriadne náročné obdobie. Je fajn, že to napokon tak dopadlo. Už sa nič podobné nezopakuje, keďže máme inštrukcie, že ak sa stane niečo také, okamžite máme volať policajtov a neriešiť to sami. A presne tak to teraz všetci robíme,“ povedal Daniel, ktorého sme zastihli po nočnej službe, keď sa práve zberal spať.

Polícia napriek tomu, že od udalosti uplynulo už desať mesiacov, prípad, ktorý začala objasňovať ex offo ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu, zatiaľ stále neuzavrela. „Vyšetrovanie doposiaľ ukončené nebolo, vo veci sú naďalej vykonávané potrebné procesné úkony po začatí trestného stíhania. Po ich vyhodnotení bude vo veci rozhodnuté o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku,“ uviedla pre Košický Štandard krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok