Tip na výlet: poznáte dubnickú Veľrybu? Tichý svedok minulosti ukrytý v lese

Tip na výlet: poznáte dubnickú Veľrybu? Tichý svedok minulosti ukrytý v lese Bývalý vojenský bunker Veľryba. Foto: Trenčiansky Štandard

DUBNICA NAD VÁHOM – V katastrálnom území mesta Dubnica nad Váhom sa nachádza zaujímavá historická pamiatka. Objekt, ktorý získal neoficiálne pomenovanie pre svoj tvar pripomínajúci veľrybu, leží na svahu kopca Holá hora nad bývalým areálom ZŤS.

Presný dátum výstavby tohto protileteckého úkrytu nie je úplne známy. Predpokladá sa však, že ho postavili medzi rokmi 1937 až 1940 na základe nariadenia československej vlády, ako súčasť výstavby opevňovacích bunkrov na strategických miestach. 

Z „Veľryby“ bol totiž výborný výhľad na široké okolie doliny Váhu a niekdajšie Škodové závody, ktoré sa v predvojnovej ére stali významným strategickým miestom vďaka svojej zbrojárenskej výrobe.

Železobetónový objekt pôvodne nebol určený na bojové využitie, mal pozorovaciu a ochrannú funkciu. V priebehu druhej svetovej vojny sa však situácia zmenila, keďže kontrolu nad dubnickým zbrojárskym priemyslom prevzala nemecká vojenská moc a úkryt bol tak integrovaný do obranného systému závodu.

„Veľryba“ má charakteristický kruhovitý pôdorys a dvojpodlažnú štruktúru, pričom nižšie podlažie je čiastočne zaplavené vodou. Interiér je rozdelený priečkami na rôzne miestnosti, vrátane vstupnej predsiene a ďalších priestorov. Do nich nie je možné vstúpiť, vchod je z pochopiteľných dôvodov chránený kovovou mrežou. 

Milovníkom histórie však určite postačí aj možnosť obzrieť si tento zaujímavý objekt s impozantnou architektúrou zvonku. Viac informácií o bunkri Veľryba a podobných objektoch na území Ilavy a Novej Dubnice či „záhadných” tuneloch v svahu kopca Holej hory sa dočítate tu alebo na stránke ochranne-stavby.sk.

Bunker má charakteristický kruhovitý pôdorys. Foto: Trenčiansky Štandard
Objekt získal neoficiálne pomenovanie pre svoj tvar pripomínajúci veľrybu. Foto: Trenčiansky Štandard
Pohľad na bunker zhora. Foto: Adam Pavlík
Priechod medzi kruhovou časťou bunkra a jej „chvostom“. Foto: Trenčiansky Štandard
Vchod bunkru je chránený kovovou mrežou. Foto: Trenčiansky Štandard
Bunker leží na svahu kopca Holá hora nad bývalým areálom ZŤS. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články