Foto: Takto trávili veľkonočné sviatky východniari

VÝCHODNÉ SLOVENSKO – Veľkonočné sviatky ubehli ako voda a my sme sa pozreli na to, ako ich prežili východniari.

zeleziar velka noc kosice Tradičný Veľkonočný pondelok v podaní FS Železiar. Foto: FB Andrea Bursi Rendošová

Keď príde reč na šibačku a oblievačku, názory na tieto veľkonočné tradície sa od domu k domu líšia. Niektorí preferujú pokojné stretnutia v kruhu rodiny a blízkych, iní sa vyberú na chatu s priateľmi či na výlet do prírody. A potom sú takí, ktorí dodržiavajú tradície našich predkov: Mládenci chodia vyšibať a pooblievať dievčatá a ženy a tie ich, na oplátku, zas pohostia.

Na sociálnych sieťach sa v tomto období zvyknú objavovať podarené videá a momentky z tradičnej šibačky a oblievačky. My sme vybrali niektoré z nich.

Dobrovoľný hasičský zbor Jaklovce poňal Veľkú noc po svojom, a teda na ženách veru neostala ani tá povestná nitka suchá.

Príjemné jarné počasie predstavuje štart sezóny letných terás, čo využili niektorí Košičania, aby si s priateľmi posedeli pri čapovom pivku či kofole.

Prešovskí policajti nezabudli ani na výstrahu všetkým vodičom. Samozrejme, humorne. Tento rok to však na prvý apríl poňali vtipnou formou a o Veľkej noci a jej „nástrahách“ písali v dialekte, čo pobavilo všetkých fanúšikov:

Ani Folklórny súbor Železiar nenechal nič na náhodu. Vystrojení, ako sa na Veľkú noc patrí, za sprievodu ľudovej hudby a tancov oblievali a korbáčmi šibali žienky zo súboru, aby boli po celý rok zdravé a krásne.

Zvyky sviatkov jari predviedli pred košickou župou šikovní mladí umelci z Detského folklórneho súboru Hanička a Želiezko. Vlastnoručne plietli korbáče z prútov, tancovalo sa a spievalo.

Veľkonočné trojdnie veriaci už tradične oslávili aj svätou omšou na počesť Ježišovho zmŕtvychvstania, predtým však kňazi požehnali jedlá, ktoré neskôr tvorili veľkonočné pokrmy na sviatočnom stole.

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach mysleli aj na svojich pacientov, ktorým pobyt v nemocnici spríjemnila krásna veľkonočná výzdoba a ozdoby, ktoré vlastnoručne nachystali klienti a personál Denného psychiatrického stacionára II. psychiatrickej kliniky.

Okrem toho však chodiacich pacientov iste poteší aj komunitná záhradka, ktorá ožila do jarných farieb a je oázou pohody a radosti celej komunity.

A ako ste trávili tohtoročné sviatky jari vy? Podeľte sa s nami v komentári.