Košičania na magistráte odovzdali petíciu za vybudovanie chodníka. Čo na to vedenie mesta?

KOŠICE – V mestskej časti Krásna sa začala hýbať jedna zaujímavá iniciatíva. Obyvatelia tejto oblasti začali petíciu s cieľom vybudovať chodník na Ukrajinskej ulici.

ukrajinska ulica peticia Ukrajinskej ulici už roky chýba chodník. Foto: odkazprestarostu.sk

Aktivistov, ktorí sú za touto petíciou, znepokojuje súčasný stav dostupnosti a bezpečnosti pešej dopravy v ich oblasti. Petícia sa zameriava na vybudovanie a dokončenie chodníka na Ukrajinskej ulici v mestskej časti Krásna. Konkrétne ide o úseky od čerpacej stanice PHM na Pollovej ulici po Goldírovu ulicu a ďalej až po Urbársku alebo Východnú ulicu.

Foto: Lukáš Kunca

V prvom úseku existuje provizórny chodník z voľne položených betónových štvorcov, ale je v havarijnom stave a nespĺňa bezbariérové štandardy. Okrem toho nemá tento chodník určeného vlastníka ani správcu. V druhom úseku, ako je napríklad zastávka MHD Motorest, chodník vôbec neexistuje napriek zvýšenému pohybu miestnych obyvateľov a chodcov. Okrem absentujúceho chodníka v tomto úseku chýbajú aj priechody pre chodcov a dopravné značenie.

Foto: Lukáš Kunca

Lukáš Kunca, jeden z organizátorov petície, vyjadruje frustráciu nad dlhodobým neriešením tohto problému. Už od roku 2020 komunikuje s mestom Košice, avšak bez úspechu. Zatiaľ čo sa niektoré plány týkajúce sa infraštruktúry mesta sústredia na obdobie až do roku 2040, petícia žiada konkrétne kroky do konca roku 2025.

„Potreba vybudovať chodník na Ukrajinskej ulici je podľa môjho názoru urgentná pre zabezpečenie bezpečnosti chodcov, aj vzhľadom na intenzitu dopravy,“ avizuje Lukáš Kunca.

Okrem bezpečnosti by vybudovanie chodníka prispelo aj k naplneniu cieľov udržateľnej mobility a zlepšeniu dopravnej obslužnosti v území. Navyše nedávno otvorené inkluzívne ihrisko, ktoré sa stalo centrom zábavy pre deti, je nedostupné peším, keďže k nemu nevedie žiadny chodník.

Petícia získala podporu 1 357 obyvateľov a aj od miestnych politikov a podnikateľov. Ich cieľom je, aby Mestské zastupiteľstvo mesta Košice zaviazalo Magistrát mesta Košice vypracovať projektovú dokumentáciu do konca roku 2025 a aby boli vyčlenené finančné prostriedky na realizáciu vybudovania chodníka na Ukrajinskej ulici.

Informácie naznačujú, že tieto úseky na Ukrajinskej ulici sú vo vlastníctve a správe mesta Košice. Preto organizátori petície tvrdia, že na základe relevantného zákona o obecných zriadeniach mesto Košice má povinnosť zabezpečiť vybudovanie a dokončenie chodníka na Ukrajinskej ulici.

S problémom sme sa obrátili aj na mesto, ktoré by už petíciu malo mať na stole.

„Mesto Košice v súčasnej dobe pripravuje podklady pre vyhlásenie verejného obstarávania k príprave projektovej dokumentácie, ktorá má riešiť komplexnú rekonštrukciu Ukrajinskej ulice vrátane odvodnenia, posúdenie a návrhu križovatiek, verejného osvetlenia, rekonštrukcie nástupíšť autobusových zastávok, mostného objektu a návrhu chodníkov pre chodcov a cyklistov spolu s bezbariérovou úpravou všetkých prejazdov a s prvkami pre nevidiacich,“ uviedol pre Štandard Košice hovorca mesta Dušan Tokarčík.

„Súčasťou zámeru návrhu chodníkov je vedenie pešej komunikácie po oboch stranách Ukrajinskej ulice, čo zahŕňa aj spomínané úseky požadované občanmi. Vzhľadom na technickú náročnosť riešenia celého územia sa predpokladá náročná príprava projektovej dokumentácie pre rekonštrukciu a modernizáciu Ukrajinskej ulice, samotný začiatok prípravy projektovej dokumentácie je závislý od schválenia rozpočtu mesta a zabezpečenie finančného krytia pre zadanie zákazky,“ doplnil hovorca.

Táto petícia poukazuje na to, že aj obyvatelia môžu aktívne prispievať k riešeniu problémov v ich komunite. Aktivisti veria, že aj medializovaním sa tento problém dostane do povedomia verejnosti a bude rýchlo riešený v prospech obyvateľov mesta Košice.