Mesto odmieta kritiku týkajúcu sa rekonštrukcie plavárne. Tvrdí, že ide podľa plánu

KOŠICE – Rekonštrukcia a prestavba košickej krytej plavárne na Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice (NOCKE) je pod drobnohľadom verejnosti. Nečudo, je to jediná veľká plaváreň v meste.

Plaváreň1 Magistrát je s priebehom prác spokojný, idú podľa harmonogramu. Foto: Mesto Košice

Práce sa začali ešte v minulom roku. Ide prakticky o prestavbu, keďže z pôvodnej plavárne toho veľa neostane. Tieň pochybnosti sa však v poslednom čase začal vznášať nad sumou za rekonštrukciu, ktorá sa kvôli podpísanému dodatku už mala zvýšiť. Rovnako má byť otázny aj termín dokončenia.

Mesto ale kritiku odmieta. „Vzhľadom na rozsah stavebnej činnosti sa v priebehu rekonštrukcie ukázala potreba vykonania stavebných prác navyše, preto zhotoviteľ požiadal o predbežné navýšenie lehoty odovzdania diela o 2 mesiace. To však neznamená, že stavbu neodovzdá v zmluvnom termíne a včas,“ uvádza hovorca mesta Dušan Tokarčík.

Magistrát ešte tvrdí, že navýšenie je oprávnené a predstavitelia mesta so stavebnou firmou prešli všetky položky krok za krokom. „Vysúťažená cena za dielo bola 16 680 296,13 € bez DPH, pričom polovicu investície (8 340 148,06 eura) získalo mesto z externých zdrojov, konkrétne z historicky najvyššieho štátneho príspevku z Fondu na podporu športu, ktorý schválila vláda SR. Vzhľadom na objektívne zvýšenie cien stavebných materiálov, tzv. indexáciu podloženú údajmi zo Štatistického úradu SR, požiadal zhotoviteľ o navýšenie ceny za dielo v zmysle platnej zmluvy,“ upresnil Tokarčík.

Magistrát je s priebehom prác spokojný, idú podľa harmonogramu. Foto: Mesto Košice

Dodal, že po vzájomných rokovaniach sa mestu podarilo znížiť nárok zhotoviteľa o približne polovicu, čo predstavuje navýšenie ceny za dielo o 486 718 eur. „Pripomíname, že pri takých rozsiahlych stavebných prácach je takýto postup absolútne štandardný, zákonný a priamo zakotvený v zmluve so zhotoviteľom,“ dodal hovorca.

Podotkol, že projekt prinesie verejnosti a plaveckým športovým klubom v Košiciach a širokom okolí moderný plavecký komplex, jediný 10-dráhový krytý olympijsky bazén na Slovensku a možnosť organizovať medzinárodné plavecké podujatia a súťaže.

„Zároveň pripomíname, že Krytú plaváreň bolo nutné rekonštruovať aj z dôvodu nevyhovujúcich statických posudkov, pričom hrozilo, že ju mesto bude musieť zavrieť,“ dodal hovorca.

Stavbárov zaskočila pokročilá korózia na oceľových nosníkoch. Foto: Mesto Košice

Čo sa týka termínu dokončenia prác, magistrát tvrdí, že podobná situácia ako pri Slaneckej ceste nehrozí. Argumentuje tým, že s vranovskou firmou Betpres majú dobré skúsenosti. Starú športovú halu dokončili načas a telocvičňu na Želiarskej ulici o štyri mesiace skôr. Navyše je tu podľa mesta aj ďalší dôvod, prečo musí byť plaváreň začiatkom leta budúceho roka hotová.

„Práce pokračujú v zmysle schváleného harmonogramu. I naďalej platí, že stavba má byť odovzdaná do užívania v polovici roka 2025. Aj vzhľadom na tento termín sa už dnes uvažuje o usporiadaní Majstrovstiev Európy (ME) v plávaní do 23 rokov v novom Národnom olympijskom centre plaveckých športov v letných mesiacoch budúceho roka,“ vysvetlil Tokarčík.

Poukázal na to, že vzhľadom na rozsah stavebnej činnosti sa v priebehu rekonštrukcie ukázala potreba vykonania stavebných prác navyše. Napríklad hrdzavé oceľové nosníky. Preto zhotoviteľ požiadal o predbežné navýšenie lehoty odovzdania diela o 2 mesiace. „To však neznamená, že stavbu neodovzdá v zmluvnom termíne a včas,“ uzavrel Tokarčík.

Stavbárov zaskočila pokročilá korózia na oceľových nosníkoch. Foto: Mesto Košice

Kvôli spomínaným ME v plávaní do 23 rokov mesto nepripúšťa žiadne výrazné posunutie termínu. Naopak, pádnym argumentom magistrátu je, že na stavbe pracujú desiatky ľudí a na niektorých miestach už začali aj s finálnymi prácami. Práce pokračujú ako v interiéri, tak aj na streche NOCKE.

V uplynulom týždni pracovali robotníci na otryskávaní obvodov, montáži zateplenia na západnej fasáde či montáži inštalácií v suteréne – elektroinštalácie, ústredného kúrenia, vzduchotechniky, zdravotechniky. Pracuje sa aj na vonkajších omietkach prvého a druhého nadzemného podlažia.

Dobrá správa podľa mesta je, že všetky statické poruchy budovy boli odstránené a mesiace sa pracovalo na posilnení a zabetónovaní viacerých nosníkov.

Či pôjde všetko podľa plánu a nedôjde k ďalším dodatkom či posunu termínu, nakoniec ukáže čas.