Rozhorčení majitelia košických záhrad. Mesto ich dostalo do absurdnej situácie

KOŠICE – Vzťah medzi mestskými úradmi a občanmi často osciluje medzi spoluprácou a konfrontáciou. Najnovším prípadom je komplikácia s vývozom odpadu pre ľudí, ktorí vlastnia v Košiciach záhradu. Akciová spoločnosť Kosit totiž na podnet mesta v rámci úsporného opatrenia kompletne odstránila kontajnery v záhradkárskych oblastiach, a to bez upovedomenia občanov.

odpad vrecia Zrušili im kontajnery, riešia to „po svojom“. Foto: Redakcia

KOSIT, a. s., sa odvoláva na magistrát, primátor smeruje ľudí na starostov a starostovia „vraj majú zviazané ruky“. Na situáciu si preto posvietila aj redakcia Košického Štandardu.


Majitelia záhrad a tí s trvalým pobytom v daných lokalitách sú nútení nosiť odpad autobusom alebo vlastným autom, aby ho napokon mohli vyhodiť v meste. Avšak ani to daný problém nerieši, keďže tu sa občania znova dostávajú do konfliktu s obyvateľmi iných mestských častí, ktorí sa rozčuľujú, že vyhadzujú svoj odpad v inom mieste bydliska.

„Bývame tu v záhradkárskej oblasti pod vežou, platíme si za odpad, cez zimu sme ho nosili dole, lebo sme vedeli, že tu kontajner nebude, ale ľudia z Podhradovej na mňa kričia, že čo si to dovoľujem, tam im vyhadzovať odpad,“ reagoval na situáciu občan s trvalým pobytom v záhradkárskej oblasti.

Problém, ktorý treba riešiť. Foto: Redakcia

Ďalší nespokojný občan nášmu denníku prezradil, že na zrušené kontajnery neupozornili žiadnym oznamom, ba dokonca sa nič nedá dohľadať ani na internete. Obrátil sa preto priamo na Kosit.

„Mesto Košice pristúpilo v roku 2024 k optimalizácii počtu kontajnerov, pri záhradkárskych kontajneroch pristavovaných od marca do novembra došlo k úplnému pozastaveniu. V prípade, ak máte nahlásený trvalý pobyt práve v záhradkárskej oblasti, odporúčam váš podnet smerovať na magistrát mesta Košice, resp. na referát životného prostredia. Ak využívate danú nehnuteľnosť ako záhradu, prosíme, aby ste s odpadom nakladali v mieste trvalého bydliska,“ vysvetľuje Kosit.

Na naše otázky ale spoločnosť do uzávierky článku nereagovala. Situácia je totiž pre Košičanov neakceptovateľná, keďže poctivo platia poplatky za komunálny odpad, ktoré mesto v tomto roku navýšilo.

Ľudia v komentároch pod príspevkom navyše neskrývali svoje rozhorčenie nad riešením situácie. Pán Stanislav spomenul problém so vznikom čiernych skládok, keďže ľudia boli zvyknutí na kontajnery, ktoré tam teraz chýbajú.

Občan, ktorý si želal ostať v anonymite, našej redakcii vysvetlil, že aj keď tam v minulosti kontajner bol, ľudia aj z okolitých mestských častí doň vhadzovali stavebný materiál či pneumatiky. Vhodným riešením by preto podľa neho bola klietka s kontajnerom, ku ktorej by mali prístup len majitelia záhrad a obyvatelia s trvalým pobytom.

Pani Monika konfrontovala s problémom priamo na sociálnej sieti primátora Košíc Jaroslava Polačka: „V dobe, keď sa všetko rozvíja a máme si chrániť prírodu, my ideme do dávnych čias. Zobrať všetky veľkokapacitné kontajnery zo záhradkárskych častí v Košiciach je ozaj šetriaci režim.“

Podotkla tiež, že v bývalých záhradkárskych častiach ľudia aj bývajú, riadne si platia odvoz smetí, pričom kontajner žiaden, ani len sezónne. Na jej slová reagoval aj samotný primátor a poradil jej, aby kontaktovala starostu. „Stačí, keď sa starostovia začnú starať,“ odpísal na jej podnet.

Foto: Redakcia

Ľudia sa však obrátili na starostu, ktorý sa vraj na nič nezmôže, pretože mesto je v krízovom šetriacom režime, chýbajú peniaze a občanom poradil, aby podali sťažnosť a žiadosť. My sme oslovili kanceláriu starostu mestskej časti Sever Františka Ténaia, no dostali sme len veľmi strohú odpoveď: „Komunikujeme o tom s Magistrátom mesta Košice, je to v štádiu riešenia,“ odpovedala našej redakcii Beáta Harhovská, ktorá zastáva funkciu odborného referenta kancelárie starostu.

Obrátili sme sa preto aj na magistrát mesta. „Vzhľadom na chýbajúce finančné prostriedky v rozpočte mesta a zníženie financií, ktoré dostávame od štátu, sme pristúpili k optimalizácii nákladov v oblasti odpadového hospodárstva. Už dlhodobo upozorňujeme mestských poslancov a starostov na nedostatočnú výšku poplatkov za odpad, hoci náklady na túto službu sa neustále zvyšujú,“ informoval nás hovorca magistrátu hovorca Dušan Tokarčík.

Rozdiel medzi príjmami a výdavkami za túto službu totiž v uplynulom roku predstavoval 3,6 milióna eur. Podľa slov hovorcu sa mesto rozhodlo namiesto zvyšovania poplatkov za odpad pre optimalizáciu niektorých poskytovaných služieb. Avšak tieto poplatky sa od nového roka už zvyšovali a návrh ešte na konci minulého roka „odkleplo“ 28 poslancov, štyria boli proti a hlasovania sa zdržal jeden.

Kým v roku 2023 občan paušálne zaplatil 45 eur, v tomto roku sa táto paušálna sadzba zvýšila na 57,013 eura, pričom mesto navrhovalo zvýšenie na sumu 66,43 eura. Rozhorčenie obyvateľov je teda rozhodne na mieste.

„Promptne riešime požiadavky všetkých obyvateľov, ktorí majú v záhradkárskych oblastiach trvalý pobyt. Ostatným záhradkárom odporúčame, aby svoj komunálny odpad v čo najväčšej možnej miere minimalizovali a triedili a takýto odpad odovzdali do zberných nádob v mieste svojho trvalého pobytu,“ uzavrel Tokarčík.

Okrem toho, že daný problém vážne zasahuje do každodenného života občanov, vyvoláva táto situácia aj otázky transparentnosti a komunikácie zo strany mestskej správy a akciovej spoločnosti Kosit. Občania totiž majú právo byť informovaní o zmene podmienok a rozhodnutiach, ktoré ich priamo ovplyvňujú, a očakávajú primeranú odpoveď od zodpovedných.

Dôležité je si uvedomiť aj to, že záhradkárske oblasti nie sú len miestom rekreácie, ale pre mnohých sú základňou pre vlastnú produkciu potravín, možno aj čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré si máme možnosť kúpiť napríklad na Starom pľaci, a zároveň prispievajú k estetike a životnému prostrediu mesta. Ich údržba a správa sú totiž kľúčové nielen pre ich užívateľov, ale aj pre celkovú kvalitu života v meste.

Napriek rozhorčeniu občanov zostáva otázka, ako budú kompetentní túto situáciu ďalej riešiť. Je dôležité, aby sa našli kompromisné riešenia, ktoré budú brať do úvahy potreby občanov aj environmentálne aspekty.