Literárna súťaž Via Litera: Košičan Peter Rašev je stále inšpiráciou novej generácie

IMG_3641

KOŠICE – Kultúrne podujatia majú moc inšpirovať a udržiavať živú pamiatku osobností, ktoré formovali našu spoločnosť. V duchu tejto myšlienky sa konala už tretí rok literárna súťaž Via Litera, venovaná spomienke Petra Raševa, významnej osobnosti košickej kultúry. Súťaž organizovala Knižnica pre mládež mesta Košice (KMK) v spolupráci s Rotary klubom Košice.

Téma súťaže s názvom Prečo som tu? zaujala nielen mladých literárnych nadšencov, ale aj pedagógov. Porote tak prešlo cez ruky až 57 prác z 11 stredných škôl v regiónoch Prešov a Košice, niekoľko súťažiacich bolo aj z iných častí Slovenska. Oficiálne vyhlásenie výsledkov súťaže sa konalo v pondelok (8. 4.) v Kulturparku v budove Bravo.

Knižnica pre mládež chce podporiť mladé talenty

Riaditeľka KMK Kamila Prextová vyjadrila svoju radosť z účasti na súťaži: „Vidíme, že záujem mladých ľudí o literatúru je veľký, a tak sme sa rozhodli v budúcom roku rozšíriť túto súťaž aj na ďalšie regióny Slovenska. Deti o to majú veľký záujem, sú to pre nich významné aspekty a pre nás je dôležité podporovať talentovaných mladých ľudí a poskytnúť im priestor na ich tvorbu.“

Literárna súťaž Via Litera. Foto: redakcia

Porota uviedla, že téma nebola pre mladých ľahká

Zakladajúca členka Rotary Klubu a porotkyňa Jozefína Poláková musela konštatovať, že téma bola veľmi ťažká a že podľa prác sa mladí ľudia hľadajú. „Niektoré práce boli však veľmi optimistické a dokazujú, že mladí ľudia nie sú plytkí, že premýšľajú aj o histórii aj o budúcnosti,” zhodnotila.

Členka poroty Jana Tešerová sa tiež podelila so svojimi dojmami: „Je to veľmi dobrá súťaž, ktorá inšpiruje deti k písaniu literárnych diel. Niekedy som sklamaná, lebo občas sú tie práce veľmi depresívne, ale vidím, že sú aj práce, ktoré sú, naopak, pozitívne a radostné.“

Literárna súťaž Via Litera. Foto: redakcia

Víťazkám téma „sadla“ a svoje diela napísali od srdca

Medzi ocenenými autormi vynikla Jana Gregová, ktorá zvíťazila v kategórii próza. „Som prekvapená, ale naozaj sa z toho teším. Dokázala som písať od srdca a zamyslela sa nad tým, prečo som tu a čo môžem povedať ako 17-ročný človek,” dodala.

V kategórii poézia ocenili Ninu Bernátovú, ktorú víťazstvo tiež potešilo. „Tá poézia je pre mňa osobná a teší ma, že sa to niekomu páčilo. Téma bola filozofická, takže som sa nad tým vedela hlbšie zamyslieť a vložiť do textu kúsok seba,“ pousmiala sa.

Literárna súťaž Via Litera. Foto: redakcia

Na Petra Raševa si zaspomínala manželka, aj členovia Klubu

Manželka Petra Raševa a slovenská herečka Ľubica Blaškovičová neskrývala dojatie: „Túto súťaž vymysleli Rotariáni ako pamiatku na môjho nebohého manžela, pretože okrem toho, že bol skvelý herec, bol aj autor a úžasný recitátor – mal prekrásny hlas. Boli tri krásne hlasy na Slovensku a Peter bol jedným z nich. Keď niečo prednášal, ľudia si to zapamätali.”

„Tento nápad vznikol kvôli tomu, že Peter Rašev bol náš člen a chceli sme nájsť spôsob, ako si ho pripomínať. Keďže knižnica robí úžasné projekty, tak sme sa k nej pridali a vznikla táto literárna súťaž Via Litera,” povedala za Rotary klub Košice Denisa Sklenárová.

„Petra Raševa som dobre poznala a musím povedať, že to bol skvostný človek, veľmi vtipný a radostný, a tak vnútorne trpím, keď si spomeniem na to, že už nie je medzi nami,“ spomínala Jana Tešerová.

Juraj Paulínsky tiež dodal, že Peter Rašev je významná osobnosť Košíc: „Aj keď nás opustil už pred rokmi, stále je tu s nami. Myslím si, že táto fantastická súťaž mu patrí. Veľa mladých ľudí, ktorí sa venujú literatúre, je talentovaných, čo tiež nie je v dnešnej dobe bežné.”

Literárna súťaž Via Litera. Foto: redakcia

Známy herec, režisér a autor divadelných hier Peter Rašev zanechal nezmazateľnú stopu vo svete kultúry. Jeho hlas a charizma neopakovateľným spôsobom prenikali do sŕdc divákov. Napriek tomu, že už nie je medzi nami, je stále živou súčasťou spomienok a inšpiráciou pre nové generácie tvorcov.


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...