Hľadá sa bývalý riaditeľ. Do práce chodí, no predsa ho tam nevidno...

KOŠICE - Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vie vždy niečím prekvapiť. Presnejšie jej vedenie. Chcete príklad? Nech sa páči.

Trišč Bývalý generálny riaditeľ SC KSK Anton Trišč. Foto: Redakcia

Je ním bývalý generálny riaditeľ SC KSK Anton Trišč, presnejšie, jeho (ne)dochádzanie do práce. Momentálne je trestne stíhaný a v novembri 2023 pobudol aj vo vyšetrovacej väzbe. Išlo o podozrenia týkajúce sa káuz nákupu predražených bezkontaktných teplomerov, ako aj podozrivý nákup desiatich posypových nadstavieb, ku ktorým neboli doklady.

Teraz menší pohľad späť. Trišč sa 23. novembra vzdal funkcie generálneho riaditeľa SC KSK. Deň predtým Najvyšší súd SR vyhovel jeho sťažnosti voči vzatiu do väzby pre obvinenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Z väzby ho prepustili na slobodu.

Objavila sa otázka, čo ďalej s Triščom. Vedenie Košického samosprávneho kraja (KSK) statočne zahmlievalo. Iste, platí prezumpcia neviny, ale… Na verejnosť prenikli informácie o tom, že Trišč sa niekoľko dní ukázal v práci, lebo vraj mal dotiahnuť niektoré veci. No potom ho tam nikto nevidel. Tento stav trvá doteraz.

Na poslednom zasadnutí dopravnej komisie, ktoré bolo 8. apríla, sa na Trišča pýtal aj jej člen, poslanec Miloš Ihnát. Zaujímalo ho, či Trišč chodí do práce, na akej pozícii pracuje a aký je jeho plat. Za normálnych okolností nič zložité. Nový generálny riaditeľ SC KSK Vladimír Žiarný, ktorý je vo funkcii od februára, na to ale nevedel jednoznačne odpovedať.

„Poskytnem tie informácie, ktoré mám a tie, s ktorými som stotožnený. Sú nejaké právne názory, ktoré mi nedovoľujú odpovedať vám teraz na všetko,“ odpovedal generálny riaditeľ. „Tieto veci si študujem. Je to z jedného hľadiska taký zaujímavý prípad. Odkedy sa vzdal funkcie, SC KSK má ponukovú povinnosť, ktorú zatiaľ neuplatnila. Potom tam má rozpor s tým, kde má byť bývalý generálny riaditeľ zaradený,“ dodal Žiarný.

Ďalej sa k záležitosti nechcel vyjadriť a dodal, že celú vec rieši pracovná skupina právnikov. To je presne ono. Problémy sa dajú riešiť aj tak, že sa neriešia. Najlepšie je zriadiť komisiu, ktorá „akože“ niečo rieši. No a potom sa uvidí… Veď to nejako vykvasí… Lenže ono to kvasí pol roka.

V súkromnej firme by spomínaný problém vedeli vyriešiť veľmi rýchlo. V SC KSK to akosi nejde. Možno len niekto potrebuje poťahovať za nitky a nechce zhodiť pomyselnú figúrku zo šachovnice. Kto asi?