Foto: V metropole východu vysadili tisíce kvetov. Páči sa vám naše rozkvitnuté mesto?

KOŠICE - V metropole východného Slovenska sa práve obnažila jarná nádhera. Mesto je plné farieb a kvetov, ktoré dodávajú energiu a život do každého kúta. Zásluhou Správy mestskej zelene sa Košice premenili na kvetinový raj.

rozkvinuté kosice Mesto sa odelo do farebných šiat. Foto: FB Henrieta Tomašcová

Mesto Košice sa pochválilo, že za posledných päť rokov Správa mestskej zelene vysadila takmer 1,2 milióna kvetov. Táto obdivuhodná iniciatíva predstavuje takmer 16-tisíc trvaliek, 300-tisíc letničiek a viac ako 810-tisíc cibuľovín. Pásy cibuľovín, ktoré dominujú na trávnikoch, sú teraz plné kvitnúcich narcisov, hyacintov a tulipánov.

Okrem kvetov je mesto aktívne aj v oblasti zelene. V rámci jarnej výsadby plánuje SMZ vysadiť viac ako 300 stromov a takmer 2 500 kríkov. Najviac pribudne javorov, lipy, čerešní, brezy a jarabiny. V tomto období ulice nášho mesta najviac skrášľujú práve rozkvitnuté čerešne.

Foto: redakcia

„Každý nový strom a krík zlepšuje kvalitu života v meste, pomáha v boji proti klimatickým zmenám, ochladzuje prostredie, znižuje hluk a prašnosť,“ dodal primátor Polaček.

Digitálna starostlivosť o dreviny

Košice sú príkladom moderného prístupu k starostlivosti o zeleň. Správa mestskej zelene je v procese vytvárania Digitálneho dokumentu starostlivosti o dreviny, ktorý bude obsahovať podrobné informácie o každom jednom strome v meste.

Foto: redakcia

„Sme prvým mestom na Slovensku, ktoré buduje digitálny interaktívny a dynamický dokument starostlivosti o dreviny. Ide o digitálnu zdravotnú kartu dreviny, ktorá bude obsahovať podrobné informácie o každom jednom strome v meste. Dokument bude zároveň slúžiť ako evidencia starostlivosti o stromy, keďže sa v ňom priebežne kompletizujú a aktualizujú podrobné údaje o lokalizácii prostredníctvom GPS súradníc, druhu, veku, rozmeroch a zdravotnom stave stromu, fotografie zo zásahov alebo iných ošetrení,“ doplnila riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

Správa mestskej zelene v Košiciach spravuje viac ako 460 hektárov zelených plôch, 35 parkov, 205 detských ihrísk, 20 fontán a ďalšie verejné priestory vrátane pomníkov a minerálneho prameňa Anička. Okrem toho prevádzkuje Verejný cintorín a Krematórium.

Košice sa s hrdosťou môžu považovať za mesto kvetov a zelene. Vďaka iniciatíve a starostlivosti o mestskú zeleň sa mesto transformuje na miesto, kde sa ľudia cítia dobre a kde je príroda stále na dosah ruky.

(kosice.sk)