Na Furči majú rómske hliadky. Pokutovci nebudú rozdávať pokuty

KOŠICE - Miestne občianske a preventívne služby (MOaPS) už fungujú aj v mestskej časti Dargovských hrdinov (DH). Štyria zamestnanci z lokality Moňok potok budú dozerať na čistotu a poriadok a budú pomáhať aj pri iných činnostiach.

Rómske hliadky Furča2 Členovia MOaPS budú na sídlisku Dargovských hrdinov dozerať na poriadok. Foto: Boris Macko

Mestská časť získala na tento projekt dotáciu z Úradu vlády SR, resp. eurofondov vo výške 162 866 eur. Odštartoval v marci tohto roka a potrvá do augusta 2026. „MOaPS, ľudovo rómske občianske hliadky, začali u nás fungovať 1. marca. Výberovým sitom prešli štyria ľudia, ktorí budú na obdobie dva a pol roka našimi zamestnancami. Som rád, že sa nám podarilo získať zdroje na tento projekt,“ informoval starosta mestskej časti DH Dominik Babušík.

„Hliadky sa budú pohybovať po celom sídlisku. Ich úlohou bude zabezpečiť spolunažívanie rómskej komunity s majoritou, a budú spolupracovať pri nahlasovaní rôznych podnetov štátnej aj mestskej polícii. Pôsobiť budú pri ochrane majetku, zdravia a dohliadať napríklad aj na priestupky v oblasti životného prostredia, či odpadov,“ upresnil starosta.

Dodal, že členovia hliadok majú preto telefónne čísla priamo na stanice mestskej a štátnej polície na sídlisku.

Členovia MOaPS budú na sídlisku Dargovských hrdinov dozerať na poriadok. Foto: Boris Macko

„Dôležité je, že vo svojej komunite majú prirodzenú autoritu. Budú mať na sebe oblečenie s logom mestskej časti a na viditeľnom mieste služobné preukazy s fotografiou, aby bolo jasné, o koho ide. Celé sídlisko neustriehnu, no pokojne sa na nich môže obrátiť ktokoľvek,“ povedal starosta s tým, že pracovná doba členov MOaPS je od 7.30 do 15.30.

Starosta si od pôsobenia hliadok sľubuje zlepšenie bezpečnosti, kultúry vzájomného spolunažívania, aj udržiavanie poriadku a čistoty.

„Prešli všetkými potrebnými školeniami, absolvovali aj stretnutia s predstaviteľmi štátnej i mestskej polície. Tam boli poučení, čo môžu robiť, a ako reagovať v určitých situáciách. Na čo majú právomoc, a kedy už musia privolať policajné hliadky. Rovnako to, ako zvládať konflikty v rôznych záťažových situáciách. Majú za sebou aj tréning prvej pomoci,“ vysvetlil starosta.

Všetci štyria členovia MOaPS z lokality Moňok potok sú radi, že majú prácu. Polovicu zamestnancov tvoria bratia František a Mário Pokutovci, ktorí tam bývajú.

„My sme s mestskou časťou spolupracovali aj predtým. Keď prišli zo sociálky, alebo iných úradov, tak sme im pomáhali a spolu s nimi sme chodili tam, kam potrebovali. Cítili sa bezpečnejšie,“ povedal mladší z bratov František.

„Aj obyvatelia sa cítia inak, keď majú okolo čisto. Ďakujeme starostovi aj všetkým, ktorí na tom majú zásluhu, že nám dali prácu. Sme radi, že ju máme. A dúfam, že nás ľudia budú brať pozitívne,“ hovoria.

Zároveň už majú na konte prvé menšie úspechy. „V lese bol riadny neporiadok. Podarilo sa nám tam upratať a zorganizovať aj ostatných, aby priložili ruku k dielu. Dalo sa s nimi spolupracovať a presvedčiť ich. Je tam oveľa čistejšie,“ dodal starší z bratov.

Jeho ambíciou je zabezpečiť aj to, aby ľudia, ktorí v spomínanej lokalite bývajú, neprebiehali cez cestu – diaľničný privádzač na Prešov. „To je hlavné, lebo takto už pár ľudí zomrelo,“ zaumienil si Mário Pokuta, ktorý do MOaPS zlanáril mladšieho brata.

„Ľudia z Moňok potoka na nás dajú. Veď tam bývame a vieme, kto aký je. Našťastie si väčšina dá povedať a rešpektujú, čo povieme. Zatiaľ nerobia žiadne problémy a to je dobre. S ľuďmi treba rozprávať, nesmie tam byť agresivita. Ak vznikne nejaký problém, sme tam na to, aby sme ho riešili rozumom, nie silou. A hoci máme obaja priezvisko pokuta, nebudeme ich rozdávať, len napomínať. Ale, ak by niekto chcel, nejaký bloček vypíšeme,“ dodal František s úsmevom.

Podarilo sa im aj „načapať“ posádku dodávky s vranovským evidenčným číslom, ktorá sa chcela zbaviť stavebného odpadu tak, že ho vysypala do veľkokapacitného kontajnera. Bratia ju nafotili, kontaktovali mestskú políciu a tá zakročila.

Členovia MOaPS budú na sídlisku Dargovských hrdinov dozerať na poriadok. Foto: Boris Macko

„Ja som chcel robiť takúto prácu. Robí ju aj môj strýko. Zatiaľ som veľmi spokojný,“ pochvaľoval si ďalší člen MOaPS Štefan Grondzi. „Už sme pomohli pri odstraňovaní vrakov a vďaka tomu sa uvoľnili parkovacie miesta. Chceme, aby deti nechodili cez diaľničný privádzač a iné cesty, ale odprevadíme ich do škôl,“ povedal o ďalších cieľoch.

Monitorujú aj priestranstvá pri nákupných centrách, aby tam nechodili žobrať deti.

„Pre mňa je dôležité, aby v našej lokalite bol poriadok a čistota. Aby každý videl, že aj my Rómovia vieme žiť normálne. Radi pomôžeme aj policajtom, dozrieme aj na to, aby deti nechodili špinavé. A ak bude mať nejaká rodina problém, pomôžeme,“ povedal štvrtý člen hliadky Milan Gábor.

Prácu si pochvaľuje a je rád, že dostal šancu a váži si ju. „Chceme dozrieť aj na to, aby sa ku kontajnerom nevyhadzovali veci, ktoré tam nepatria. Napríklad vane, či záchodové misy. Dúfam, že to ľudia budú rešpektovať, aby okolie vyzeralo lepšie,“ uviedol Gábor.

Všetkým už na účet „cinkli“ prvé výplaty. Ako s nimi naložili? „Začal som prerábať kuchyňu, aby vyzerala k svetu. Chcem lepšie žiť,“ povedal odhodlane Milan Gábor.

„Mám ženu a štyri deti a rodine to pomôže,“ povedal František Pokuta. Jeho mladší brat Mário v tom má tiež jasno. „Odkladám si na knižku, šetrím,“ uzavrel.