Košice pokračujú v tradícii. Koľkometrový makovník a na koho počesť upečú tentokrát?

Pečenie vo firme Vamex/ Foto: VAMEX, a.s., Košice Pečenie vo firme Vamex. Foto: VAMEX, a. s., Košice

KOŠICE – Prelom apríla a mája bude opäť patriť oslavám Dňa mesta Košice. Od 27. apríla do 17. mája sa uskutoční jeho jubilejný 30. ročník, na počesť ktorého sa chystá upečenie makovníka, a to nielen takého obyčajného, ale dlhého ohromných 90 metrov.

Tradícia osláv Dňa mesta Košice siaha až do roku 1996, keď sa počas týchto slávností podávala až 627 metrov dlhá štrúdľa, ktorá sa tiahla takmer celou Alžbetinou ulicou. Tento rok však symboliku a veľkosť osláv ešte viac umocní prítomnosť bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera, ktorý týmto podujatím oslávi aj svoje životné jubileum 90 rokov.

Makovník symbolizuje bohatú históriu mesta

Tradíciu zaviedol ešte bývalý primátor mesta Rudolf Schuster. Každý meter tohto sladkého obrovského závinu reprezentoval jeden rok od roku 1369. Vtedy kráľ Ľudovít Veľký udelil mestu Košice prvú erbovú listinu v Európe. Odvtedy sa každý rok makovník predlžuje o ďalší meter a aktuálne sa pri 90 metroch pripomína aj jubileum bývalého primátora a neskôr prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý nedávno oslávil 90 rokov.

V minulosti sa zvykli do koláčov zapekať rôzne prekvapenia – šperky a podobne. Tentoraz, a to aj kvôli zlým skúsenostiam z minulosti, s takouto možnosťou mesto nepočíta.   

Rudolf Schuster Foto: Košice – Mesto Košice

Makovník bude piecť spoločnosť Vamex

Tento rok je však oslava o niečo špeciálnejšia. Makovník na ňu upečie sponzorsky spoločnosťou Vamex, ktorá s Košicami úzko spolupracuje už jubilejných 30 rokov.

„Bez sponzorských príspevkov Vamexu a ďalších spoločností a partnerov mesta by nebolo možné uskutočniť oslavy Dňa mesta Košice s doteraz historicky najnižším rozpočtom,“ uviedol hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

„Je to prvýkrát, čo sa podieľame na takej milej udalosti a keďže sa v nej spája viacero významných míľnikov, teda aj náš, je pre nás cťou byť súčasťou takýchto osláv,“ uviedla firma Vamex.

Koláče Vamex Foto: VAMEX, a. s., Košice

Pripravených bude takmer 400 kusov

Tradičný slovenský makovník bude pečený z tradičných slovenských surovín – múka, voda, soľ, cukor, mak, vajcia, droždie. Samotné pečenie takého gigantického koláča je technicky nemožné, preto sa bude skladať z viacerých kusov.

„Aj v minulosti sa poskladal z viacerých kusov. Pri našej dĺžke závinov to vychádza na nejakých 360 – 380 kusov, pričom jeden sa pečie asi 3 hodiny. Pekár, či babka…. je to jedno, obaja to budú robiť s láskou,“ dodala pekáreň Vamex.

Mohlo by vás zaujímať

A keďže sa nezvyknú takéto obrovské sladkosti spotrebovať celé, to, čo z neho ostane, organizátori osláv plánujú cez charitatívne organizácie rozdať núdznym.

Ak plánujete navštíviť Košice v čase Dňa mesta, nezabudnite si pochutnať na kúsku tohto veľkolepého 90 metrov dlhého makovníka a pridať sa k oslavám jedného z najdôležitejších dní v histórii mesta Košice.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...