Rusi odstrelili veľkú časť 240 metrov vysokej televíznej veže v Charkove

Televízna veža v ukrajinskom Charkove po zásahu ruskou strelou Kh-59. Foto: X Televízna veža v ukrajinskom Charkove po zásahu ruskou strelou Kh-59. Foto: X

Ruská armáda odstrelila časť 240-metrovej televíznej veže v Charkove. V okolí prestal riadne fungovať digitálny signál. Útočníci tvrdia, že sa na nej nachádzali komunikačné antény ukrajinskej protivzdušnej obrany. 

Na fotografiách a videách zverejnených na internete vidieť, ako sa vrchná časť veže rúca a z jej konštrukcie stúpa sivý dym. Podľa informácií ukrajinských médií išla k zemi približne tretina celej konštrukcie.

Krátko pred zrútením objektu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval, že Rusko zasiahlo „objekt televíznej infraštruktúry“.

„Ľudské obete nie sú. Momentálne dochádza k prerušovaniu televízneho signálu. Preto ešte raz apelujem na občanov: dôverujte len oficiálnym zdrojom informácií,“ uviedol Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

Útok na vežu potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v telefonáte s americkým náprotivkom Joeom Bidenom. „Rusko má jednoznačne v úmysle urobiť mesto neobývateľným,“ povedala ukrajinská hlava štátu.

Pod procesným vedením prokuratúry Charkovskej oblasti sa začalo predsúdne vyšetrovanie tohto prípadu, ktorý podľa nej porušuje zákony a vojnové zvyklosti.

Rusi podľa ukrajinských informácií použili na útok raketu typu Ch-59.

Ukrajinská tlačová agentúra UNIAN pripomenula, že nejde o prvý zásah tohto objektu. Rusi podľa nej poškodili vežu aj v marci roku 2022.

(tasr, min)


Ďalšie články