Environmentálne katastrofy možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, rozhodol súd v Kolumbii. Toto rozhodnutie ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom.

Podľa vyhlásenia, ktoré ústavný súd vydal v pondelok neskoro večer, môžu byť ľudia násilne vysídlení v dôsledku „náhlych environmentálnych katastrof alebo procesov postupného zhoršovania sa životného prostredia, ako je zmena klímy, odlesňovanie alebo okysľovanie oceánov“.

 V Kolumbii sú už milióny ľudí vysídlených v dôsledku šesť desaťročí trvajúceho ozbrojeného konfliktu.

 Súd v tomto prelomovom prípade pre Latinskú Ameriku rozhodol v žalobe vidieckeho páru, ktorý tvrdil, že bol vyhnaný zo svojej pôdy, pretože rieka Bojabá v departemente Arauca na východe krajiny sa opakovane vyliala z brehov. Manželia tvrdili, že pre spôsobené škody sa už nemohli vrátiť domov, a uviedli, že úrady im neposkytli dostatočnú pomoc.

 Súd skonštatoval, že štát má „povinnosti pred, počas a po presídlení v dôsledku environmentálnych faktorov“. Patrí medzi ne organizovanie cvičení núdzovej evakuácie či poskytnutie priestorov na premiestnenie ľudí postihnutých environmentálnou katastrofou.

(tasr, afp)

Nové správy

V britských reštauráciách, baroch a kanceláriách budú povinné oddelené toalety pre mužov a ženy, vyplýva z nových zákonov. Ministri uviedli, že poskytovanie oddelených toaliet namiesto „rodovo neutrálnych toaliet“ je nevyhnutné na zmiernenie obáv o bezpečnosť, súkromie a dôstojnosť.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Medveď strhol v Porube ovcu, zásahový tím tam nainštaloval fotopasce. Obec zverejnila upozornenie pre občanov a návštevníkov, v ktorom ich vyzýva k zvýšenej opatrnosti najmä vo večerných a skorých ranných hodinách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Argentínsky prezident Javier Milei uznal, že Falklandské ostrovy v súčasnosti patria Británii. Zároveň prisľúbil, že ich prostredníctvom diplomatických kanálov získa späť.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Eurovoľby: O hlasovací preukaz sa dá emailom alebo listom požiadať do 20. mája. S hlasovacím preukazom možno v júnových eurovoľbách voliť kdekoľvek na Slovensku. Osobne môže volič preukaz vybaviť najneskôr posledný pracovný deň pred voľbami, čiže do 7. júna. Informuje o tom na webe ministerstvo vnútra.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Dopyt po bytoch v bratislavských novostavbách v prvom kvartáli 2024 medziročne narástol o takmer 65 percent. Za prvé tri mesiace tohto roka sa predalo 324 bytov, v porovnaní s posledným štvrťrokom 2023 ide o nárast o šestnásť percent.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Fico odchádza do Azerbajdžanu rokovať o prehĺbení vzťahov s dôrazom na ekonomickú spoluprácu. Počas návštevy hlavného mesta Baku sa stretne s prezidentom Ilhamom Alijevom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rusko bude musieť rozšíriť svoj raketový arzenál, aby tak odstrašilo Západ, s ktorým je v „otvorenej konfrontácii“, povedal ruský diplomat Grigorij Maškov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Maďarsko nevydá utečencov Ukrajine a neskúma ani to, či sa ich týka branná povinnosť, vyhlásil maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. „Na základe základnej ľudskosti nedovolíme, aby boli poslaní na smrť,“ povedal.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Novinári talianskej verejnoprávnej televízie a rozhlasu RAI vstúpili do 24-hodinového štrajku na protest proti „represívnej kontrole“ pravicovej vlády premiérky Georgie Meloniovej. Odbory sa sťažovali na pokusy premeniť RAI na „hlasnú trúbu“ pre vládnu politiku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Francúzsko získalo späť svetový rekord po upečení bagety s dĺžkou 140,53 metra. Od roku 2019 boli držiteľom rekordu pekári v talianskom meste Como, ktorí upiekli bagetu s dĺžkou 132,62 metra.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Fajčenie elektronických cigariet je rizikom pre plodnosť. Ohrození sú muži aj ženy.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Podnikateľ Michal Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest 90-tisíc eur. V prípade jeho nezaplatenia náhradný šesťmesačný trest väzenia. Ide o skutok súvisiaci s kauzou Očistec. Dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Suchobom schválil v pondelok Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, povedal taliansky minister obrany Guido Crosetto. Vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Ulicu Podháj v bratislavskej mestskej časti Lamač čaká výrazná zmena. Za návrhom stojí občianske združenie Cyklokoalícia, ktorá sa z realizácie teší na svojej sociálnej sieti.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Austrálska námorná polícia objavila telo muža, ktorý spadol z paluby výletnej lode pri pobreží Sydney. Telo objavila približne 6,5 hodiny po tom, ako po mužovi vyhlásili pátranie. Cez palubu spadol približne 18 kilometrov od pobrežia. Polícia okolnosti incidentu prešetruje.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Čína nasadila proti filipínskym plavidlám vodné delá. Filipínsky prezident Ferdinand Marcos mladší uviedol, že Filipíny útok nebudú opätovať. Zároveň dodal, že úlohou pobrežnej stráže nie je vytvárať a zvyšovať napätie medzi krajinami.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne zadržali v nedeľu ozbrojeného českého kňaza, píše taliansky denník Il Messaggero. „Prelát zdôvodnil prítomnosť zbraní osobnou obranou. Bolo naň podané trestné oznámenie za držanie zbraní,“ píše sa v správe.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Politico: Propalestínski demonštranti majú finančnú podporu donorov Demokratickej strany USA. Podľa jeho informácií patria medzi takýchto sponzorov najvplyvnejšie rodiny darcov, ako sú Sorosovci, Rockefellerovci a Pritzkerovci.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Občianske združenie My sme les pripravuje na stredu protest pred budovou Správy TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Ide o reakciu na plánované prepúšťanie v národných parkoch a ďalších organizáciách.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Búrky v americkom štáte Texas zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston. Záchranné zložky museli evakuovať stovky ľudí zo zaplavených domov a cestných komunikácií. Povodeň si vyžiadala život päťročného chlapca.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Pomoc Ukrajine v Kongrese USA blokovala „proputinovská frakcia“ republikánov, vyhlásil líder demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries v rozhovore pre televíziu CBS News.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Počasie: Dnes bude na Slovensku polojasno až oblačno, najmä na severe popoludní miestami až zamračené. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj prehánky alebo búrky, informoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelská armáda vyzvala Palestínčanov vo východnej časti Rafahu k evakuácii pred plánovanou pozemnou ofenzívou. Civilistov vyzvali Obranné sily Izraela (IDF), aby sa presunuli do rozšírenej humanitárnej zóny v blízkosti mesta Chán Júnis.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Ruská armáda natáča film Mad Max 6.“ Na Ukrajine operujú ďalšie tanky s prídavným „oplotením“, ktoré chránia ťažkú techniku pred útokmi dronov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vyšetrovateľ NAKA navrhol obžalovať Tibora Gašpara, Norberta Bödöra a Romana Stahla v kauze Ezechiel 7, a to len niekoľko dní pred zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Prípad v súčasnosti čaká na možné rozhodnutie generálneho prokurátora podľa paragrafu 363 Trestného poriadku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Rudolf Huliak poskytol Slovenskej národnej strane pred parlamentnými voľbami vyše 218-tisíc eur, v majetkovom priznaní uviedol držbu prostriedkov len vo výške 100-tisíc eur. Doteraz nevysvetlil, odkiaľ peniaze má.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Minister zahraničia USA Antony Blinken bude v utorok v Guatemale rokovať o migrácii a začleňovaní migrantov do spoločnosti, stretne sa preto s prezidentom Bernardom Arévalom a ďalšími vládnymi predstaviteľmi.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

OSN upozornila na význam slobody tlače v súvislosti zo zastavením činnosti televízie al-Džazíra na území Izraela. „Stojíme rázne proti akémukoľvek rozhodnutiu oslabiť slobodu tlače,“ uviedol v nedeľu hovorca OSN Stéphane Dujarric. „Slobodná tlač poskytuje neoceniteľnú službu, keď zabezpečuje, aby verejnosť bola informovaná a zapojená.“

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Panama: José Raúl Mulino sa stal víťazom nedeľňajších prezidentských volieb, oznámila to tamojšia ústredná volebná komisia na základe predbežných výsledkov.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Bidenova administratíva je „gestapácka administratíva“, povedal republikánsky favorit Donald Trump na stretnutí donorov Republikánskeho národného výoru (RNC) v jeho rezidencii Mar-a-Lago na Floride.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová bude na rokovaniach s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Paríži presadzovať spravodlivú konkurenciu EÚ s Čínou.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Benjamin Netanjahu odmietol nátlak medzinárodného spoločenstva na pozastavenie vojnového ťaženia v Pásme Gazy. Premiér Izraela tiež zdôraznil, že Izrael sa v prípade potreby ubráni sám.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

„Počet obetí v Rafahu dosiahol 16,“ uviedli pre agentúru AFP príslušníci palestínskych záchranných zložiek v dôsledku leteckých útokov Izraela. Dodali, že medzi obeťami je sedem osôb z jednej rodiny a deviati členovia ďalšej.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Vo veku 79 rokov zomrel britský herec Bernard Hill, známy najmä vďaka svojim vedľajším úlohám v oscarových filmoch Titanic a Pán prsteňov. V prvom menovanom stvárnil kapitána Edwarda Smitha, v druhom kráľa Théodena.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

V Paname sa konali prezidentské i parlamentné voľby. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 miestneho času (14.00 SELČ) a zatvoriť sa mali o 16.00. O post hlavy štátu sa uchádzalo osem kandidátov. Najväčším favoritom bol exminister verejnej bezpečnosti José Raúl Mulino.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Izraelská armáda oznámila, že pri nedeľňajšom útoku raketami zahynuli traja jej vojaci a viac než desať ďalších utrpelo zranenia. Útok bol vedený raketami odpálenými z Pásma Gazy smerom na hraničný priechod Kerem Šalom.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Švajčiarsko pozvalo pápeža Františka na Globálny mierový samit o Ukrajine. Uviedla to Viola Amherdová, šéfka Federálnej rady Švajčiarska v rozhovore pre tamojší denník Blick.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Na novom sankčnom zozname EÚ voči Rusku bude aj mediálna platforma Voice of Europe, povedala v nedeľu v relácii Českej televízie (ČT) Otázky Václava Moravce česká eurokomisárka Věra Jourová.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Delegácia Hamasu odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, no vráti sa v utorok. Stretnutie sa koná v egyptskom hlavom meste Káhira.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok

Slovenský hokejový obranca Luka Radivojevič sa dostal do All Star tímu na MS hráčov do 18 rokov vo Fínsku. Po nedeľnom finálovom stretnutí o tom informovali organizátori šampionátu. Radivojevič bol so šiestimi bodmi (0+6) najproduktívnejší hráč slovenského tímu, ktorý obsadil konečnú štvrtú priečku.

Zobraziť viac 
Prejsť na článok
Nahrávam...
Ďalšie články