Oravská primátorka si dupla: Z nášho odpočívadla sa skládka nestane

TRSTENÁ – Problém so špinavým odpočívadlom pred hraničným priechodom Trstená-Chyžné riešilo vedenie mesta so zástupcami Slovenskej správy ciest. Ľudia sem chodievajú odhadzovať aj odpad z domu, priestor je často v hroznom stave.

Odpočívadlo Trstená Problém so špinavým odpočívadlom sa mestu podarilo vyriešiť. Foto: David Markovič

Na špinavé odpočívadlo pri ceste I/59 sme upozornili v samostatnom článku. V ňom sme čitateľa upovedomili o hroznom stave odpočívadla, na ktorom bežne stoja kamióny aj osobné autá. Rozprávali sme sa vtedy aj s primátorkou mesta Trstená Magdalénou Zmarzlákovou.

Tá o situácii vedela a bola z nej frustrovaná. Vedenie mesta totiž malo dohodu so Slovenskou správou ciest (SSC) o vývoze odpadu z odpočívadla, avšak iba raz týždenne, čo nebolo dostatočné. Preto sa na spoločnom stretnutí koncom apríla dohodlo, že odpad bude vyvážaný dvakrát týždenne prostredníctvom zberovej spoločnosti zabezpečenej mestom Trstená, čo zároveň zdvojnásobí poplatky za odpad.

Náklady bude znášať SSC. „Ak bude takéto zvýšenie frekvencie nedostatočné, budú sa robiť dozberky. Všetko bude, samozrejme, faktúrované SSC, aby sa to nerozpočítavalo medzi našich obyvateľov. Rozpočtu mesta by to v konečnom dôsledku mohlo priniesť viac peňazí,“ uviedla primátorka pre Žilinský Štandard.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac