Aký program si ku stavaniu mája pripravili mestá v Žilinskom kraji?

Stavanie mája sa na Slovensku spája s láskou či príchodom jari. Vysoko vztýčené máje si neosvojil iba slovenský vidiek. Mestá po celom Slovensku s hrdosťou pripravujú programy, ktoré sú pri tejto príležitosti plné hudby, tanca a dobrého jedla.

folkloristi stavanie mája v Košiciach Ilustračný obrázok. Foto: TASR/František Iván

V redakcii Žilinského Štandardu sme sa bližšie pozreli na niektoré mestá v Žilinskom samosprávnom kraji, ktoré si na oslavách jari dali poriadne záležať.

Mesto Žilina

Program v Žiline bude rozdelený do dvoch samostatných bodov. Prvý sa uskutoční 30. apríla o 16:00 na Námestí Andreja Hlinku v Žiline a druhý 1. mája o 13:00 v Lesoparku Chrasť, keď sa stavanie mája začne spolu s folklórnym súborom Oprášené krpce, Ssk Spievanky a detským folklórnym súborom Cipovičkou, ktorý Žilinčania poznajú aj z minuloročného programu.

Program v Lesoparku bude pokračovať až do večera, pričom o 14:00 sa predstaví tramp-folková skupina Osudy a o 16:00 zase rocková kapela Old Modem. Súčasťou programu budú tvorivé dielne, kde sa deti aj starší budú môcť priučiť práci s textilom, drotárskemu umeniu či výrobe náramkov a náhrdelníkov. Hladné bruchá môžu zavítať ku grilovaciemu pultu, občerstvenie doplnia aj langoše či sladké trdelníky.

Krásno nad Kysucou

Tradície neobchádzajú ani Kysuce. V Krásne nad Kysucou sa tradičné stavanie mája uskutoční 30. apríla o 16:00 pred Mestským úradom. Program doplní detský folklórny súbor Drevárik, svoju zdatnosť prevedie aj Dobrovoľný hasičský zbor Krásno nad Kysucou.

Mesto Rajec

Rajec ponúkol nadšencom jari množstvo dobrej hudby a zábavy už v sobotu 27. apríla 2024 na Námestí SNP. Ich program tak začal o pár dní skôr ako programy v ostatných mestách. Veselilo sa až do skorého rána, pričom hrala kapela Hrdza a Elán KontraBand.

Mestá Vrútky a Turany

Turcom znie veselá hudba a do okolia sa šíri dobrá nálada. Program vo Vrútkach začína 30. apríla o 13:30 na pešej zóne pri synagóge, kde sa na úvod predstaví spevácka skupina LÚČ, následne aj Jeleň Band z Dlhej lúky. Úvodné slovo tiež prenesie aj primátor mesta Branislav Zacharides.

Vstup bude voľný pre všetkých nadšencov tradície a dobrej zábavy. O tú sa o 15:00 postará folklórny súbor Hradisko a folklórny súbor Kalužiar. Zlatým klincom programu bude speváčka Veronika Rabada, ktorá sa na pódium postaví o 17:00.

Turany spustia svoj program o čosi neskôr, a to 30. apríla o 18:00. O zábavu sa postará folklórny súbor Kriváň a Dobrovoľný hasičský zbor Turany.

Mestá Trstená a Tvrdošín

Bohatý program majú pripravené aj mestá Hornej Oravy. Oba programy začínajú 30. apríla o 16:00. V Trstenej sa program uskutoční na Námestí M. R. Štefánika a v Tvrdošíne na Trojičnom Námestí. Programy oboch miest zaplnia deti z miestnych základných a umeleckých škôl.

Popri týchto podujatiach budú, samozrejme, veselice prebiehať aj na dedinách, kde si ľudia radi pripomínajú svoje tradície a ľudové umenie.

V Rajci sledovala stavanie mája aj skupina Hrdza. Foto: Facebook
Verejnosť poteší aj spevácka skupina Lúč. Foto: Mesto Martin

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac