Balón v rozpočte kraja nakoniec spľasol

KOŠICE - Na pondelkovom (29. 4.) zasadnutí zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) došlo aj na úpravu rozpočtu. Objavila sa v ňom ale aj netradičná položka, a to nákup teplovzdušného balóna za 120-tisíc eur. Nakoniec z toho ale nebude nič.

medzinárodná Balónová fiesta v Košiciach Jubilejný 25. ročník medzinárodnej Balónovej fiesty v Košiciach 7. júna 2018. Ilustračné foto: TASR/František Iván

Nákup balóna, ktorý bol zahrnutý v rozpočte, „vytočil“ viacerých krajských poslancov.

„Upútalo ma, že máme 120-tisíc na balón. Dobre, majme ho a povozme sa v ňom. Ale dajme dotácie aj malým obciam. Príkladom je Brdárka, ktorá vďaka rozkvitnutým čerešniam a prírode reprezentuje na celokrajskej úrovni, ale my im ako kraj odmietneme dať jednu 4-tisícovú dotáciu na lavičky a altánok. Môžeme my dvaja preletieť v balóne a zakývať starostovi obce, že dostane tú dotáciu,“ komentoval balón v rozpočte poslanec Miloš Ihnát.

Na zámer kúpy balóna poukázal aj ďalší poslanec Jaroslav Polaček. „Poprosím vás teda o uznesenie, ktoré túto položku vyrieši. Lebo prečo by sme mali hlasovať za niečo, čo nie je. Ale každopádne teplovzdušný balón za 120-tisíc… Viete, Dni mesta Košice sú 10-dňová akcia, je tam celkovo 70 podujatí a rozpočet je celkovo 40-tisíc eur. Neviem, čo si mám o tom myslieť. Lebo ak to myslíte vážne, tak nech niekto prečíta pozmeňujúci návrh a môže to byť opravené,“ navrhol Jaroslav Polaček riešenie.

Nielen balón, ale aj úprava rozpočtu sa nepozdávala poslankyni Ivete Rušinovej. Zarazilo ju, že prvá úprava rozpočtu je na dvadsiatich stranách. „Je tu veľa zmien, nerobme z rozpočtu trhací kalendár. Myslela som si, že mi oči vyskočia z jamiek,“ povedala na margo sumy na teplovzdušný balón. Pripomenula, že ešte v decembri minulého roka poukázala na viacero nedostatkov rozpočtu, no nebola vypočutá.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku nešlo o zámer, ale o chybu a balón za 120-tisíc nemal byť zahrnutý v rozpočte. Za omyl sa ešte na zasadnutí krajského zastupiteľstva ospravedlnil. Neskôr to zopakoval aj pred novinármi na krátkom stretnutí po skončení zasadnutia.

„Za chybu som sa ospravedlnil, balón sa ani nemal kupovať z rozpočtu kraja. Bolo to v jednom rozpočtovom opatrení, ja som ti to nevšimol. Stopli sme to. Pôvodne mal byť tento balón kúpený v rámci jedného cezhraničného projektu, ktorý nakoniec nebol schválený,“ vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka.

Dodal, že sa to nemalo stať a išlo o administratívnu chybu. „Vôbec sa to nemalo dostať do uznesenia na zastupiteľstve. Pôvodne bolo zámerom kúpiť balón na Župné dni, ktoré aj začali. Ak si dobre pamätám, tak výroba balóna trvá tri-štyri mesiace. Ak by to bol priamo zámer kraja, tak by už bol balón kúpený. Preto považujem túto debatu za irelevantnú,“ dodal Trnka s tým, že aj priamo na zasadnutí zastupiteľstva celú záležitosť niekoľkokrát vysvetľoval, no niektorí poslanci boli ako obohratá platňa.

„Občas sa stane chyba, ale v tomto prípade nedošlo a ani nemalo dôjsť k čerpaniu žiadnych prostriedkov na nákup balóna,“ uzavrel Trnka. Podľa uznesenia poslancov sa spomínaných 120-tisíc eur pôvodne presunie do centrálnej rezervy.

Krajskí poslanci napokon odhlasovali prijatú úpravu rozpočtu. Týka sa zvýšenia bežných výdavkov o 6,2 milióna eur a kapitálových výdavkov o 1,6 milióna eur. Súčasťou zmien je napríklad zvýšenie bežných výdavkov v programe vzdelávanie o 2,4 milióna eur a v programe sociálne služby o 1,6 milióna eur. V programe komunikácie ide o zvýšenie bežných výdavkov o 900-tisíc eur na zabezpečenie súvislých opráv ciest a vypracovanie koncepcií cyklodestinácií.

Rozpočtovým opatrením predsedu KSK bolo v programe komunikácie schválené zvýšenie kapitálových výdavkov o 505-tisíc eur z fondu na výdavky a výdavkové finančné operácie na rekonštrukciu mosta pri obci Vojany a rekonštrukciu priepustu v obci Slanec.