Milovníci zvierat sa postarali o rekordnú návštevnosť košickej zoologickej záhrady

KOŠICE/KAVEČANY - Bránami obľúbenej atrakcie prešlo počas prvých mesiacov tohto roka neuveriteľných 52-tisíc návštevníkov. Vlani, v rovnakom čase, ich bolo o 14-tisíc menej. Kompetentní sú nadšení, keďže takéto počty sa nepodarilo dosiahnuť ani v rokoch, keď prekonala štvrť miliónovú métu.

Zoo návštevnosť. Deti milujú zvieratká. Tieto dve slečny sú nadšené starostlivosťou o zvieratká. FB ZOO Košice

Vynikajúce výsledky súvisia podľa vedenia s počasím, ale aj s druhmi chovaných zvierat. Veľkým lákadlom pre návštevníkov sú napríklad mláďatá medveďov, ktorých zachránili z prírody.

„Priaznivý vývoj návštevnosti je potešiteľný najmä preto, že ZOO si v tomto roku pripomína 45. výročie svojho založenia. V roku 1986, keď bola sprístupnená verejnosti, ju navštívilo necelých 4-tisíc ľudí. Za celú históriu to bolo takmer 5,5 milióna,“ hovorí riaditeľ zoologickej záhrady Erich Kočner. Dodal, že ich špecializované zariadenie vyhľadávajú návštevníci nielen kvôli zvieratám, ale láka ich aj atraktívne prostredie prírodného lesného areálu.

„Z organizácie, ktorú pri výstavbe sprevádzali aj nejaké problémy, sa stala v posledných rokoch rešpektovaná inštitúcia. V súčasnosti je pevne zakotvená v medzinárodných odborných organizáciách a podieľa sa na viacerých programoch záchrany zvierat,“ povedal riaditeľ.

Spomenul, že ako jediná ZOO u nás vedie dva európske programy chovu tučniakov jednopásych a kamzíkov vrchovských. K najväčším chovateľským úspechom patria odchovy tigrov sumatrianskych, krokodílov čelnatých, tukanov veľkozobých, plameniakov červených a ružových, ary horskej, lori Forstenovho, rysov karpatských a mnohých ďalších.

Veľký dôraz, najmä v posledných rokoch, kladú na výchovu a vzdelávanie verejnosti, čo patrí k základným funkciám moderných zoologických záhrad. V snahe vyjsť najmä školským kolektívom v ústrety, získala ZOO dom v centre Košíc na Mojmírovej ulici, kde pred dvoma rokmi otvorila environmentálne centrum.

Stálou súčasťou života zoologickej záhrady sa stali aj zážitkové programy. Prímestské tábory a noci v ZOO sú svojou jedinečnosťou mimoriadne populárne.

Foto: FB ZOO Košice


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok