Džihádista pri útoku na úradníčku počúval mučenícke piesne. Vo Francúzsku hovoria o zrýchľovaní radikalizácie

Útoèník z Tuniska zabil nožom policajtku Policajti blokujú cestu zábranami neďaleko miesta útoku na policajnej stanici vo francúzskom meste Rambouillet, 23. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Policajná úradníčka vo Francúzsku sa stala obeťou islamského radikála. Zabil ju priamo v budove policajnej stanice. Francúzsky prezident po útoku uviedol, že v boji proti islamskému radikalizmu nepoľaví. V rovnakej oblasti vlani islamista zabil učiteľa Samuela Patyho. Po jeho smrti sa zradikalizoval aj aktuálny útočník.

Tuniský migrant Jamel Gorchene prišiel do Francúzska pred 12 rokmi. Aby sa zradikalizoval a prešiel od slov k činom, mu stačil posledný rok. Minulý týždeň nožom zabil francúzsku pracovníčku polície a kričal pritom: „Allahu Akbar“ (v arabčine Boh je veľký).

K útoku došlo v piatok. Administratívna pracovníčka polície Stéphanie Monferméová sa práve vrátila z obednej prestávky. Keď vchádzala späť do policajnej stanice, vošiel dnu aj útočník, napadol ju a viacnásobne bodol do krku a brucha. Proti nožu s čepeľou dlhou 22 centimetrov nemala šancu, hoci jej rýchlo podali prvú pomoc. Policajti útočníka postrelili, v nemocnici zraneniam podľahol.

V sobotu rodinu zavraždenej ženy navštívil prezident Emmauel Macron. Prvé kroky hlavy štátu viedli za vdovcom, ktorý má pekáreň. Potom sa zastavil aj na policajnej stanici v meste Rambouillet.

„Bola pracovníčkou polície. Stéphanie zabili na jej policajnej stanici v Rambouillet na pôde Yvelines, kde sa už vraždilo. Národ stojí pri jej rodine, kolegoch a policajtoch. V boji proti islamistickému terorizmu ani trochu nepoľavíme,“ napísal na Twitteri Macron. V departmente Yvelines došlo vlani k vražde učiteľa Samuela Patyho a pred piatimi rokmi tam prišli o život dvaja policajti.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1385622202402365445

Terčom útoku policajná úradníčka a matka dvoch detí

Zavraždená žena mala 49 rokov a na polícii pracovala viac ako dvadsať rokov, v kolektíve bola obľúbená. Zostali po nej dve deti vo veku 13 a 18 rokov.

Nebola však doslova policajtkou a nenosila ani uniformu. Mala na starosti administratívu, pracovala s údajmi v policajných databázach. Jej najbližším kolegom bol René Tardiff, ktorý zostal po vražde šokovaný. Pracovníci na menšej policajnej stanici sa medzi sebou dobre poznali.

„Rambouillet je pokojné mesto, takmer vidiecke. Stéphanie bola veľmi milá, ochotná a pozorná. Keď ste potrebovali pomoc, bola schopná prerušiť vlastnú prácu a hneď sa vám venovať,“ opisuje kolegyňu pre Le Monde René Tardiff.

Francúzsky premiér Jean Castex ju zas nazval „nenápadnou hrdinkou“.

Zavraždená policajná úradníčka Stéphanie Monferméová.
Foto: Twitter/Verlaine

Od pobožného mladíka k vraždiacemu mučeníkovi

Útočníkom bol Jamel Gorchene, 36-ročný Tunisan. Do Francúzska prišiel nelegálne ešte v roku 2009. Vlani získal dočasné povolenie na pobyt. Nebol v hľadáčiku tajných služieb a podľa dostupných informácií nemal kriminálnu minulosť. Úrady po útoku zadržali jeho otca a dvoch bratrancov.

Polícia analyzovala správanie Gorcheneho na sociálnych sieťach. Bol veriaci moslim, ale na siete prispieval len občasne. Postupne začali náboženské ladené statusy pribúdať, ale jediným skutočne problematickým bolo vyjadrenie podpory džihádistom z blízkovýchodného Frontu al-Nusra. Gorchene kritizoval podľa neho rozšírenú islamofóbiu, konzervatívneho komentátora Érica Zemmoura a pandémiu označoval za odkaz Allaha ľudstvu.

Radikálny zlom nastal po vražde učiteľa Samuela Patyho vlani na jeseň, informuje Le Monde. Veľmi mu prekážali karikatúry proroka Mohameda, následne prisahal vernosť Allahovi a označil ho za „nedotknuteľného“. Vyzýval na bojkot francúzskeho tovaru a nevyhnutnú reakciu na „francúzske provokácie“.

Poverený protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard jeho vystupovanie na Facebooku opísal takto: „Najprv sa zameriaval výhradne na náboženstvo. Jeho statusy však ukazujú, že na jeseň v roku 2020 sa prihlásil k ideológii, ktorá ospravedlňovala násilie voči tým, ktorí urazili proroka Mohameda.“

V tom čase si otec aj priatelia útočníka všimli zmenu v jeho správaní. Gorchene začal vyznávať ortodoxnejšiu verziu islamu a zdalo sa im, že má psychické problémy. Koncom februára navštívil rodinu v rodnom Tunisku. Keď sa v marci vrátil, zmenil si profilovú fotku, ktorú nahradil kaligrafickými znakmi typickými pre pravoverných moslimov. V apríli, šesť dní pred útokom, zverejnil posledný status. V modlitbe k Allahovi prosil „o odpustenie a oslobodenie z pekla“.

Vraždu spáchal 23. apríla. Kamery ho nasnímali, ako šiel na poludnie na motorke smerom k miestnej provizórnej moslimskej modlitebni. O 14:19 poobede zastal pred policajnou stanicou. Keď zbadal policajnú úradníčku Stéphanie Monferméovú, nasadil si slúchadlá a zaútočil.

Vyšetrovatelia zistili, že si vtedy pustil náboženské piesne, ktoré velebia mučeníkov a svätú moslimskú vojnu džihád. V jeho taške našli modlitebný koberček a korán.

Experti hovoria o zrýchľovaní radikalizácie

Odborníci opisujú, že kým v minulosti dochádzalo k radikalizácii francúzskych moslimov, proces trval dlhšie a budúci útočníci spravidla strávili nejaký čas na Blízkom východe či v severnej Afrike. Ostatných desať rokov sa proces radikalizácie zrýchlil a útočníci už zriedkavejšie odchádzajú získavať skúsenosti do zahraničia.

Štandard o novej generácii francúzskych džihádistov písal pred mesiacom.


Ďalšie články