Zmeniť si pohlavie v dokladoch bude v Česku možné aj bez operácie, rozhodol ústavný súd

Anti Transphobia demonstration in France - 5 May 2024. Transgender. Ilustračné foto: Profimedia.sk

Český ústavný súd rozhodol, že operácia už nebude podmienkou úradnej zmeny pohlavia. Požiadavka chirurgického zákroku a kastrácie kvôli takzvanej statusovej zmene pohlavia je v rozpore s ľudskou dôstojnosťou, uviedol súd v zdôvodnení.

Od polovice roka 2025 si tak budú v Česku môcť ľudia meniť pohlavie v dokladoch aj bez ukončenia reprodukčnej schopnosti. Po novom bude na zmenu pohlavia stačiť oficiálne potvrdenie od zdravotníkov.

Ústavní sudcovia vyhoveli sťažnosti ženy, ktorá sa už dlhodobo aj bez chirurgického zásahu domáhala úradnej zmeny pohlavia na mužské. Odmieta však ukončiť svoju schopnosť reprodukcie, a preto na matrike ani na správnom súde neuspela.

Jeden z trojčlenných senátov ústavného súdu jej podnet podstúpil plénu, teda zboru všetkých ústavných sudcov. Plénum žiadosti vyhovelo výraznou väčšinou. Odlišné stanoviská uplatnili iba dvaja sudcovia z pätnástich.

Pripomeňme, že pokiaľ má muž zmenené pohlavie v dokladoch na ženské, získava prístup do priestorov určených pre ženy ako sú toalety, šatne či sprchy. V prípade, že by muža s písmenom „Ž“ v dokladoch odsúdili za trestný čin do väzenia, putoval by do ženskej väznice.

Pravidlá pre úradnú zmenu pohlavia v ostatných rokoch uvoľnili viaceré štáty Európy. Nemecko, Fínsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Belgicko a ďalšie krajiny umožňujú zmenu pohlavia v dokladoch na základe vyplnenia tlačiva na úrade.


Ďalšie články