Európska únia žaluje firmu AstraZeneca za oneskorené dodávky vakcín

Ursula von der Leyenová závod farmaceutická spoloènos Pfizer Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

AKTUALIZOVANÉ Európska komisia uviedla, že podnikla právne kroky proti britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca za nedodržanie zmluvy o dodávkach vakcín proti ochoreniu COVID-19. Meškajúce dávky spomalili vakcinačné stratégie viacerých európskych štátov. Najviac tých, ktoré si objednali veľa dávok tejto najlacnejšej vakcíny. Medzi ne patrí aj Slovensko. Článok sme doplnili o vyjadrenie AstraZeneca.

Správy od piatich únijných diplomatov, ktoré publikoval minulú stredu portál Politico, sa ukázali ako pravdivé. Európska únia sa rozhodla súdiť s výrobcom vakcín AstraZeneca. Cieľom súdneho konania je uložiť spoločnosti povinnosť poskytovať dávky ustanovené v jej zmluve s EÚ. Členské štáty sa mali do konca minulého týždňa rozhodnúť, či tento proces podporia.

V pondelok sa objavili informácie, že sa Únia konsenzom zhodla na podaní žaloby. Informáciu priniesol portál Deutsche Welle.

„Európska komisia minulý piatok spustila právne kroky proti spoločnosti AstraZeneca,“ uviedol hovorca eurokomisie a dodal, že všetkých 27 štátov EÚ tento krok podporilo.

„Niektoré podmienky zmluvy neboli dodržané a spoločnosť nebola v pozícii, aby mohla prísť so spoľahlivou stratégiou, ktorá zabezpečí včasné dodanie dávok,“ dodal hovorca.

Meškajúce dodávky spôsobili nedostatok vakcín

AstraZeneca mešká s dodávkami už od januára. Veľa členských štátov vrátane Slovenska sa na zakontrahované dávky spoliehalo, a preto si objednalii menšie množstvo mRNa očkovacích látok od Pfizer a Moderny.

Do konca prvého štvrťroka dodala AstraZeneca do EÚ len 30 miliónov dávok namiesto zmluvne stanovených 120 miliónov. Spoločnosť navyše avizovala, že za druhý štvrťrok dodá približne 70 miliónov dávok, hoci si EÚ objednala 180 miliónov dávok.

Právny spor to vyrieši, tešíme sa na spoluprácu, odkazuje spoločnosť

Výrobca vakcín v odpovedi uviedol, že žaloba nie je dostatočne právne podložená.

„AstraZeneca plne dodržiavala prednostnú kúpnu zmluvu s Európskou komisiou a bude sa pred súdom dôrazne brániť. Veríme, že akýkoľvek spor je neopodstatnený, a vítame túto príležitosť, aby sme veci čo najskôr uviedli na pravú mieru,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Firma zároveň uviedla, že sa „teší“ na spoluprácu s Komisiou pri zaočkovaní čo najväčšieho počtu ľudí a zaviazala sa, že do konca apríla dodá európskym štátom takmer 50 miliónov dávok v súlade s marcovou prognózou.


Ďalšie články