Tipy na víkend: zatancujte si so známym súborom a oslávte Deň matiek špeciálnym programom

TRENČÍN – Aj tentoraz sme pre vás pripravili výber najzaujímavejších kultúrnych tipov na nadchádzajúce voľné dni. Ak vás poteší hudba, divadlo či detskí umelci, určite si vyberiete.

Tipy na víkend: zatancujte si so známym súborom a oslávte Deň matiek špeciálnym programom Ilustračná foto. Zdroj: KIC Trenčín

Míľa pre mamu – 11. 5. 2024, od 14:30, Kúpeľné námestie, Trenčianske Teplice

Druhá májová nedeľa patrí všetkým mamičkám. RC Ovečka spolu s Mestom Trenčianske Teplice už 12. rok organizujú jedinečné podujatie, ktoré všetkým mamám a ich deťom prinesie to najvzácnejšie – spoločne strávený čas. 

Na Kúpeľnom námestí v Trenčianskych Tepliciach sa predstavia so svojím programom deti z materských a základných umeleckých škôl, zumba tanečnice, ale aj skautské mažoretky Ladies z Trenčianskych Teplíc.

Na trase Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice bude počas dňa premávať unikátna historická električka, čakajú na vás aj tvorivé dielničky, ukážky líčenia, tombola či elektrické autíčka. Na svoje si príde každý.  Bližšie informácie nájdete tu.

70. výročie FS Družba – 11. 5. 2024, 16:30, Posádkový klub, Trenčín

Folklórny súbor Družba je tu s nami už od roku 1954. V tomto období situácia vo svete nebola ľahká, a preto si ľudia ťažké chvíle spríjemňovali spevom a tancom.

Tento rok oslávi súbor svoje 70. výročie spolu s vami. Pripravte si tanečné topánky a vydajte sa na nezabudnuteľnú cestu tanca, spevu a radosti.

Vstupné: 25 eur. Predpredaj na pokladni v Kultúrno-informačnom centre. Možnosť zakúpiť aj lístky na Spoločenské stretnutie po predstavení (25 eur).

Koncert vokálneho telesa: záverečný koncert festivalu Hudba pod hradom – 12. 5. 2024, 18:00 až 19:15, Evanjelický kostol, Trenčín

Na záver obľúbeného festivalu sa predstaví súbor Schola cantorum z Ružomberka pod vedením Janky Bednárikovej. Podrobnosti a program koncertu nájdete na www.kpvh.sk. Vstupné: 10 eur, pre členov klubu 7 eur. Predpredaj v KIC Trenčín.

MDT (W. Shakespeare): Veselé paničky Windsorské – 12. 5. 2024, 18:30 až 20:10, Hviezda, Trenčín

Brilantná komédia Veselé paničky Windsorské od skvelého Williama Shakespeara dokazuje, že príbeh z čias kráľovnej Alžbety by mohol byť pokojne aj epizódou zo súčasnosti. Veď stále sú medzi nami povaľači, špekulanti, žiarlivci a záletníci.

Predseda Falstaff sa zištne rozhodne získať si priazeň dvoch vysoko postavených dám – Pageovej a Fordovej. Manžel pani Fordovej je veľmi žiarlivý a situáciu rieši vlastnými metódami. Šikovné panie z Windsoru však všetkým dokážu, že ani vysokopostavený človek si nemôže dovoliť čokoľvek a pravda raz vyjde najavo. 

Všetko, čo uvidí divák v hre, sa môže stať aj v súčasnosti u nás. Bez zbytočného modernizovania príbehu môže niekto spoznať vo Falstaffovom konaní metódy súčasných politikov, iní zistia, že aj keď sa mení doba, ľudstvo ostáva vo svojej podstate stále rovnaké.

Nevšedné historizujúce kostýmy pôsobia nadčasovo, pripomínajú nám obdobie, v ktorom bola hra napísaná, no zároveň na nich pozorujeme jasné kontúry súčasnej módy, čo odkazuje na aktuálnosť témy.

Vstupné: 16 eur

Míľa pre mamu. Zdroj: Mesto Trenčianske Teplice
70. výročie FS Družba. Zdroj: KIC Trenčín
Súbor Schola cantorum. Zdroj: KIC Trenčín
MDT-Veselé paničky Windsorské. Zdroj: KIC Trenčín

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac