Zásahová policajná jednotka má nové posily: štvornohých strážcov zákona

ŽILINA – Novou posilou zásahovej jednotky Mestskej polície v Žiline je skúsený kynológ a rodený Žilinčan Jozef Hramec. Porozprával nám o svojej výnimočnej práci, ktorú vníma ako poslanie.

služobný pes mestská polícia žilina Zľava sú: Rambo, Gideon a Travis. Nad nimi Jozef Hramec. Foto: archív JH

Koľko rokov ste už psovodom a aké sú vaše najväčšie úspechy v tejto práci?

Od 1. apríla pracujem v Mestskej polícii Žilina a v septembri tohto roku to bude 31 rokov, čo sa venujem kynológii. Spočiatku som robil záchranársku pátraciu kynológiu. Bol som niekoľkonásobným majstrom Slovenska a medzinárodným majstrom Slovenska a na majstrovstvách sveta vo vyhľadávaní zavalených osôb v ruinách som obsadil bronzovú priečku. No a ako jediný Slovák som sa štyrikrát zúčastnil na záchranárskych misiách po zemetraseniach z celkového počtu päť, ktoré boli aj so psovodmi.

Ako beriete svoju prácu?

Je to pre mňa poslanie. Robím to s láskou. Kolegovia mi niekedy s úsmevom povedia, či ešte viem rozprávať, alebo už budem štekať. Veľmi ma baví byť psovodom. Najlepšie je, keď sa pri zákroku nemusí použiť násilie a agresora spacifikuje už len prítomnosť policajného psa, ktorý budí rešpekt.

Zažili ste aj útok na svoju osobu a na vášho psa?

Bolo to v roku 2010, keď fanúšikovia Hajduku Split na Hlinkovom námestí v centre mesta hádzali na nás sklenené pivové krígle. Vtedy sme museli pod ochranným štítom (takzvaná korytnačka) chrániť nielen seba, ale aj služobných psov, ktorých sme následne z akcie stiahli, lebo po dlažbe posypanej črepinami sme ich nemohli nechať ísť, aby sa nedorezali.

Akých psov máte teraz pri sebe ako člen zásahovej policajnej jednotky?

Mám dvoch nemeckých ovčiakov (K9 Travis a K9 Rambo) a jedného amerického bandoga (K9 Gideon). Ten sa celý menom volá Irak Red Cross Bandog. Preto skratka K9, čo je celosvetové označenie psovodskej jednotky, lebo spolupracujeme aj s americkými policajnými špeciálnymi jednotkami.

Na čo budú vaše psy využívané v rámci zákrokov?

My podľa zákona o obecnej polícii môžeme použiť zviera ako donucovací prostriedok na udržanie poriadku. Nemáme oprávnenie s pomocou psa hľadať drogy, výbušniny, bankovky a podobne. Travis, Rambo a Gideon absolvovali výcvik, vedia zvládnuť všetko, čo sa od nich žiada, ale každý z nich má svoju špecifikáciu.

Travis sa viac hodí na akcie s masou návštevníkov. Počítame s ním na blížiacom sa podujatí Staromestské slávnosti. Rambo a Gideon sú skôr použiteľní na výtržnosti, krčmové bitky a interiérové zákroky.

V dňoch 9. a 10. mája ste sa vo Vrakúni zúčastnili na medzinárodnom cvičení policajných a armádnych psovodov z deviatich európskych krajín. Ako to dopadlo?

Veľmi dobre, Travis, Rambo a Gideon patrili podľa hlavného rozhodca k najlepším psom na tejto akcii. Absolvovali sme osem modelových situácií, ktoré boli zamerané na výtržnosti, ozbrojených páchateľov a podobne, akurát s tým rozdielom, že ja som to urobil s každým z mojich troch psov, takže celkovo 24-krát. Organizoval to môj kolega Csaba Csicsay z Mestskej polície v Dunajskej Strede pod hlavičkou organizácie CSI-KO.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac