Pri Charkove sa možno začala rozhodujúca bitka. V zálohe nám nezostal nikto, priznal Budanov

​'V' sign on Russian military vehicles in the Kharkiv region. Ruská vojenská technika v Charkovskej oblasti. Foto: Profimedia.sk

Bojová atmosféra v Charkovskej oblasti na Ukrajine sa od začiatku ruskej ofenzívy v tejto lokalite od 10. mája dramatizuje doslova bezprecedentným tempom.

Šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov v utorkovom vyjadrení pre denník New York Times priznal, že „situácia je na hrane“. Dodal, že „každou hodinou sa táto situácia približuje ku kritickej“.

Ukrajinská armáda sa podľa neho snaží presunúť jednotky z iných oblastí frontovej línie, aby posilnila svoju obranu na severovýchode, ale je pre ňu ťažké nájsť personál.

„Všetky naše sily sú buď tu, alebo v Časivom Jare. Využili sme všetko, čo máme. Žiaľ, v zálohe nám nezostal nikto,“ povedal Budanov z bunkra v Charkovskej oblasti.

Podľa tajomníka ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Olexandra Lytvynenka, na ktorého sa odvoláva agentúra UNIAN, zhromaždila Ruská federácia na hraniciach s Charkovským regiónom asi 50-tisíc vojakov.

Najrýchlejší postup od začiatku vojny?

Rusom sa podľa denníka Washington Post v priebehu niekoľkých dní podarilo napredovať  zhruba o osem kilometrov a môže tak ísť o najrýchlejší postup útočníkov od začiatku vojny vo februári 2022.

Štandard v pondelok s odvolaním sa na ukrajinských a západných expertov napísal, že Rusom sa podarilo dobyť minimálne desať dedín v tejto oblasti za tri dni. To už neplatí, keďže podľa ukrajinského projektu DeepState najnovšie padla aj dedina Lukianci.

Ruská armáda navyše uviedla, že jej sily získali kontrolu nad západnou a severnou časťou mesta Vovčansk, napísala v utorok ruská štátna agentúra TASS. Ukrajinci to však popreli.

„Ak budú Rusi pokračovať v postupe, mohli by sa opäť dostať na delostrelecký dosah Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta,“ skonštatoval Washington Post, podľa ktorého by bol pád tohto mesta najhorším scenárom vôbec.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami