Objavili sa nové fakty. Po spáchaní pokusu o atentát niekto mazal komunikáciu páchateľa

Tlaèová konferencia na Úrade vlády SR o bezpeènostnej situácii na Slovensku Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar a námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí Pavol Gašpar počas tlačovej konferencie na tému "Bezpečnostná situácia na Slovensku" 19. mája 2024 v Bratislave. Foto: Martin Baumann / TASR

SLEDUJEME ONLINE

Na premiéra Roberta Fica bol v stredu popoludní v Handlovej po rokovaní vlády spáchaný neúspešný pokus o atentát. Predsedu vlády následne niekoľko hodín operovali v banskobystrickej nemocnici. Prognóza vývoja jeho zdravotného stavu je stále neistá.

Zo streľby na premiéra je už obvinený 71-ročný Juraj Cintula z Levíc. Za úkladnú vraždu z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu mu hrozí väzenie 25 rokov až doživotie.

NEDEĽA

17:41 V stredu bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

Situáciou po atentáte sa má 22. mája pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu. V nedeľu to avizoval vicepremiér Robert Kaliňák. Na budúci týždeň bude zvolaný aj parlamentný brannobezpečnostný výbor, kde majú poslanci dostať podrobnejšie informácie. Oznámil to predseda výboru Tibor Gašpar.

O zvolanie Bezpečnostnej rady SR požiada minister podpredsedníčku rady Denisu Sakovú aj v kontexte nových informácií o tom, že páchateľ atentátu nemusel byť osamelým vlkom. „Chceme si zhrnúť všetky informácie spravodajských služieb, Policajného zboru, určite pripraviť opatrenia najmä v súvislosti s ochranou inštitúcií a zariadení, ktoré majú strategický význam,“ načrtol Kaliňák.

Výstupom bezpečnostnej rady by mohli byť podľa vicepremiéra aj návrhy prípadných legislatívnych opatrení, kde možno posilniť ochranu. „Pretože len legislatívne opatrenie môže garantovať, že ochrana sa bude týkať všetkých rovnakou mierou,“ zdôvodnil. Otvoriť treba podľa neho aj diskusiu o tom, ako viac penalizovať aj „verbálne útoky vysokého stupňa nenávisti“.

Parlamentný výbor bude podľa Gašpara zvolaný po dohode s ministrom vnútra. Poslanci sa na ňom majú ešte podrobnejšie informovať o všetkých skutočnostiach, ktoré by mali vedieť ako volení zástupcovia občanov, prípadne k situácii zaujať stanovisko. „Z môjho pohľadu je ten doterajší proces, ktorý tu prebieha, nastavený dobre. Je to značne široký záber pre bezpečnostné zložky a, ako som už povedal, tá situácia je výnimočná,“ komentoval. Dodal, že žiadne zľahčovanie nie je na mieste.

Vicepremiér poukázal na to, že v parlamentnom výbore sa stretáva koalícia i opozícia. „To znamená celé politické spektrum, ktoré dnes má jedinú úlohu, a to je upraviť naše pravidlá do budúcna, aby sme predišli takejto situácii, ako sa stala tento týždeň,“ doplnil.

16:40 U atentátnika nešlo o čin „ojedinelého vlka“

Najnovšou informáciou, ktorú potvrdil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, je, že polícia pracuje aj s verziou, že u atentátnika nešlo o čin „ojedinelého vlka“, keďže po útoku mal do dvoch hodín vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti. „Preto pracujeme aj s verziou, že nešlo o samostatný čin,“ dodal.

Vyvrátil však, že by s útočníkom spolupracovali dvaja ľudia, ktorí držali zábranu, za ktorou sa nachádzal útočník. Išlo podľa neho o slepú ženu a jej nepočujúceho partnera a po prešetrení sa nepotvrdilo, že by pomáhali útočníkovi.

11:15 Premiér je mimo ohrozenia života

Premiér Robert Fico je mimo ohrozenia života. Jeho stav je naďalej vážny. V nedeľu o tom informoval vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer).

„Na základe ranného konzília lekárov môžeme konštatovať, že pacient je momentálne mimo stavu ohrozenia života. Jeho stav je naďalej veľmi vážny a potrebuje dlhú dobu a pokoj na rekonvalescenciu. Pevne veríme, že všetko pôjde dobrým smerom,“ uviedol námestník.

Vicepremiér doplnil, že prevoz predsedu vlády do inej nemocnice v najbližšom období nie je plánovaný ani možný. Vzhľadom na stabilný zdravotný stav premiéra s pozitívnou prognózou avizoval, že ďalšie dni bude o situácii informovať nemocnica v pravidelných stanoviskách.

„Všetci veríme, že jeho fyzická konštitúcia je natoľko silná, aby sme každý deň mohli veriť v jeho skoré zotavenie, i keď to budeme určite počítať minimálne na týždne,“ doplnil Kaliňák. Cesta za rekonvalescenciou bude podľa neho ťažká a bolestivá.

5:47 Matovičovo hnutie je extrémistické, reaguje minister vnútra

Minister vnútra v reakcii na výzvu Igora Matoviča, aby odstúpil, označil hnutie Slovensko za extrémistickú skupinu ľudí. „Dnes sme v priamom prenose videli, prečo je Slovensko rozdelená a krvácajúca krajina,“ povedal Šutaj Eštok vo videu zaslanom médiám a dodal, že s Matovičom už nemá o čom diskutovať.

Hnutie Slovensko a jeho predseda Matovič sa podľa neho definitívne vylúčili zo spoločnosti ľudí, ktorí vyznávajú elementárne hodnoty demokracie a pokojného spolužitia národa. Zdôraznil, že ak sa politici po atentáte na niečom zhodli, tak na tom, že by sa nemal využívať na stranícku propagandu a nemal by podnecovať nenávisť a rozdeľovať ľudí. „Igor Matovič ponúkol pravý opak,“ povedal podľa Sme.

Dodal, že sa čuduje médiám, „že dávajú v tomto čase priestor tomu najväčšiemu zlu v slovenskej politike, ktoré nesie primárnu zodpovednosť za aktuálny stav v krajine“.

Matúš Šutaj Eštok. Foto: Pavel Neubauer/TASR

5:30 Matovič vyzval ministra vnútra, aby odstúpil

Hnutie Slovensko vyzvalo ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas), aby odstúpil. Zároveň vyzvalo vládu na stiahnutie „provokatívnych“ návrhov zákonov, najmä zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR).

Podľa predsedu hnutia Igora Matoviča má tak koalícia potvrdiť, že výzvy k pokoju po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer) myslí vážne. Zároveň potvrdil účasť na stretnutí strán v Prezidentskom paláci.

Minister vnútra podľa hnutia vzhľadom na atentát vo funkcii zlyhal a mal by odstúpiť, alebo by ho mala stiahnuť vláda. „Matúš Šutaj Eštok by mal vytiahnuť hlavu z piesku, prijať politickú zodpovednosť a ako prejav úcty voči premiérovi a v úcte voči voličom, ktorým sľúbil bezpečnejšie a pokojnejšie Slovensko, vzhľadom na to, že exemplárne zlyhal, by mal okamžite zo svojej funkcie odstúpiť,“ vyhlásil Matovič.

Podľa lídra hnutia neexistuje väčší a explicitnejší dôkaz zlyhania ministra vnútra ako atentát na premiéra. Poukázal na to, že premiér ho verejne upozornil na riziko útoku na vládneho politika. Šéf rezortu mal podľa neho zabezpečiť preventívne opatrenia, napríklad zrušiť výjazdové rokovania vlády. Odstúpiť by mal podľa neho aj z úcty k premiérovi. Matovič opätovne atentát odsúdil.

SOBOTA

19:44 Cintula sa mal nebezpečne vyhrážať šéfovi JDS

Atentátnik na premiéra Juraj Cintula sa v minulosti dvakrát stretol aj so šéfom Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michalom Kotianom a nezaobišlo sa to bez vážnych vyhrážok. Vo svojom texte to uviedol portál Pluska, pre ktorý sa funkcionár exkluzívne vyjadril. Viac sa dočítate v článku Štandardu.

15:46 Pred nemocnicou sa zišlo zhromaždenie na podporu Fica

Pred Fakultnou nemocnicou s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde leží premiér Robert Fico (Smer-SD), sa zišlo zhromaždenie na jeho podporu. Zhromaždenie sa konalo o druhej hodine a bolo vopred ohlásené. Agentúre SITA to potvrdila mestská polícia. Jeho účastníci tiež chceli vyjadriť vďaku lekárom a zdravotníckemu personálu, ktorí sa o Fica starajú.

Účastníkov bola odhadom asi stovka, prišli i niekoľkí členovia občianskeho združenia Brat za brata či aktivista Marek Šoun. Pre zhromaždených polícia vyhradila priestor pri fontáne medzi riaditeľstvom a poliklinikou nemocnice, daný priestor ohradila páskou. Nemocnica naďalej ostáva prísne strážená. Zhromaždenie bolo pokojné.

Foto: Facebook/Brat za brata

15:01 Kaliňák: Nepoznám veľa takých silných ľudí ako Fico

„Jeho zranenie je extrémne bolestivé, no ja nepoznám veľa takých silných ľudí ako je on, takže ak niekto dokáže toto zvládnuť, je to on,“ povedal minister obrany pre TA3. Predsedovi vlády mala pomôcť aj nadštandardná fyzická kondícia.

„Štyri strelné poranenia, ktoré premiér v stredu utrpel, spôsobili rozsiahle zranenia. Dve z nich boli ľahkého charakteru, jedno stredné a jedno veľmi ťažké,“ ozrejmil následky vystrelených projektilov vicepremiér.

„Aktuálne sa však už dostávame do fázy, keď telo vyčerpalo zásoby svojich obranných mechanizmov, preto je veľmi dôležité, aby lekári mali liečbu správne nastavenú a aby sa im podarilo zvládnuť všetky komplikácie, ktoré sú však nevyhnutné,“ dodal Kaliňák.

14:40 Útočník Juraj Cintula bude stíhaný väzobne

Juraj Cintula mieri do väzby. Špecializovaný trestný súd v Pezinku vyhovel žiadosti prokurátora Generálnej prokuratúry SR, ktorý pre atentátnika žiadal preventívnu a útekovú väzbu.

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa v sobotu od 11:00 rozhodovalo o vzatí 71-ročného útočníka do väzby. Polícia ho zadržala bezprostredne po stredajšom útoku v Handlovej, na súd ho eskortovali krátko pred začatím pojednávania za prísnych bezpečnostných opatrení.

Generálna prokuratúra SR navrhovala pre obvineného väzbu z dôvodu možného úteku, ako aj z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti. Muža obvinili z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.

12:31 Kaliňák: V Banskej Bystrici sa udialo niekoľko zázrakov

Ranné konzílium lekárov zhodnotilo, že premiérov stav je stabilizovaný, no naďalej vážny. Na sobotnom tlačovom brífingu spred banskobystrickej nemocnice to uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas).

„V Banskej Bystrici sa za posledné dni udialo niekoľko zázrakov,“ povedal zas po jej boku minister obrany Robert Kaliňák s tým, že pochádzajú z rúk personálu nemocnice.

Premiér je podľa Kaliňáka pri vedomí, no jeho stav vraj momentálne neumožňuje prevoz. Opätovne sa poďakoval za ponuky pomoci zo zahraničia.

„Operácia prispela k tomu, že sme bližšie k pozitívnej prognóze,“ doplnil Kaliňák s tým, že v prvých hodinách bola prognóza, naopak, „veľmi, veľmi zlá“.

Kaliňák stále nepovedal, či sa Smer zúčastní na stretnutí parlamentných politických strán v Prezidentskom paláci. Najprv chce o stanovisku informovať prezidentku Zuzanu Čaputovú. Zopakoval, že návrhu na zvolanie okrúhleho stola rozumie.

12:18 Kaliňák a Dolinková avizujú brífing

Vicepremiér Kaliňák a ministerka zdravotníctva Dolinková avizujú o 12:30 tlačovú besedu pred nemocnicou v Banskej Bystrici. Podľa Kaliňáka sa zatiaľ nedá čakať, že by premiéra Fica počas víkendu alebo v pondelok previezli do inej nemocnice.

10:35 Súd v Pezinku bude rozhodovať o väzbe pre atentátnika

Od 11:00 bude sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku rozhodovať o väzbe pre Juraja Cintulu.

Pred bránou súdu čakajú novinári a v okolí budovy platia extrémne prísne bezpečnostné opatrenia. Areál súdu je pre verejnosť a médiá uzavretý.

Prokurátor žiada pre atentátnika väzbu, čomu súd podľa všetkého vyhovie.

Na snímke prevoz obvineného muža Juraja C. na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v sobotu 18. mája 2024. Foto: Martin Baumann/TASR

PIATOK

20:45 Pápež poslal list Čaputovej, modlí sa za uzdravenie premiéra

Pápež František poslal v súvislosti s útokom na premiéra list prezidentke SR Zuzane Čaputovej. V liste vyjadril blízkosť a solidaritu Slovensku. Zdôraznil, že smutnú správu o atentáte na predsedu vlády prijal s bolesťou.

„Odsudzujem tento zbabelý násilný čin a uisťujem vás o mojich modlitbách k Pánovi za skoré uzdravenie a zotavenie pána premiéra,“ uviedol pápež v liste.

Vyjadril tiež blízkosť a solidaritu slovenskému národu v tomto okamihu skúšky. „Zvolávam naň požehnanie Všemohúceho, aby vo vašej krajine vládli svornosť a pokoj,“ doplnil.

18:00 Premiérov stav je stále veľmi vážny, tvrdí Kaliňák

„Práve som sa vrátil z Banskej Bystrice, kde predseda vlády absolvoval druhú operáciu, ktorou verím, že sme sa opäť posunuli o malý krôčik k pozitívnej prognóze,“ povedal Robert Kaliňák na sociálnej sieti.

Nasledujúce dva až tri dni budú podľa podpredsedu vlády pre zotavenie premiéra kľúčové.

„Je nepochybné, že naša spoločnosť potrebuje zmier,“ dodal Robert Kaliňák. No kým sa podľa neho spoločnosť nevysporiada s rétorikou médií a politikov, ktorá bola „dennodenne postavená na označovaní Roberta Fica za zločinca, mafiána, vraha, diktátora, Putinovho sluhu a zlo, ktoré treba zastaviť“, nedá sa podľa podpredsedu vlády ísť ďalej.

14:49 Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne ŠTS

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža, ktorý v stredu viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica. O návrhu na vzatie obvineného do väzby bude v sobotu (18. 5.) rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Informovala o tom hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

„Prokurátor žiada pre obvineného väzbu z dôvodu možného úteku, ako aj z dôvodu pokračovania v trestnej činnosti, teda útekovú a preventívnu väzbu,“ priblížila hovorkyňa. Sudca pre prípravné konanie určil termín výsluchu na sobotu doobeda. „O rozhodnutí sudcu budeme informovať,“ podotkla.

Návrh prokurátora Generálnej prokuratúry SR na vzatie obvineného Juraja Cintulu do väzby prevzal ŠTS v piatok o 13:39. Muž je obvinený z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu.

13:45 Slovensko dostalo ponuky na lekársku pomoc z viacerých štátov

Minister obrany uviedol, že si ponuky váži. „Všetci vrátane predsedu vlády máme absolútnu dôveru v kapacity, ktorými disponuje Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Tím je vysoko odborný,“ skonštatoval.

Aj prevoz do nemocnice v Bratislave bude podľa jeho slov možný až „v kvalite rekonvalescencie, ktorú ešte pacient nedosiahol“.

13:36 Fico dokáže robiť obmedzené politické rozhodnutia

„Premiér je vo vážnom stave, takže jeho možnosti komunikovania sú limitované, ale stále je premiérom. Komunikuje, ako mu to možnosti dovoľujú, ale komunikuje,“ doplnil minister obrany.

„V tejto chvíli som sa nemal možnosť ešte nad touto ponukou pani prezidentky zamyslieť, pretože som ani o tom nemal možnosť komunikovať s pánom premiérom,“ odpovedal minister obrany na otázku, či sa Smer zúčastní na stretnutí politických strán s prezidentkou.

13:19 Fico absolvoval dvojhodinový chirurgický zákrok

Jeho stav je naďalej veľmi vážny, ale operácia umožnila zlepšenie hojenia strelných poranení, konštatoval Robert Kaliňák. Smer vývoja zdravotného stavu premiéra bude podľa neho možné určiť až o niekoľko dní.

„Je tam progres. Ešte stále je to vážne, ale nádejné,“ zhodnotil Kaliňák premiérov stav. „Zistenia sú pozitívne. Prvý zákrok bol urobený dobre, takže teraz je to už len o sile organizmu,“ povedal.

O ďalšom zákroku u Roberta Fica rozhodlo konzílium lekárov, odstránili mu nekrotické tkanivo, ktoré ostalo po strelnom poranení. Podľa riaditeľky banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníkovej ide o bežný zákrok pri tomto type poranenia. 

Pacient je stabilizovaný, pri vedomí, leží na ARO oddelení, spresnila Lapuníková na spoločnom tlačovom brífingu s ministrom obrany. Potvrdila, že premiérov stav je vážny. 

13:09 Žilinka vyzval na profesionálnu zdržanlivosť

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vyzval v súvislosti s informovaním a komentovaním okolností atentátu na premiéra na profesionálnu zdržanlivosť. „V záujme nezvyšovania napätia a polarizácie spoločnosti musí byť verejnosť informovaná výlučne vecne a o faktoch poskytnutých kompetentnými zodpovednými orgánmi,“ zdôraznil šéf generálnej prokuratúry.

Chápe prácu médií a snahu o maximálne informovanie verejnosti, vyzýva však zároveň na rešpektovanie toho, že prípravné trestné konanie je konanie neverejné. „Odmietam preto snahy o takzvané vyšetrovanie v priamom prenose,“ upozornil.

Poukázal na to, že najmä v počiatočnej fáze trestného konania je zverejňovanie rôznych „odborných“ hodnotení a analýz bez akejkoľvek zodpovednosti či prezentovanie svedectiev a informácií o obvinenej osobe mimoriadne škodlivé, pretože môže negatívnym spôsobom ovplyvniť objasnenie a vyšetrenie veci.

12:23 Fico absolvoval CT vyšetrenie

Premiér Robert Fico údajne v piatok absolvoval CT vyšetrenie, ktoré vraj dopadlo dobre. Na sále mu čistia ranu a urobia mu preväzy. Informoval o tom Denník N.

12:13 Premiér naďalej ostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti

Predseda vlády Robert Fico naďalej zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. TASR o tom informoval Úrad vlády (ÚV) SR s tým, že ďalšie informácie o jeho stave poskytne verejnosti, keď to situácia umožní.

ÚV v tejto súvislosti opätovne žiada médiá, politikov aj verejnosť, aby pri uvádzaní stanovísk vychádzali z oficiálne komunikovaných informácií a overovali si fakty. „Aj po štvrtkovej (16. 5.) tlačovej konferencii členov vlády a bezpečnostných zložiek sa v mediálnom priestore objavili nesprávne a zavádzajúce informácie,“ upozornil s tým, že zavádzajúce či klamlivé stanoviská alebo špekulácie nepomáhajú k upokojeniu situácie a zbytočne prispievajú k napätiu a rozdeľovaniu spoločnosti.

Úrad zároveň žiada médiá, aby obmedzili diskusie na stránkach a sociálnych sieťach a upustili od relácií s konfrontačným či konfliktným obsahom týkajúcich sa atentátu na predsedu vlády.

Robert Kaliňák na neskoršej tlačovej konferencii informoval, že premiér naďalej zostáva na ARO oddelení.

11:52 Atentátnici nemôžu paralyzovať fungovanie štátu, tvrdí Pellegrini

Pellegrini: Bolo by správne vyslať signál, že atentátnici a teroristi nemôžu paralyzovať fungovanie štátu. Inak by to bolo akoby potvrdením, že toto je recept na paralyzovanie krajiny, tvrdí.

Zvolený prezident Peter Pellegrini to uviedol v relácii televízie Ta3 Mimoriadna téma dňa. Národná rada nemôže podľa neho vyslať signál, že ak niekto nesúhlasí s legislatívou, ktorá je v nej prejednávaná, tak stačí postreliť niekoho z poslancov či členov vlády.

Reagoval tak na otázku týkajúcu sa prerušenia rokovania parlamentu, pričom jeden z koaličných partnerov, SNS, nástojí na tom, že legislatívne procesy v parlamente, ktoré sa týkajú napríklad zmien vo verejnoprávnom telerozhlase či medveďov, neznesú odklad. Rokovanie NR SR je momentálne prerušené do utorka 21. mája, a to v kontexte atentátu na premiéra Roberta Fica.

09:34 Orbán sa modlí za Fica

Slovenský premiér Robert Fico bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch. Eurovoľby a voľby amerického prezidenta rozhodnú totiž o otázkach vojny a mieru, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávne Kossuth Rádió.

Dodal, že za Fica, ktorý je medzi životom a smrťou, sa modlia.

„Pamätám si, keď v Srbsku zastrelili bývalého premiéra Zorana Djindjiča. Tá oblasť Európy bola považovaná za nebezpečný región. Všetci boli vtedy šokovaní a zdesení. Európa teraz dospela tam, že miera násilia stúpla. Nikto sa tomu nesmie čudovať,“ zdôraznil Orbán v súvislosti s atentátom na Fica.

08:23 Svedkovia útoku na premiéra i jeho rodina potrebujú od ľudí podporu

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica, ako i jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie, sú totiž najviac zasiahnutí. Upozornil na to riaditeľ občianskeho združenia IPčko Marek Madro.

„Mali možnosť prežívať vlastné ohrozenie života, ale aj vlastné ohrozenie budúcnosti či presvedčení o tom, ako bude vyzerať niečo, na čo sa spolu tešili a podobne. Mohlo to tak zatriasť ich životom, že si uvedomujú, že oni sami mohli byť obeťami, že stačil iba kúsok a mohli stratiť život,“ skonštatoval.

Poukázal na to, že istá časť spoločnosti sa vysmieva z reakcií osôb na mieste incidentu. Upozornil na to, že svedkovia od ľudí potrebujú podporu, pochopenie, konkrétnu pomoc a uistenie, že na nich myslíme a že im chceme byť na blízku. „Zažili si naozaj niečo, čo sa ťažko formuluje, čo otriasa základmi života,“ dodal.

ŠTVRTOK

22:30 Atentátnika, ktorý strieľal na Roberta Fica, v minulosti sledovala ŠtB 

Atentátnika, ktorý strieľal na Roberta Fica, v minulosti sledovala ŠtB za jeho otvorené protikomunistické postoje. Jeho spis evidovali pod krycím menom „Ďuro“.

Juraj Cintula, ktorý sa pokúsil o atentát na premiéra Roberta Fica, bol aktívny v protirežimových aktivitách pred rokom 1989, čo si vyslúžilo pozornosť Štátnej bezpečnosti (ŠtB), píše portál Aktuality.sk.

Jeho meno sa dá nájsť vo zväzkoch ŠtB na webovej stránke Ústavu pamätí národa. Údaje však nie sú k dispozícii, keďže sa na ne vzťahuje informačné embargo Generálnej prokuratúry SR. Jeho aktivity zahŕňali organizovanie štrajkov a šírenie protikomunistických materiálov. 

21:20 Po atentáte na Fica zvažuje Fidesz reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete. Tón diskusných príspevkov na internete vraj dospel do kritického bodu, keď musí zasiahnuť štát. Vyplýva to z rozhovoru predsedu parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Mátého Kocsisa pre komerčnú rozhlasovú stanicu Inforádió.

Bolo by potrebné premyslieť, ako by bolo možné právne viac sankcionovať nevraživé komentáre, a aj médiá by sa mali zamyslieť nad tým, či nechajú zaplavovať svoje platformy komentármi anonymných šíriteľov nenávisti, povedal Kocsis.

20:35 Reakcia Ficovho ochrancu bola veľmi slušná, hovorí bývalý policajt

Reakcia Ficovho ochrancu bola veľmi slušná, hovorí bývalý policajt a osobný strážca. Chválil rýchlosť jeho reakcie. Ochranná služba slovenského premiéra Roberta Fica pri stredajšom atentáte na neho vedela, čo má robiť, a nedopustila sa veľa chýb, tvrdí bývalý český policajt a osobný strážca vo vojnových zónach Zdeněk Charvát.

Zakladateľ spoločnosti Hard Task, ktorá cvičí verejnosť a ozbrojené zložky v streľbe a taktike, sa tak vyjadril v podcaste Kontext spravodajského portálu iDNES.cz.

Rýchlosť, s ktorou strážcovia reagovali na streľbu, bola podľa Charváta „veľmi slušná“. „Strelec vytasil zbraň zo skrytého nosenia, než vystrelil, za 0,8 sekundy. Ochranca reagoval v 1,2 – 1,1 sekundy, za asi 0,3 sekundy. Viete čo je to 0,3 sekundy? Ak sa nemýlim, všetkých päť výstrelov padlo za 2,5 sekundy. Takáto rýchlosť reakcie je veľmi slušná,“ skonštatoval Charvát.

18:05 Atentátnik Juraj Cintula už má svoju obhajkyňu

Atentátnik Juraj Cintula už má svoju obhajkyňu. Portál Startitup informuje, že je ňou advokátka Martina Čierna z Nitry, ktorá bola vygenerovaná ex offo, čiže z úradnej moci.

„Áno, prevzala som zastupovanie Juraja C., bola som vygenerovaná ex offo. Poviem vám len to, že som to prevzala,“ povedala pre portál.

Na otázku, či sa už s obvineným stretla a či už si naštudovala jeho prípad, odpovedať odmietla so slovami, „už sa nebudem k ničomu vyjadrovať“. Na to, kedy bude doručený návrh na väzobné stíhanie obvineného, odpovedať nevedela.

17:56 Slovenské a české odbory spoločne odsúdili útok na premiéra Fica

Slovenské a české odborové združenia ostro odsúdili stredajší politicky motivovaný útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Po stretnutí v českých Horních Počernicích to v spoločnom vyhlásení uviedli prezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová a predseda Česko-moravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Josef Středula.

„Pre odborárov je násilie neprípustné a odsúdeniahodné, nech prichádza odkiaľkoľvek. Násilie nemá miesto v žiadnej civilizovanej diskusii alebo riešení konfliktov. Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, podnecujú spoločenský chaos a nenávisť v spoločnosti, rozpoltenosť v názoroch a postojoch,“ zdôraznili.

16:59 Streľbu dozoruje oddelenie závažnej kriminality generálnej prokuratúry

Útok na premiéra Roberta Fica dozoruje oddelenie závažnej kriminality Generálnej prokuratúry SR. Viac informácií nateraz nemôže poskytnúť vzhľadom na aktuálne prebiehajúce procesné úkony. Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

16:54 SIS odsúdila útok na premiéra

Slovenská informačná služba (SIS) ostro odsúdila útok na predsedu vlády Roberta Fica. Zároveň sa pridala k výzvam určeným verejnosti, aby nešírila konšpirácie a nenávistné prejavy v mediálnom prostredí a dopriala priestor a čas na prácu všetkým bezpečnostným zložkám štátu. SIS o tom informovala na sociálnej sieti.

16:14 PS navrhuje 100 dní pokoja, teda zdržanie sa politických útokov

Progresívne Slovensko navrhuje 100 dní pokoja. Žiadajú, aby sa všetci zdržali akýchkoľvek politických útokov či krokov a návrhov v oblastiach, ktoré najviac polarizujú spoločnosť. Uviedol to predseda PS Michal Šimečka s tým, že v mene PS praje predsedovi vlády Robertovi Ficovi a jeho blízkym veľa sily a čo najskoršie zotavenie.

Ako Šimečka vyhlásil, nebol to len útok na slovenského premiéra, ale aj útok na celú demokraciu a Slovensko ako také. „Niečo také hrozné sa nikdy nemalo stať,“ dodal predseda PS, ktorý súčasne ocenil štvrtkové gesto a výzvu na zmierenie od prezidentky Zuzany Čaputovej a novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

„Zo všetkého najviac potrebujeme ukončiť špirálu vzájomných útokov a obviňovania sa a musíme k tomu prispieť všetci,“ dodal Šimečka s tým, že PS po stredajšej udalosti skončili kampaň do Európskeho parlamentu a iné politické aktivity a sústredia sa na podporu politickým partnerom na upokojenie situácie. Súčasne informoval, že PS prijíma pozvanie Pellegriniho a Čaputovej na stretnutie lídrov politických strán v parlamente.

15:42 Pellegrini: Zdravotný stav premiéra je stále vážny, chvíľu som s ním komunikoval

Zdravotný stav premiéra po stredajšom útoku je naďalej veľmi vážny. Uviedol to zvolený prezident Peter Pellegrini po návšteve Roberta Fica v banskobystrickej nemocnici. Nakrátko spolu podľa jeho slov komunikovali.

„Bolo mi umožnené hovoriť s ním len niekoľko minúť, pretože si jeho aktuálny stav vyžaduje pokoj bez ďalších vonkajších rušivých vplyvov,“ povedal. Verí v jeho skorú rekonvalescenciu.

Zvolený prezident zároveň poďakoval zdravotníckemu personálu a vedeniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. „Pred premiérom sú najťažšie a najdôležitejšie hodiny a dni,“ dodal.

Opakovane vyzval ľudí na zastavenie šírenia nenávisti. Treba podľa jeho slov spájať rozdelené Slovensko.

„Je potrebné, aby sme si spoločne naprieč celou krajinou bez rozdielu našich politických názorov, vierovyznania alebo čohokoľvek iného uvedomili, že sme na Slovensku prekročili jednu červenú čiaru, ktorú sme nikdy od vzniku našej krajiny neprekročili,“ uzavrel.

15:30 Česká polícia zvýšila ostražitosť na šampionáte v hokeji

V reakcii atentát česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji, a to najmä v Ostrave, kde hrá aj slovenský tím. Potvrdil to hovorca Policajného prezídia ČR Jakub Vinčálek. Dodal, že po útoku absolvovali školenie o bezpečnosti aj českí politici.

Policajný prezident hovoril krátko po útoku o prijímaných opatreniach s riaditeľom Ochrannej služby PČR a počas dňa o téme v širších súvislostiach rokoval v rámci pravidelnej porady prezídia s krajskými riaditeľstvami a ďalšími útvarmi polície.

S informáciami o útoku pracujú od stredy podľa Vinčálka aj velitelia bezpečnostných opatrení v rámci šampionátu v ľadovom hokeji, ktorý sa tento rok odohráva v Prahe a v Ostrave. Slovenskí reprezentačný tím hrá v základnej skupine v druhom menovanom meste.

„Tu ide predovšetkým o zvýšenú ostražitosť, keďže stále platí, že informácie o tom, že by podobný útok hrozil aj na našom území, nemáme,“ spresnil hovorca.

Dodal, že vrcholní českí politici dostali po atentáte na Fica školenie o bezpečnosti. „Jednotliví vedúci ochranných tímov s chránenými osobami krátko po tomto útoku opätovne prešli všetky pravidlá poskytovania osobnej ochrany, a to vrátane tých, ktoré majú vzťah k účasti na verejných akciách,“ dodal Vinčálek.

Český premiér vo štvrtok povedal, že on spôsob svojej práce meniť nebude a ďalej sa chce stretávať s ľuďmi.

Polícia dodala, že situáciu vo vzťahu k útoku na Fica pozorne sleduje a vyhodnocuje prípadné riziká, ktorým prispôsobuje všetky opatrenia. Rovnako sleduje aj dianie v online priestore predovšetkým v súvislosti s množstvom príspevkov, ktoré čin schvaľujú.

„Príspevky vyhodnocujeme s ohľadom na prípadnú trestnoprávnu zodpovednosť. Všetkých vyzývame, aby sa obdobných, hoci len nevkusných komentárov, zdržali,“ uviedla česká polícia.

15:03 Po atentáte na Fica musí Maďarsko bojovať za mier osamotene, vyhlásil Orbán

Po vlaňajších parlamentných voľbách sa Slovensko vydalo na cestu presadzovania mieru, čo znamenalo pre Maďarsko veľkú pomoc. Stredajším atentátom na Roberta Fica však bol tento proces pozastavený a Maďarsko zostalo v snahách o mier osamotené. Upozornil na to na sociálnej sieti maďarský premiér Viktor Orbán.

„Na predsedu slovenskej vlády spáchal atentát ľavicový aktivista. Robert Fico nebude pracovne aktívny v najdôležitejších mesiacoch. Veríme v jeho uzdravenie, ale dnes zostávame v boji za mier osamotení. Odteraz musíme bojovať sami dvojnásobnou silou. Európske voľby sa stali dôležitejšími ako kedykoľvek predtým. Násilie sa musí skončiť,“ napísal Orbán.

14:49 Smer i Hlas utlmia svoje aktivity v kampani do eurovolieb

Strany Smer i Hlas v najbližšom období utlmia svoje aktivity v rámci kampane k voľbám do Európskeho parlamentu, uviedli Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok.

„Určite príde k prehodnoteniu intenzity kampane, ale nemyslím si, že by sme zmenili politiku, ktorú sme presadzovali a ktorá je založená na priamej diskusii s občanmi,“ informoval na tlačovej konferencii Kaliňák.

Šutaj Eštok rovnako potvrdil utlmenie kampaňových aktivít v Hlase. „Je to aj výzva za Hlas, aby sme na určité obdobie s tou kampaňou prestali, aby sme sa prestali konfrontovať,“ povedal.

Priznal, že jedným z dôvodov utlmenia kampane je aj to, že líder kandidátky Hlasu v eurovoľbách, poslanec Národnej rady Branislav Becík, bol obeťou vyhrážok.

14:40 Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia

Robert Kaliňák súhlasí s potrebou zjednotenia sa a odsúdenia nenávisti. Diskusia na spoločnom stretnutí politických strán je podľa neho nevyhnutná. Uviedol to v reakcii na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho na stretnutie lídrov všetkých parlamentných strán.

Kaliňák už komunikoval aj s Čaputovou a Pellegrinim. „Určite je takáto diskusia nevyhnutná po tom, čo sa stalo,“ zdôraznil.

„Asi to nebude možné úplne otočiť o 180 stupňov. Ale skúsme sa posunúť viac k tej vecnej diskusii,“ doplnil vicepremiér s tým, že vždy budeme mať odlišné názory, no tie nemôžu prerásť ani do násilia a na konci dňa ani do úkladných vrážd.

„Áno, určite sme priaznivci toho, aby sme sa všetci zjednotili a spoločne povedali nenávisti nie,“ povedal.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vyhlásil, že treba urobiť hrubú čiaru. „Poučme sa z toho, čo sa stalo včera a prestaňme s akoukoľvek nenávisťou. Ruka za nás, za všetkých, čo tu stojíme, je podaná,“ uviedol na tlačovej konferencii s členmi vlády.

Víta gesto Čaputovej a Pellegriniho s pozvaním na spoločné stretnutie. „Za vládnu koalíciu, za všetkých, ktorí tu stojíme, myslím, že môžem povedať, že sme pripravení,“ dodal.

14:37 SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

SNS vyzýva médiá, aby v najbližšom období vypli na jednotlivých portáloch všetky anonymné diskusie. Zákaz anonymných diskusií chce strana navrhnúť aj legislatívne. Informovala o tom hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

„SNS v najbližšom období prinesie legislatívu, kde budú zakázané všetky anonymné diskusie. V tomto období je však nutné urobiť všetky kroky, aby napätie v spoločnosti nebolo eskalované,“ skonštatovala hovorkyňa.

Ľudia, ktorí v online priestore páchajú trestný čin, musia podľa strany niesť svoju zodpovednosť.

Z priebehu jednotlivých diskusií je podľa SNS zrejmé, že nevraživosť sa vracia do spoločnosti a je potrebné urobiť všetko pre to, aby v online priestore neboli páchané trestné činy. Vyzývajú na zastavenie zneužívania osobných fotografií či osobných útokov v online priestore.

14:15 Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Povedal to minister obrany a vicepremiér Robert Kaliňák po štvrtkovom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica.

„To, čo je v našich pravidlách, či už ústavných alebo kompetenčných, hovorí, že všetci ministri a podpredsedovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Ak narazíme na problém, kde nám v tom bude brániť zákon alebo ústava, tak sa veľmi rýchlo zariadime,“ deklaroval Kaliňák.

13:48 Hlas sa zúčastní na stretnutí lídrov strán, ktoré žiada Čaputová a Pellegrini

Koaličná strana Hlas sa zúčastní na stretnutí lídrov parlamentných strán, ktorého zvolanie iniciovali prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini. Pre TASR to uviedla hovorkyňa strany Karolína Ducká. O tom, kto sa za Hlas stretnutia zúčastní, bude strana včas informovať. Ducká dodala, že ďalší postup vládnej koalície bude predmetom vnútornej diskusie.

Čaputová spoločne so svojím nástupcom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie. Informovali o tom po spoločnom rokovaní v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica.

13:44 Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Po štvrtkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR to uviedol minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

13:40 Kaliňák vyzval médiá, aby sa pri diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii

Podpredseda vlády Robert Kaliňák vyzval médiá, aby si dávali pozor na možné šíriace sa nepravdivé informácie v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica a aktuálnou situáciou. Apeloval, aby sa pri pripravovaných diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii. Vyzval na spoločný návrat k tolerancii. Urobil tak po štvrtkovom rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR.

„Skúsme sa v úvode vyhnúť konfrontačným diskusiám, zmeňme dramaturgiu tak, aby ste dali priestor každému, s kým chcete hovoriť, ale aby sme aj my mali možnosť začať s menšou formou konfrontácie a hovoriť k veci, k problémom ktoré nás trápia. Skúsme spoločne vystúpiť na cestu tolerancie,“ obrátil sa na médiá pripravujúce politické diskusie.

Kaliňák deklaroval, že budú informovať o aktuálnej situácii a poskytnú verejnosti informácie, ktoré môžu. V tomto smere upozornil na riziko šíriacich sa nepravdivých informácií či poloprávd, ktoré by mohli opäť vyvolať vášne.

13:36 Pellegrini cestuje do Banskej Bystrice, aby sa informoval o stave premiéra

Zvolený prezident Peter Pellegrini odcestoval do Banskej Bystrice. V banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici sa chce osobne informovať o zdravotnom stave predsedu vlády Roberta Fica. Informovala o tom Pellegriniho hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

13:33 Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Obvinili strelca, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica. Po štvrtkovom rokovaní Bezpečnostnej rady SR a vlády to oznámil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas).

„Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt,“ priblížil minister. Polícia obvinila útočníka z pokusu o úkladnú vraždu.

„Môžem potvrdiť, že podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ani pravicovej, ani ľavicovej,“ podotkol minister s tým, že ide o osamelého vlka.

Kroky strelca mali byť akcelerované po prezidentských voľbách, s výsledkami ktorých nesúhlasil. „Na ďalšie informácie je uvalené embargo dozorujúcou Generálnou prokuratúrou SR,“ dodal Šutaj Eštok.

13:20 Kaliňák: Aktuálny stav Roberta Fica je naďalej vážny

„Aktuálny zdravotný stav Roberta Fica je naďalej vážny. Rozsah jeho zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly,“ uviedol na tlačovej besede podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák. Lekárom sa síce podľa jeho slov podarilo stabilizovať zdravotný stav premiéra, ale aj naďalej je v ohrození života.

„Nemôžem zatiaľ, bohužiaľ, konštatovať, že vyhrávame alebo že prognóza je pozitívna, pretože rozsah zranení, ktoré boli spôsobené štyrmi strelnými ranami, je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná,“ vyhlásil vicepremiér.

O premiéra sa naďalej stará tím Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Kaliňák vyslovil plnú dôveru v lekársky personál, zdravotné sestry, ošetrovateľov, lekárov, operatérov, ktorí nastavujú liečbu tak, aby sa zdravotný stav predsedu vlády mohol zlepšiť. Zároveň poďakoval za podporné správy pre Roberta Fica.

Minister Kaliňák avizoval, že o vývoji Ficovho zdravotného stavu budú pravidelne informovať.

12:25 Prečítajte si článok o „myšlienkovom prerode“ obvineného strelca

12:23 Erik Tomáš o Ficovom zdravotnom stave

Minister práce Erik Tomáš povedal novinárom, že informácie o zdravotnom stave Roberta Fica, „ktoré mám, sú mierne optimistické“.

11:44 Pellegrini vyzval politické strany, aby načas utlmili predvolebnú kampaň

Zvolený prezident Peter Pellegrini vyzval všetky politické strany, aby načas prerušili alebo utlmili kampaň pred blížiacimi sa eurovoľbami. Konfrontácia a vzájomné obviňovanie sa politikov je to posledné, čo krajina potrebuje. Uviedol to v rámci spoločného vyhlásenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou k spoločenskej situácii.

11:36 Čaputová a Pellegrini spoločne pozvú do paláca lídrov parlamentných strán

Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie.

„To, čo sa včera stalo, bol individuálny čin. Ale napätá atmosféra nenávisti bola naším kolektívnym dielom,“ vyhlásila prezidentka. Vyzvala na vykročenie z bludného kruhu nenávisti a vzájomných obviňovaní.

Spolu s Pellegrinim si podľa svojich slov uvedomujú, že pre spoločnosť je teraz najdôležitejšie upokojiť situáciu. Útok na Roberta Fica označila nielen za ľudskú tragédiu, ale aj útok na demokratické zriadenie. „Myslime teraz preto spolu najmä na jeho skoré zotavenie,“ dodala.

Peter Pellegrini a Zuzana Čaputová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

11:21 Video: Vyjadrenie ministra Kamenického o vedení vlády

Na Úrad vlády prišli aj poslanci Smeru Ľuboš Blaha a Tibor Gašpar. Vo videu sa k streľbe na premiéra vyjadril aj minister financií Ladislav Kamenický.

11:13 ÚIS začal po atentáte trestné stíhanie aj kontrolu postupu policajtov

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) začal v súvislosti s atentátom trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom, ex offo.

Inšpekcia zároveň spustila kontrolu v súvislosti so zásahom policajtov Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, uviedla hovorkyňa ÚIS Andrea Dobiášová.

10:43 Literárny klub Dúha Cintulov čin odsudzuje

Literárny klub Dúha „s okamžitou platnosťou“ zrušil členstvo Jurajovi Cintulovi, informoval na svojom účte na Facebooku. Správu o atentáte na premiéra Roberta Fica prijal klub „s absolútnym rozhorčením a nekompromisným odsúdením takého správania“.

„Je to veľká tragédia, že sa Juraj Cintula nedokázal vysporiadať s frustráciou v spojitosti s dianím na politickej scéne, ale rezolútne odmietame, aby takéto správanie bolo dávané do súvisu s jeho pôsobením v Literárnom klube Dúha,“ vyhlásil klub.

„Náš klub je iba a len o literatúre, čoho dôkazom sú nielen nami vydávané publikácie, ale aj naše aktivity, zamerané na oboznamovanie sa so slovenskou a svetovou literatúrou, na spoznávanie autorov, histórie našej vlasti,“ dodali milovníci literatúry vo vyhlásení.

Klub tiež informoval, že zrušenie Cintulovho členstva prebehlo len de iure, pretože „už od roku 2019 sa nezúčastňoval našich stretnutí ani akcií, ktoré sme organizovali“.

10:35 Premiérova noc bola pokojná

Podľa dôveryhodných informácií Štandardu bola noc premiéra pokojná. Otázkou je, aké následky zanechá streľba na jeho zdraví.

10:33 Polícia obvinila útočníka z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu

Polícia vo štvrtok ráno obvinila Juraja Cintulu z úkladnej vraždy z pomsty na chránenej osobe v štádiu pokusu. Hrozí mu 25 rokov až doživotie. Muž je aktuálne v policajnej cele na NAKA v Nitre. Informuje o tom Markíza.

10:20 Podľa Remišovej by mal odstúpiť šéf ochranky aj námestník SIS

Z úcty k premiérovi by mal odstúpiť šéf ochranky, ktorý je okresným predsedom Hlasu, vyhlásila šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej ide o „civilistu bez skúseností“, odvolala sa pritom na Moniku Tódovú z Denníka N.

„Rovnako z úcty k premiérovi by to mal urobiť aj námestník SIS poverený jej riadením,“ dodala Remišová.

10:12 Zadržaného videli už v Dolnej Krupej

Po streľbe zadržaný Juraj C. bol pred tromi týždňami na proteste v Dolnej Krupej, kde sa konalo výjazdové rokovanie vlády. Informoval o tom reportér televízie Markíza Martin Prôčka. Protest sa konal 24. apríla.

Hŕstka protestujúcich, medzi ktorými bol aj Cintula, kričala slová ako „Nech žije Ukrajina“, „Zradcovia“ alebo „Dosť bolo Fica“. Mali aj transparenty na podporu RTVS.

9:38 Prečítajte si komentár Daga Daniša k aktuálnej téme

9:14 Podnikatelia odsúdili útok

Podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR je tento útok neprijateľným a neospravedlniteľným aktom násilia.

„Musíme sa naučiť rešpektovať odlišné názory a komunikovať slušným spôsobom, tak ako nám to umožňuje parlamentná demokracia. Vyzývame politických predstaviteľov, ale aj širokú verejnosť, aby bola v týchto chvíľach súdržná a neprehlbovala napätie,“ dodala asociácia s tým, že premiérovi želá veľa síl a skoré uzdravenie.

Útoky na politikov a verejných činiteľov odsúdila aj Republiková únia zamestnávateľov. „Násilie v civilizovanej spoločnosti sa nedá tolerovať a útok na predsedu vlády je v Európe 21. storočia nepredstaviteľný. Premiérovi Robertovi Ficovi prajeme skoré uzdravenie a veríme, že tento barbarský čin bude čo najskôr objasnený,“ uviedla.

Atentát na Roberta Fica je podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka smutným, ale pravdivým obrazom neprimeraného spolitizovania a umelého rozdelenia slovenskej spoločnosti.

„Spoločnosti, v ktorej individuálne záujmy a neprimerané ambície potláčajú základné ľudské hodnoty. Spoločnosti, v ktorej sme akosi zabudli na súdržnosť a vzájomný rešpekt,“ dodal.

9:00 Putin poslal prezidentke Čaputovej telegram

Ruský prezident Vladimir Putin poslal prezidentke Zuzane Čaputovej telegram v súvislosti s atentátom na premiéra. Kremeľ útok na predsedu vlády odsúdil ešte v stredu ako absolútne neprijateľný.

„S rozhorčením som sa dozvedel o atentáte na život predsedu slovenskej vlády Roberta Fica. Tento ohavný zločin nemožno nijako ospravedlniť,“ zdôraznil Putin.

8:45 Fico je v stabilizovanom stave, potvrdil Kaliňák

Stav premiéra Roberta Fica je po operácii stabilizovaný, ale naďalej je vážny. Informoval o tom minister obrany Robert Kaliňák spolu so zástupcami Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

„V tejto chvíli prebiehajú úkony, ktoré majú smerovať k zlepšeniu zdravotného stavu,“ uviedol Kaliňák. Zároveň sa poďakoval zdravotníckemu personálu za odvedenú prácu. „Všetci chceme pevne veriť, že sa nám tú situáciu podarí zvládnuť,“ dodal.

Riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková uviedla, že premiér bude hospitalizovaný na ARO oddelení, kde sa oňho bude starať celý tím lekárov.

Lapuníková informovala, že premiér Fico bol po príchode do Rooseveltovej nemocnice základne ošetrený, lekári mu spravili CT vyšetrenie. Následne ho transportovali na operačný sál. Fica operovali dva operačné tímy, a to chirurgický a traumatologický.

„Pacient mal mnohopočetné strelné poranenia, ktorých následky budú smerovať k jeho regenerácii. Chceli by sme vás zároveň požiadať o rešpektovanie jeho súkromia,“ dodala na záver.

08:37 Kremeľ odsúdil streľbu na Fica

Kremeľ vo štvrtok odsúdil atentát na slovenského premiéra ako absolútne neprijateľný a zaželal mu skoré uzdravenie.

Ruský prezident Vladimir Putin odsúdil útok na slovenského premiéra ešte v stredu a počas príprav na cestu do Číny pristúpil k zriedkavému kroku, keď zaslal telegram slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej.

07:49 O 11. hodine zasadne bezpečnostná rada

Rokovať bude aj vláda, informoval úrad vlády.

07:27 Pred Rooseveltovou nemocnicou sú viaceré policajné zložky

Priestor pred urgentným príjmom fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici je opáskovaný a nikoho nepovolaného dnu nepustia, informuje televízia TA3.

04:00 Ochranka Fica urobila zásadnú chybu, tvrdí bezpečnostný poradca

Ochranka predsedu vlády urobila počas spáchania atentátu na premiéra zásadnú chybu. Bezpečnostný poradca Lumír Němec pre CNN Prima News uviedol, že vzdialenosť, ktorá bola medzi premiérom a verejnosťou, je veľmi riziková. Dodal, že akýkoľvek kontakt chránenej osoby s verejnosťou je nočnou morou ochrankárov.

Němec tvrdí, že Fico mal počas styku s verejnosťou v Handlovej tzv. ochranný box. „To znamená, že máte okolo seba štyroch ochrankárov. Každý z nich má rozdelenú určitú časť priestoru, ktorý má vykrývať,“ vysvetlil s tým, že práve tu sa stala chyba. „V okamihu útoku bol muž po Ficovej pravici relatívne ďaleko a namiesto toho, aby sa pozeral doprava, tak sa pozeral vľavo na ľudí, ktorí sa k Ficovi približovali. V tomto okamihu muž zaútočil,“ povedal.

Bezpečnostný expert Zdeněk Zahradník tvrdí, že pri zasadaní vlády by malo byť mnohonásobne viac bezpečnostných síl.

Súčasne si všimol, že ochranka po incidente zmätkovala. Bodyguard Zdeněk Charvát zároveň nazval neskoré reakcie na útok na predsedu vlády Fica „strašnými“. „Všetci len pozerali a nikto nič neurobil“, dodal.

03:36 Strelca Cintulu priviedli k jeho autu

Strelca Juraja Cintulu priviedli v noci k jeho autu, informovala televízia Joj. Policajti mali podozrenie, že vo vozidle by sa mohla nachádzať výbušnina, čo sa nepotvrdilo. Podozrivý údajne strávil celý deň na obvodnom oddelení polície v Handlovej.

STREDA

22:31 Fico je v stabilizovanom stave, ráno by mal byť schopný komunikácie

Premiér Robert Fico je už po operácii, uviedol dôveryhodný zdroj pre Štandard. Jeho stav je stabilizovaný, lekári očakávajú, že ráno by mal byť schopný komunikovať.

21:57 Chmelár: Dnes som videl plakať ľudí, ktorí ho nikdy nemali radi

Je to strašný zlomový moment pre Slovensko, vyjadril sa na sociálnej sieti o atentáte poradca Roberta Fica Eduard Chmelár s tvrdením, že premiér toto vyústenie predvídal.

Slovensko podľa Chmelára prežilo najdramatickejší deň svojej modernej histórie. „Boli sme svedkami prvého atentátu na slovenského politika. Toto sa na Slovensku ešte nikdy nestalo,“ uviedol na sociálnej sieti.

Tvrdí, že tento čin sa nedá prirovnať k ničomu, len k atmosfére politických atentátov v USA v šesťdesiatych rokoch minulého storočia na Johna F. Kennedyho, Roberta Kennedyho a Martina Luthera Kinga.

„Dnes som videl plakať ľudí, ktorí Roberta Fica nikdy nemali radi. Všetkých nás to zasiahlo. Kiež by nás to všetkých spojilo. Lebo súdržnosť je najdôležitejší nástroj, ako prekonať toto hrozné obdobie a obnoviť stabilitu štátu,“ konštatoval tiež.

„Keď som bol v priamom vysielaní TV Nova, moderátorka mi priniesla čerstvú správu, že jedna z guliek zasiahla slezinu a náš premiér bojuje o život. V tej chvíli sa mi roztriasol hlas,“ dodal.

21:20 Polícia vraj vzala na výsluch manželku atentátnika

Podľa TV JOJ polícia zobrala na výsluch manželku strelca. Nechcela sa vyjadrovať, tvár si údajne zakrývala reklamnými novinami. 

20:44 Minister vnútra chce zvolanie Bezpečnostnej rady

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) bude v súvislosti s útokom na premiéra apelovať na zvolanie Bezpečnostnej rady SR. Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

20:31 Ochranka premiéra podľa Štefana Hamrana fatálne zlyhala

Zatiaľ to vyzerá na fatálne zlyhanie ochranky premiéra, tvrdí pre Denník N policajný exprezident Štefan Hamran, podľa ktorého vládol v Handlovej chaos.

„To je zrejmé a je to zlyhanie,“ uviedol s dôvetkom, že ochrankári okamžite naložili premiéra do auta a v zapätí s ním odišli preč. „V tejto chvíli totiž neviete, či nie je útočníkov viac,“ doplnil Hamran.

20:22 Ministerka zdravotníctva: Videli sme to v priamom prenose

Zuzana Dolinková sa poďakovala všetkým, ktorí bojujú o život premiéra. „Verím, že všetko dobre dopadne,“ uviedla ďalej ministerka zdravotníctva za Hlas. Politička to povedala počas tlačovej konferencie z areálu Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

„Stále sme všetci v šoku z toho, čo sa stalo, všetci kolegovia sme to videli takmer v priamom prenose. Dovoľte mi odsúdiť tento ohavný čin, je výsledkom ľudskej nenávisti,“ doplnila Dolinková.

20:10 Operácia predsedu vlády trvá už tri a pol hodiny

Operácia predsedu vlády trvá už tri a pol hodiny, skonštatoval to minister obrany Robert Kaliňák na tlačovej konferencii v banskobystrickej nemocnici.

19:58 Podľa Roberta Kaliňáka je stav premiéra stále mimoriadne vážny

Robert Fico je stále na operačnej sále, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny. Robert Kaliňák to objasnil počas tlačovej konferencie v priestoroch banskobystrickej nemocnice.

„Akékoľvek informácie budú môcť byť posunuté až následne, je to veľmi komplikovaný zdravotný stav,“ dodal minister obrany s dôvetkom, že ide o tragický deň, „ktorý pre nás znamená boj o život predsedu vlády“.

„Ťažko sa hľadajú slová v tejto chvíli, pretože Slovensko ešte nikdy nebolo konfrontované s takouto situáciou,“ dodal Kaliňák, ktorý verí, že premiér bude silný natoľko, aby dokázal tejto krajine vládnuť.

„Informácie zatiaľ hovoria o jasnej politickej motivácii. Chcem vyzvať verejnosť, novinárov a všetkých politikov, aby sme prestali šíriť nenávisť,“ vyjadril sa taktiež minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) s dôvetkom, že atentát na predsedu vlády je útokom na demokraciu.

„Urobíme všetko preto, aby sme tento ohavný čin prešetrili, ako tak robíme aj v týchto hodinách,“ dodal Šutaj Eštok.

Ministri de facto popreli tvrdenia televízie TA3, ktorá s odvolaním sa na svoje informácie niekoľko minút predtým uviedla, že politik absolvoval úspešnú operáciu, nachádza sa v stabilizovanom stave a komunikuje.

19:12 Útočník bol sympatizant opozície, píše iDnes.cz

„Vôbec si to nevieme vysvetliť, prečo to urobil, samozrejme že to nebol volič Roberta Fica, ale že by chcel spáchať niekedy niečo také, to nám nikdy ani náznakom nepovedal. Bol síce v niektorých veciach ráznejší, ale rozhodne žiadny blázon,“ povedala pre český iDnes.cz členka Literárneho klubu Dúha.

18:36 Vrtuľník z Bratislavy smeruje do Banskej Bystrice

Z Bratislavy smeruje vrtuľník do Banskej Bystrici, po 19. hodine pristál pri Nemocnici F.D. Roosevelta.

18:18 K Cintulovi sa vyjadril Spolok slovenských spisovateľov

„Podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených správ je atentátnikom na pána premiéra Roberta Fica istý Juraj Cintula. Od roku 2015 ho registrujeme ako člena Spolku slovenských spisovateľov,“ píše v stanovisku Spolok slovenských spisovateľov.

Vedenie spolku s rozhorčením a absolútnym odsúdením zaregistrovalo túto správu a pokiaľ sa identita strelca potvrdí, „členstvo tejto zavrhnutiahodnej osoby bude okamžite zrušené“.

Spolok zároveň vyjadril rozhorčenie nad takýmto brutálnym činom, ktorý nemá v dejinách Slovenska obdoby. „Premiérovi želáme čím skoršie uzdravenie, aby opäť mohol plnohodnotne vykonávať svoju funkciu v prospech celého Slovenska. Modlíme sa za jeho život a zdravie,“ píše v stanovisku spolok.

18:05 NR SR v reakcii na útok na premiéra posilňuje bezpečnostné opatrenia

Národná rada SR v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica posilňuje bezpečnostné opatrenia v parlamente, prijíma tiež opatrenia na bezpečnosť poslancov NR SR.

Do odvolania zároveň pozastavuje návštevy budovy parlamentu v Bratislave. Rokovanie NR SR je prerušené predbežne do 21. mája. Informoval o tom odbor komunikácie Kancelárie NR SR.

„Do odvolania významne zvyšujeme ochranu objektov v správe Národnej rady SR a do odvolania pozastavujeme aj návštevy budovy NR SR. Súčasne prijímame opatrenia na bezpečnosť poslancov, pretože viacerí z nich vyjadrili obavy,“ oznámil podpredseda NR SR Peter Žiga, ktorý je poverený riadením NR SR. Rokovanie parlamentu je v súčasnosti prerušené a tento týždeň sa už rokovať nebude.

18:01 Na miesto dorazili aj kukláči

K banskobystrickej nemocnici dorazili aj kukláči. Dôvod ich prítomnosti nateraz nie je známy.

Na mieste sú už aj kukláči. Foto: Mário Kaprálik

17:54 Šefčovič o atentáte na Fica: Slováci sú dobrí ľudia, toto nie sme my

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič vyhlásil, že správa o útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica ho zasiahla ako politika, občana Slovenska a tiež v osobnej rovine ako jeho priateľa.

Vyjadril nádej, že operácia, ktorú premiér po streľbe podstúpil, dopadne dobre a odkázal, že mu drží palce a praje rýchle uzdravenie, pričom dodal, že v duchu je s jeho rodinou.

„Ťažko sa hľadajú slová vyjadrujúce šok a znepokojenie. Verím, že sa dnes ako spoločnosť razantne na Slovensku postavíme voči nenávisti a priamemu útoku na demokraciu a voči polarizácii, ktorá ovplyvňuje život na Slovensku. My Slováci sme dobrí ľudia, toto nie sme my,“ odkázal Šefčovič.

Metsolová v mene europarlamentu vyhlásila, že dôrazne odsudzuje násilný čin, ktorého terčom sa stal predseda vlády SR. „V tejto ťažkej chvíli som v mysli s ním a jeho rodinou,“ uviedla na sociálnej sieti X.

17:51 Aký je aktuálny zdravotný stav premiéra

Podľa dobre informovaného zdroja Štandardu zasiahol strelec Roberta Fica jednou ranou do brucha, jedna rana mu prešla cez brucho do bedrovej kosti a jedna rana ho zasiahla do ramena. Premiér má krvácanie v brušnej dutine, ktoré mu lekári zatiaľ nevedia zastaviť.

17:38 Rakúsky kancelár Nehammer je šokovaný streľbou na Fica

Rakúsky kancelár Karl Nehammer v stredu uviedol, že je šokovaný zo stredajšieho útoku na premiéra SR Roberta Fica v Handlovej.

„Útok na život môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Len pred niekoľkými dňami sme spolu telefonovali a intenzívne hovorili o bezpečnostných otázkach. Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nesmú mať v našich demokraciách miesto a treba proti nim bojovať so všetkou rozhodnosťou!“ napísal Nehammer podľa denníka Kurier v príspevku na platforme X.

Útok na slovenského premiéra „dôrazne odsúdil“ aj rakúsky vicekancelár Werner Kogler, ktorý mu na platforme X zaželal skoré uzdravenie.

17:35 Šutaj Eštok bude robiť všetko pre to, aby sa útok čo najrýchlejšie vyšetril

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) bude robiť všetko pre to, aby sa útok nielen na predsedu vlády Roberta Fica, ale na celé demokratické zriadenie čo najrýchlejšie podrobne vyšetril. Zároveň je úlohou bezpečnostných zložiek postarať sa o bezpečnosť všetkých predstaviteľov štátu. Uviedol to na sociálnej sieti.

„Našou spoločnou úlohou je okamžite prestať šíriť politickú nenávisť. Emócie sú úplne prirodzene vybičované, ale bolo by veľmi zlé tento nebezpečný stav ešte viac vyhrocovať,“ povedal Šutaj Eštok.

Slovensko podľa ministra zažíva najhorší deň svojej demokracie. Poukázal na to, že prvýkrát za 31 rokov demokratickej zvrchovanej republiky sa stalo, že sa niekto rozhodol vyjadriť politický názor nie vo voľbách, ale so zbraňou na ulici. „A s úmyslom nie argumentačne, ale fyzicky zlikvidovať politického oponenta,“ poznamenal Šutaj Eštok.

Streľbu považuje za varovanie pre celú spoločnosť, že ak sa teraz ľudia nezastavia, zničia všetko, čo ich ako národ spájalo. „Je to pre mňa osobne strašné sklamanie, ako naša spoločná snaha patriť do civilizovaného sveta tých najvyspelejších krajín zmenila za okamih nazmar,“ povedal šéf rezortu vnútra.

Útok si podľa neho zaslúži spoločné a jednoznačné odsúdenie. Tvrdí, že na takýto krok potom môže nadviazať zmierovanie národa a upokojenie vášní. „Je to naša jediná nádej do budúcnosti,“ podotkol.

17:32 Cirkvi odsúdili útok na premiéra a prajú mu skoré uzdravenie

Cirkvi na Slovensku odsúdili útok na premiéra Roberta Fica. Prajú mu skoré uzdravenie a veriacich vyzývajú k modlitbám.

„Odsudzujem násilie, nenávisť a agresiu, ktorá plodí len ďalšie zlo a prehlbuje polarizáciu v spoločnosti. Apelujem na svedomie všetkých, nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja,“ vyhlásil predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Bernard Bober na sociálnej sieti. Vyjadril nad nešťastím ľútosť a vyzval ľudí, aby si neubližovali a upevňovali dobro, ktoré je v každom človeku. „V modlitbe vyprosujem premiérovi skoré uzdravenie a vyzývam veriacich, aby sa modlili za pokoj pre našu vlasť,“ dodal.

Útok na premiéra odsúdili aj biskupi Rady hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. „S hlbokým zármutkom a bolesťou sme prijali správu o ozbrojenom útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica. Takéto bezprávie a útok na verejného činiteľa je absolútne neprijateľné po ľudskej i kresťanskej stránke a poukazuje na našu neschopnosť rešpektovať odlišné názory a viesť dialóg kultivovaným spôsobom,“ uviedli s tým, že sa za premiéra modlia.

Predsedníctvo Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku a evanjelickí biskupi považujú útok na premiéra za neospravedlniteľný akt násilia, ktorý nemá mať v civilizovanej spoločnosti miesto. „Streľba zo zbrane, ako extrémny výraz politického, ideologického, alebo ľudského nesúhlasu, sa v žiadnom prípade nesmie stať náhradou za konfrontáciu názorov a postojov, pre ktorú vytvára priestor parlamentná demokracia,“ uviedli. Predstavitelia ECAV na Slovensku zároveň myslia na predsedu vlády v modlitbách a prajú mu skoré uzdravenie.

17:24 Kamenický predčasne ukončil svoju zahraničnú pracovnú cestu

Ministra financií Ladislava Kamenického (Smer) zastihla správa o útoku na predsedu vlády na zahraničnej pracovnej ceste v Arménsku. Tam sa zúčastnil výročného zasadnutia Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

Kamenický sa okamžite rozhodol svoj ďalší pracovný program predčasne ukončiť a vracia sa späť na Slovensko. Zároveň tento chladnokrvný útok ostro odsúdil.

17:23 Maďarský prezident: Modlím sa za Roberta Fica a prajem mu rýchle zotavenie

Na útok reagoval aj maďarský prezident Tamás Sulyok s prianím skorého zotavenia. „Zarazila ma správa o útoku na slovenského premiéra Roberta Fica. Modlím sa zaňho a prajem mu skoré zotavenie,“ napísala hlava štátu na Facebooku.

17:15 Sunak je šokovaný zo streľby na Fica

Britský premiér Rishi Sunak vyhlásil, že je šokovaný zo streľby na slovenského premiéra. „Táto hrozná správa ma šokovala. Myslíme intenzívne na premiéra Fica a jeho rodinu,“ napísal Sunak na sociálnej sieti X.

17:08 Rakušan: Dávať atentátu politické nálepky je škodlivé, je to kriminálny čin

Politici všetkých farieb by sa mali zamyslieť, či agresivita v spoločnosti neodráža to, akým spôsobom sa vedie politická debata. Ohavný čin atentátu by však nemal mať žiadnu politickú nálepku, je to kriminálny čin. Vo vysielaní stanice ČT24 to povedal český minister vnútra Vít Rakušan.

„Situácia na Slovensku je veľmi napätá. Rozhodne nebudem slovenským kolegom radiť, ako reagovať na takú vypätú a emocionálnu chvíľu. Na druhú stranu by som všeobecne veľmi požiadal a poprosil, aby sme skutočne dodržali, že taká udalosť politický podtón jednoducho nemá,“ povedal Rakušan.

Každý človek, či je alebo nie je politikom, musí podľa ministra použitie strelnej zbrane proti inému človeku odsúdiť. „Dávať tomu nejaký politický podtón je v tejto chvíli podľa mňa skôr škodlivé a nemali by sme sa toho dopúšťať,“ dodal.

Šéf českého rezortu vnútra vyzval všetkých politikov, aby sa zamysleli nad tým, či spoločenskej agresii neprispievajú aj oni sami.

„Všeobecne by sme sa politici všetkých farieb mali zamyslieť, akým spôsobom pridávame alebo nepridávame do spoločenskej agresie, akým spôsobom sa vedie politická debata a či možno agresivita v spoločnosti nie je spôsobená a neodráža to, akým spôsobom je vedená aj politická debata,“ povedal Rakušan.

Zopakoval, že útok na slovenského premiéra je šokujúci a ohavný čin, ktorý si zaslúži odsúdenie.

17:06 KBS: Nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja

Konferencia biskupov Slovenska vyjadruje hlbokú ľútosť nad nešťastím, ktoré postihlo premiéra Fica. „Odsudzujem násilie, nenávisť a agresiu, ktorá plodí len ďalšie zlo a prehlbuje polarizáciu v spoločnosti. Apelujem na svedomie všetkých, nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja,“ uviedol Bernard Bober.

„V modlitbe vyprosujem premiérovi skoré uzdravenie a vyzývam veriacich, aby sa modlili za pokoj pre našu vlasť,“ skonštatoval predseda KBS. 

17:04 Stoltenberg je „šokovaný a zdesený“ 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou. „Som šokovaný a zdesený streľbou na premiéra Roberta Fica. Prajem mu veľa síl na skoré uzdravenie. V myšlienkach som s Robertom Ficom, jeho blízkymi a občanmi Slovenska,“ uviedol Stoltenberg.

17:00 Do banskobystrickej nemocnice priletel aj policajný prezident Ľubomír Solák

16:54 Atentát má údajne na svedomí 71-ročný muž

Z atentátu podozrievajú 71-ročného umelca z Levíc. Juraj Cintula z Literárneho klubu Dúha v Leviciach mal zrejme v legálnej držbe zbraň, ktorou niekoľkokrát vystrelil na premiéra. Predsedom klubu bol v rokoch 2008 až 2016 a napísal päť kníh.

Podľa niektorých svedkov najprv zakričal na Roberta Fica, ktorý k nemu následne prikročil, aby mu podal ruku. Potom mali padnúť výstrely.

16:53 Blanár: Ide o zákerný čin

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer) „silne odsudzuje tento zákerný čin“. Podľa jeho slov to bol útok na premiéra a zároveň aj na demokraciu.

16:49 Prezidentka odsúdila útok na premiéra

Fyzický útok na premiéra je predovšetkým útok na človeka, ale je to aj útok na demokraciu, povedala Zuzana Čaputová.

Vyhlásila, že nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Akékoľvek násilie je podľa jej slov neakceptovateľné. Požiadala, aby sa nevynášali v súvislosti s aktuálnou situáciou rýchle súdy.

16:44 Hlas je zhrozený z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku

Strana Hlas je zhrozená z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku. Útok na predsedu vlády je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie a v dejinách samostatnosti Slovenskej republiky nemá obdobu, informovala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

„Slovenskú republiku až do dnešného dňa zdobila schopnosť vyriešiť všetky politické krízy ústavnou a demokratickou cestou. O osude našej vlasti rozhodovali občania vo volebných miestnostiach, nie ozbrojení násilníci na uliciach,“ skonštatoval Hlas.

Strana vyzýva všetky politické strany, spoločenské skupiny, mienkotvorné osobnosti, tretí sektor aj médiá, aby spoločne a jednoznačne tento útok ostro odsúdili a svojou činnosťou nepodporovali vyvolávanie nenávisti na Slovensku.

16:42 Meloniovej myšlienky sú so slovenským ľudom

„S hlbokým šokom som sa dozvedela správu o zbabelom útoku na slovenského premiéra Roberta Fica,“ uviedla talianska premiérka Giorgia Meloniová. „Všetky moje myšlienky sú s ním, jeho rodinou a mojím priateľom – slovenským ľudom.“

„Aj v mene talianskej vlády chcem vyjadriť čo najostrejšie odsúdenie všetkých foriem násilia a útokov na základné princípy demokracie a slobody,“ dodala.

16:41 Scholz: V európskej politike nesmie existovať násilie

„Som hlboko šokovaný správou o zbabelom útoku na slovenského premiéra Fica,“ napísal nemecký kancelár Olaf Scholz.

„V európskej politike nesmie existovať násilie. V týchto hodinách myslím na Roberta Fica, jeho rodinu a občanov Slovenska.“

16:38 Do nemocnice prišla Dolinková

Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici už prišla aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas).

Foto: Mário Kaprálik

16:35 Poľský prezident aj premiér po atentáte povzbudzujú Fica

Poľský prezident Mateusz Morawiecki aj premiér Donald Tusk v stredu na sociálnej sieti X zverejnili povzbudzujúce slová na adresu predsedu vlády.

„Otrasná správa o pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Robert, myslím na teba,“ napísal poľský prezident.

„Šokujúca správa zo Slovenska. Robert, myslím na teba v týchto veľmi ťažkých chvíľach,“ uviedol poľský premiér.

16:33 Útok odsúdila aj von der Leyenová

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová „dôrazne“ odsúdila útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Na atentát v Handlovej reagovala na sieti X.

„Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro,“ napísala von der Leyenová s tým, že myslí na premiéra aj jeho rodinu.

Príspevok pridala v angličtine aj v slovenčine.

16:23 Primátorka Handlovej je z útoku na premiéra šokovaná

Primátorka mesta Handlová Silvia Grúberová je zo streľby šokovaná a zdesená. Zároveň vyjadrila úprimnú ľútosť nad udalosťou, ktorá sa v stredu na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej stala.

16:17 Orbán sa za Fica modlí

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je z útoku šokovaný. Fica nazval svojím priateľom. Vyplýva to z Orbánovho príspevku na sociálnej sieti X.

„Bol som hlboko šokovaný z ohavného útoku na môjho priateľa, premiéra Roberta Fica. Modlíme sa za jeho zdravie a skoré uzdravenie! Boh žehnaj jemu i jeho krajine!“ napísal maďarský ministerský predseda.

16:15 Pellegrini je zhrozený z toho, kam môže viesť nenávisť k inému politickému názoru

Pellegrini: Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident zo strany Hlas.

„So zhrozením som prijal informáciu, že predseda vlády Robert Fico sa stal po rokovaní vlády v Handlovej terčom atentátu a počas stretnutia s ľuďmi utrpel po útoku strelné zranenia“, napísal Pellegrini.

„Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne,“ doplnil šéf Hlasu.

Dodal, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali.

„Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia,“ uviedol Pellegrini.

16:13 Žiga: Ide o útok na princípy slovenskej demokracie

Ozbrojený útok na premiéra vníma podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas), ktorý je poverený vedením Národnej rady, ako útok na princípy slovenskej demokracie. Považuje to za výsledok vybičovaných vášní a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory. Očakáva, že tento čin odsúdia úplne všetci.

„Dnes stojíme pred základnou výzvou, ako upokojiť spoločnosť. Ako začať viesť dialóg, aby sme politickú súťaž vrátili tam, kde patrí. V politike sa bojuje argumentmi, násilie tu nesmie mať nikdy miesto,“ vyhlásil.

Udalosť, ktorá sa stala v Handlovej po rokovaní vlády, nazval hroznou. „Takýto hrozný čin sa v histórii Slovenska nikdy neudial,“ podotkol. Verí, že všetko dobre dopadne a Fico bude mimo ohrozenia života.

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha (Smer) ostro odsúdil útok na Fica. Vyjadril aj „ťažké znechutenie“ nad tým, čo podľa neho posledné roky páchala politická opozícia a takzvané liberálne médiá. Tvrdí, že šírili nenávisť.

„Je to útok na každého občana SR,“ povedal. Pýtal sa, či po tomto incidente budú môcť chodiť politici na verejné mítingy.

16:06 Premiér je po streľbe v život ohrozujúcom stave, potvrdil Úrad vlády

Premiér je po streľbe v život ohrozujúcom stave. Informoval o tom Úrad vlády SR.

„Na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej bol na predsedu vlády SR Roberta Fica spáchaný atentát, aktuálne je v život ohrozujúcom stave,“ uviedol úrad.

Vysvetlil, že smeruje do nemocnice do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku.

„Najbližšie hodiny rozhodnú,“ doplnil na sociálnej sieti profil predsedu vlády.

15:48 Útok na premiéra Roberta Fica odsúdili viacerí ministri

Stredajší útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej odsúdili viacerí ministri. „Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas).

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v tejto súvislosti vyhlásil, že „celá nenávistná opozícia má krvavé paprče“.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) označil útok na premiéra za ohavný čin. „Robo, sme s tebou, drž sa,“ zaželal Ficovi.

Ficovi vyjadril podporu aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer). „Sme s tebou, veľa síl na zotavenie,“ uviedol.

„Ostro odsudzujem násilný čin, ku ktorému došlo dnes v Handlovej po rokovaní vlády, kde bol postrelený premiér Robert Fico. Tento akt je neprijateľný. Toto sa v demokratickej krajine v žiadnom prípade nesmie stať,“ deklarovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

15:43 SaS: Útok na premiéra je útokom aj na štát a vnútornú bezpečnosť Slovenska

Útok na premiéra je útokom na štát, ako aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Uviedol to predseda SaS Branislav Gröhling, jeho strana útok ostro odsudzuje. Predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) želá skoré uzdravenie.

„Útok na premiéra krajiny, nech už máme akýkoľvek názor, je útok aj na štát,“ povedal šéf SaS a vyzval spoločnosť na upokojenie. „Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz,“ dodal. „To, že máme rôzne politické názory, je správne, môžeme si ich politicky vymieňať v pléne NR SR,“ uviedol Gröhling, no nechce, aby sa napätie „vmiešavalo“ aj do spoločnosti.

Predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Mária Kolíková (SaS) označila incident za útok aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Zvažuje zvolanie mimoriadneho výboru, chce tak urobiť až po dohode s koaličnými poslancami.

15:30 Fiala: Správa o postrelení Fica je šokujúca, násilie nesmieme tolerovať

Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol v stredu na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala. Násilie podľa neho nemožno tolerovať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto,“ napísal Fiala.

15:25 Danko vyjadril podporu Smeru a premiérovi, verí vo vyšetrenie okolností

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

„Stále sa mi nechce veriť tomu, že by v spoločnosti bol niekto ochotný prekročiť takéto hranice. Pre mňa je zrejmé, že je to výsledok spoločenského konfliktu, a to musí skončiť,“ vyhlásil Danko. Želá Ficovi, aby túto situáciu zvládol. V mene SNS odsúdil grobianstvo v spoločnosti, ktoré podľa neho muselo vyeskalovať do takejto situácie.

Priebeh udalostí

Podľa informácií, ktoré získal Štandard z Handlovej, Fico už odchádzal vo vládnej limuzíne, keď naňho volali okolostojaci ľudia a chceli si s ním podať ruku. Premiér dal údajne pokyn na zastavenie auta, vystúpil, pristúpil k ľuďom a ozvala sa streľba. Strelec vystrelil päťkrát, dvakrát mal zasiahnuť premiérovo telo.

K streľbe vraj došlo krátko po tom, ako na neho niekto zakričal „Robo, poď sem“. Vyzeralo to tak, že mu niekto chce len podať ruku, no vtedy sa ozvala streľba.

Útočníka zadržali. Polícia opáskovala okolie, handlovský kultúrny dom evakuovali. Ochranka sa postarala o bezpečnosť ostatných členov vlády. Prípad si prevzala NAKA.

Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Fica. Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Na situáciu reaguje koalícia aj opozícia

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer aj premiérovi. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsudzuje útok na Fica. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Útok označila Čaputová za brutálny a bezohľadný. „Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil,“ uviedla.

Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. Vyhlásil to líder KDH Milan Majerský na sociálnej sieti. Hnutie útok odsúdilo a poprialo predsedovi vlády skoré uzdravenie.

„Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia,“ uviedol Majerský.

Aktuálne je podľa neho potrebné urobiť všetko pre upokojenie spoločnosti. „Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme,“ dodal Majerský.

Podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra.

„Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený,“ zdôraznil Šimečka.

Päsťami a strelami sa v politike nič nevyrieši. Uviedol to predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. „Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Prosím, buďme ľudia,“ uzavrel Matovič.

Útok na premiéra je útokom na štát, ako aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Uviedol to predseda SaS Branislav Gröhling, jeho strana útok ostro odsudzuje. Predsedovi vlády želá skoré uzdravenie.

Šéf SaS vyzval spoločnosť na upokojenie. „Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz,“ dodal.

„To, že máme rôzne politické názory, je správne, môžeme si ich politicky vymieňať v pléne Národnej rady,“ uviedol Gröhling, no nechce, aby sa napätie „vmiešavalo“ aj do spoločnosti.

Predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Mária Kolíková (SaS) označila incident za útok aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Zvažuje zvolanie mimoriadneho výboru, chce tak urobiť až po dohode s koaličnými poslancami.

Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol na sociálnej sieti X český premiér Petr Fiala. Násilie podľa neho nemožno tolerovať.

„Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto,“ napísal Fiala.

(red, tasr, sita)


Ďalšie články